| GodOfThat a întrebat:

Maine dau Evaluare Nationala la romana, si as vrea sa ma ajutati si pe mine cu un mic rezumat ce ar trebui sa invat / repet. Daca se poate sa imi explicati si mie propozitiile subordonate ( cat se poate de simplu ) ca nu prea le inteleg, functiile sintactice si cazurile, sau macar niste site-uri cu explicatii simple nu foarte complexe. Multumesc anticipat happy

Răspuns Câştigător
| FrateleTedur a răspuns:

Fii atent cum am invatat eu subordonatele. Sa zicem ca te pune sa faci o predicativa. Intai iti faci o propozitie cu un nume predicativ, sa zicem : Baiatul este frumos. Apoi, transformi frumos, intr-o propozitie. Adica, Baiatul este cum il stiai. Cum este? Cum il stiai. Am inlocuit numele predicativ frumos, cu subordonata respectiva. Asta merge la absolut toate subordonatele, in afara de concesiva si consecutiva. Pentru ca nu exista complementul concesiv, de exemplu. Ca sa le inveti pe astea doua, trebuie sa le cunosti intrebarile, In ciuda carui fapt? la concesiva si Care este urmarea faptului ca? la concesiva. Totodata, te-ar ajuta sa stii ca, aceste propozitii sunt introduse de obicei prin niste conjunctii specifice. In cazul concesivei, ar fi chiar daca. De ex: Am stat acasa, chiar daca m-ai chemat afara. In ciuda carui fapt am stat? Chiar daca ai chemat. Iar la Consecutiva este incat. Am alergat, incat m-am udat. Care este urmare faptului ca am alergat? incat m-am udat. Daca stii astea, in rest iti e usor. Cele mai grele sa stii de la mine sunt subiectivele si predicativele. Invata-le pe astea cat mai bine, ca de obicei astea pica. A, si invata bine si pronumele relative. In fiecare an e cate unul. Iar la literatura. Cele trei genuri, lirirc, epic, dramatic, cu speciile Doina si Pastel la Liric si Basm, Balada si Fabula la Epic. Daca mai e nevoie de ceva, sunt dispus sa te ajut. Pace.

2 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat