Da, ai de pierdut. Chiar daca nu va merge bine, vei castiga experienta pentru anul viitor si vei sti cum sa te pregatesti. Daca vei avea succes vei avea tot felul de avantaje, inclusiv eventual o admitere mai usoara la facultate. Se spune ca succesul naste succes. Pregateste-te cat poti de bine si du-te! Nu trebuie sa fii perfecta.
Ai vazut filmul Braveheart cu Mel Gibson ( in care chiar el este regizor)? Ei la un moment dat el are un discurs formidabil pe un camp de batalie, in care ostenii vroiau sa cedeze fara lupta. El spune ceva de genul, nu-mi amintesc nici eu decat ideea discursului: "mergeti acasa si veti dormi in paturile voastre; apoi stati langa sotiile voastre si poate veti reusi sa traiti. Dar cand veti ajunge batrani, daca ajungeti, nu v-ati fi dorit macar o clipa sa fiti aici pe campul de batalie si sa luptati si sa invingeti sa va castigati Libertatea?" Ei un astfel de discurs te motiveaza si te pune pe ganduri: Oare nu doresc acum si aici sa ma iau de "fat" cu toata lumea si sa inving, sa arat ca imposibilul este doar un cuvant si ca in realitate el poate deveni posibil? Oare noi romanii cat timp vom mai sta cu capetele plecate si sa ne "cersim" locul in Uniunea Europeana? Oare vom mai vedea vreodata tezaurul de la rusi? Oare cat timp sa mai treaca si de la revolutie, sa devenim cu adevarat liberi si sa gandim liber? Nu trebuie sa calcam totusi pe cadavre ca sa ne atingem scopurile ca Machiavelli, trebuie sa "luptam" cu demnitate. Insusi Cel De Sus, probabil ca nu ne vrea cu capetele plecate. Deci in esenta pentru tine, ca-mi poti fi copil: lupta pentru tine insuti, da peste cap tiparele, lupta si nu te lasa doborata; ai cazut? Ridica-te si mergi mai departe; Dar nu ceda fara Batalie. Orice activitate te atrage, incearca, esti la inceput de drum cu scoala si probabil derutata; Dar asculta nu pe mine; eu pot fi un nimeni pentru tine; Asculta numai sfaturi competente. Stii ce sunt astea? Adica un sfat venit din partea unuia care este acreditat sa dea acel sfat. Nu spun sa nu-ti asculti parintii; respecta-i si ai incredere in Dansii; dar nu accepta un sfat care vine de la o persoana neavizata, si care nu stie ce spune ( de exemplu un sfat de la bucatareasa cantinei despre cum sa reusesti si sa ai succes in viata). Incepe sa inveti de pe acum, lucrurile care nu se spun la scoala. Cum? Citind mult si gasindu-ti preocupari elevate: nu mersul in cluburi rezolva problemele tinerilor ( acum sa nu crezi ca este total interzis sa mergi odata pe luna intr-un club) ci cred ca un drum de 10 mii KM incepe cu primul pas... apoi restul vin de la sine. Fa primul pas, puneti obiective cat mai inalte si apoi incearca sa le atingi. Nu trebuie sa ne plafonam; daca ceva nu merge bine de la inceput, ...atunci persevereaza, nu trebuie sa-ti reziste nimic in cale. Acum ia din discursul meu de aici ce crezi ca-i bun pentru tine. In cateva zile am intalnirea de 25 de ani de la terminarea Liceului. Am terminat Matematica-Fizica ( pe atunci nu exista mate-info; nu erau PC-uri, etc). Dar sunt mandru ca sunt cine sunt, pentru ca pea atunci in Liceu am avut profesori buni. Nu exista psiholog scolar prin 1990 cand trebuia sa dau la facultate si am facut ce am stiut ca ma pasioneaza, nu m-am luat dupa altii ci pur si simplu mi-am urmat pasiunea.
Multa Bafta!
Nu pierzi nimic. Olimpiadele locale/ judetene la care participa multi elevi nu au nicio relevanta. Singurul lucru pe care il pierzi daca nu te implici in nicio activitate, e socializarea. Asa ca macar cu un lucru tot te-ai alege daca te-ai implica in diverse activitati, ti-ai face amici noi si poate ti se va dezvolta spiritul competitiv/ ambitia. Daca zici ca in generala iti placea sa mergi la olimpiade, de ce sa nu o faci si acum. Nu iti trebuie nu stiu ce pregatire sufleteasca. Initiativa si curajul sunt suficiente. Succes
Geo2969686 întreabă: