Pbinfo -pentru inceput
apoi.campion. infoarena, hackerrank
aiprobleme, runde-online, tutoriale
p.s. tocmai ce a fost municipala la info...
Salut,Ara997. Tu esti la liceu sau ai terminat? Banuiesc ca ai fost la fel de pasionat de informatica ca si mine mai ales daca ai lucrat de pe atatea site-uri si banuiesc si culegeri.Imi poti da te rog niste sfaturi in legatura cu informatica?
Salut edi, sunt mult mai batran ca tine.
astept intrebarile tale ca sa pot sa ti raspund exact.
sfaturile generale sunt ca apa sfintita. nici nu strica, nici n-ajuta...
Ara997,am avut un prieten care a terminat anul acesta liceul si mi-a recomandat sa lucrez din culegerea "Fundamentele programarii". Stii cartea? Este buna de ceva? Eu mi-am achizitionat recent Programarea in limbajul c/c++ de Cherchez (colectia completa)si mi se pare o carte buna dar din punctul meu de vedere are destul de putine exercitii pe partea de c++(volumul1)in celelalte recunosc ca nu m-am uitat inca deoarece am inteles ca volumul 1 este pentru clasa a9a,volumul 2-pentru a10 iar restul pentru a11a si a12a.
Da cerchez e buna - pentru nivel performanta,
fundam prog 3 volume (dana lica autor) - da e buna are toate niv, incep, mediu si la fiecare cap. are si nivel de performanta
tot pentru performanta tot 3 volume este : "informatica pentru grupele de performanta "- autori : simona haidu, dana vaida, eugen ionescu -editura dacia educational-o gasesti pe net)
acum eu ti-as sugera urmatoarea abordare :
. iei un capitol sa zicem "siruri de caractere " - citesti si faci pb la mana, LA ACEST capitol din toate cele 3 in ordine : lica/cerchez/haidu.
2. iti faci fisha cu teoria
3. treci pb info si iei gradual problemele de la usor la dificil ( te poti arunca inclusiv la concurs)
4. daca ai dificultati revii pe culegeri citesti explicatiile cauti probleme asemanatoare.
e de dorit o abordare temeinicapt ca de programatori slabi e plina lumea de buni - is mai putini
la fel iei capitol cu capitol si poti si in avans adica sa abordei la varasi pb de cls a 10--a
5. sugerez ca manual cel de intensivinfo /milosescu
6. incearca sa participi la cex la info (daca exista asa ceva in orasul tau ), cauta pe infoarena comcursuri organizate online, nu rata nimic nicio ocazie de a invata informatica. e greu, stiu, dar roadele sunt dulci.
bafta multa pastreaza legatura cu prietenul respectiv, nu uita ca baza o reprezinta lucrul individual, nu teoria, teoria e doar suportul. baza sta in problemele pe care le faci pe soturile amintite.
cauta sa vezi traseul lui oncescu si tamiovesa, daca esti cu adevarat pasionat uita te cum au inceput copiii astia si uite unde sunt acum.
p.s. pe it mananci lejer o paine decenta in tara ta nu trebuie sa pleci cu traista in batz.
p.s. ca fapt divers( pentru un viitor programator bun ), problemele de interviu la o firma serioasa sunt pb de olimpiada.
urmareste pe petru trambitasu la cluj cu learn house informatics si pe paul diac de la Iasi cu infogim, si ca ei mai sunt. dar deocamdata sa digeri (sa intelegi cum sa gestionezi ) resursele astea
bafta si spor!
Ara997,multumesc mult pentru sfaturi.Sunt foarte bune si ordonate logica si pentru gestul tau iti raman dator.Sincer sa fiu eu am intrat pe profilul acesta cam nestiutor, in sensul nu stiam ce imi va rezerva acest profil, nu stiam cum vor fii materiile de baza(info, mate, fizica si romana)dar prin multa munca am reusit sa obtin rezultate bune cu toate ca dupa ce am dat admiterea (9.90-E.N)si am aflat de exista profilul Mate Info Intensiv multi mi-au zis sa nu ma duc ca este foarte greu si trebuie sa lucrez foarte mult pentru a obtine rezultate bune, lucru care imi era practic cunoscut si cu care eram obisnuit si care era logic mai ales ca este cel mai bun profil iar accentul se va pune pe munca individuala intensiva(din semestrul al doilea de clasa a8a lucram individual 9 -10 ore) iar foarte putini mi-au zis ca daca imi place profilul acesta sa ma duc.Eu vara aceasta am fost in vacanta cu parintii(cu grupul) si m-am imprietenit cu un it-ist care era cu sotia si copiii.El mi-a recomandat sa ies mai putin rar in oras cu prietenii pe parcursul liceului pentru a lucra la informatica daca ma pasioneaza, lucru care in cazul meu s-a intamplat si sa stiu sa imbin invatatul cu lucrul.El mi-a recomandat sa ma bag si in diferite activitati extrascolare. Spre exemplu eu m-am informat si am aflat ca pe a10a pot sa partic la un curs robotica la care sigur ma voi inscrie.La mine in liceu, fiind cel mai bun liceu din oras au venit numerosi membri care faceau parte din diferite organizatii spre exemplu:Grow, Leaders, Vorbit in public sau Interact si iti dai seama ca pana pe clasa a12a vor mai aparea si altele.Imi recomanzi sa ma inscriu in aceste organizatii pentru activitati extrascolare?
p.s.:Scuze ca te bat la cap dar am vazut ca esti sau ai fost un elev interesat de aceasta materie ca si mine si care are cunostinte foarte largi si fiind si mai mare sfaturile din partea ta imi sunt bine venite.
Am gasit informatica pentru grupe de performanta in 4 volume.Acestea sunt: http://www.edituradacia.ro/index.php?page=catalog&catalog=194
Da,sunt cartile acelea in doua culori sus verde galbui si jos rosu.
sunt structurate pe materia care se parcurge in centrele de excelenta. e posibil sa nu ai inca nivelul respectiv dar daca te pasioneaza, dupa multa munca vei ajunge destul de sus.
din experienta stiu ca un elev bun cu 4.5 ore de munca / zi ajunge pe maxim in 3 ani. deci maximul tau se va atinge pe la cl 11-12.
si inca un pont : performanta presupune MACAR 2 din urmatoarele 3 componente:
1. abilitati cognitive (capacitatea de a prelucra mental informatia)
2. motivatia invatarii (adica sa nu traga mami si tati de tine sa inveti, ci sa-ti doresti tu sa progresezi)
3. creativitatea ( gasirea de solutii cat mai diferite )
daca posezi din fiecare, cu atat mai bine.
ma bucur ca ai prins ideea ( mi-am recitit postul de ieri si am vazut ca am o tastatura cam obosita)
pentru orice alte inf iti stau la dispozitie cu placere!
Iti raspund la intrebarea cu extrascolarele :
imagineaza-ti un pet plin cu apa cu care ai vrea sa stropesti cat mai departe, si-i faci o gaura vei stropii la 10 m, acum fai 10 gauri, vei vedea ca nu "bati " mai departe de 1m.
asta e si cu extrascolarele. fac uz (si abuz) de timpul tau. ideal e sa te implici in 1, 2 activitati dintre care una sa fie un sport ceva care sa implice miscare si care iti asigura si partea sociala de interactiune. si e suficient.
(modacu extrascolarele a aparut in urma isteriei de a aplica la fac din occident unde da bine la cv un grow si altele dar in esenta vei constatata ca sunt o mare pierdere de timp).
ai putere de munca mare, 10 ore pentru un copil e mult, foloseste aceasta capacitate pentru tine, o calificare la o ONI e infinit mai importanta decat participatul in turma.
cauta comunitatile de it-isti fa-ti prieteni in zona asta, vei putea face schimb de experienta pe domeniul tau de interes
Multumesc mult pentru ajutor si sfaturi.As vrea sa incep sa invat pentru ECDL deoarece vreau sa fiu pregatit.Stii ceva? Se poate da si pe a10a? Imi poti recomanda te rog niste carti din care sa invat si sjte-uri/culegeri din care sa lucrez?
Ecdl sunt doar niste competente digitale gen tic ( ceva mai avansate decat alea de la bac- vei cum se recomanda chiar ei ). nu confunda programarea (algoritmica ) cu tic-ul.
http://www.ecdl.ro/subiecte/cum-obtin-permisul-ecdl_11.html
Diorrus întreabă: