| Apatinio a întrebat:

Salut, TPU!
Am 14 ani, fac în curând 15 și vreau să știu ce înalțime finala pot avea. Tatăl meu are 1.73 și mama mea 1.65 iar eu 1.74. În familia mea bunicul din partea tatălui meu avea 2.00. Pot ajunge în apropierea înalțimii bunicului meu?

Țin să menționez că mai am un văr care a moștenit înălțimea de la bunicul nostru și a ajuns la înălțimea de 1.93.

Răspuns Câştigător
| robertpingu11 a răspuns:

Studiind recent genetica, iti pot raspunde usor la intrebarea ta.
In primul rand, trebuie sa stii ca inaltimea poate fi determinata de arborele genialogic al familiei. In majoritatea cazurilor, copiii seamana cu parintii, dar de multe ori pot semana si cu bunicii.

Conteaza mult si factorii mediului, adica, daca faci sport, daca nu faci, daca fumezi (in cazul in care fumezi poti ramane mai scunt, te opresti in crestere daca incepe chiar la 14-15 ani, aici ma refer la orice consum de tutun/nicotina)

In cazul baietiilor, da, ei cresc pana la 18 ani, in majoritatea cazurilor. In schimb, fetele cresc mai repede pana pe la 14-15 ani, dar apoi nu mai cresc in inaltime. Chiar daca e suparator, asta e adevarul.

Mai pe scurt, daca ai membrii ai familiei inalti si nu fumezi, vei fii probabil inalt/a.

Sper ca te-am ajutat, daca mai intrebari te rog sa ma intrebi!

6 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Buna.Nu cred ca inaltimea e ceva care se poate calcula precis.Ce varsta ai? De obicei majoritatea crestem in inaltime pana la 18 ani.

| Apatinio explică (pentru dullcat):

Am 14, fac 15 aceasta luna.

| Iuliafta a răspuns:

Mdaa,mai menționat ce înălțime ai dar sunt șanse destul de mari că sa poți moșteni o înălțime destul de înaltă mai ales că în familie ai persoane destul de înalte?

| Apatinio explică (pentru Iuliafta):

Bună, am uitat că am pus aceasta întrebare, am vârsta de 14 ani, pe 26 luna aceasta fac 15.

| Apatinio explică (pentru Iuliafta):

Am dat reply greșit. Am doar 3 persoane in familie cu înălțimea de peste 1.90, pe unchiul meu care nu are legătura cu vărul meu ce are o înalțime mare care e moștentita de la bunicul meu și pe bunicul meu. Practic am șansa să iau asta doar de la bunicul meu