| JustPrigat4 a întrebat:

Salut TPU, am 15 ani, am 1.77 si 82kg, eu nu ma consider supraponderal, m-am comparat cu colegii mei si ma simt ok, dar totusi as vrea sa slabesc. Cum ar trebui sa procedez?

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Faptul ca tu nu te vezi supraponderal, nu inseamna ca nu esti.
Conform grilelelor de sanatate, la 15 ani si 1.77m trebuie sa ai 67kg, dar tu ai un surplus de 15kg si asta nu este nici bine si nici sanatos.
Apuca-te de un sport, fa ceva si mai pierde greutate, ca esti destul de plinut.

| Gabriela19loredana77 a răspuns:

Fara ciocolata in exces sau orce alte dulciuri in exces eu sunt fata si eventual mananc 1-2 bucati de ciocolata nu mai multa alerg 1-2 ore si tine regim alimentar regim alimentar sanatos, sa fi gras (nu vreau sa te jignesc dar sunt unii care se supara daca le zici cuvantul ''gras'') iti face probleme de sanatate multe care te vor chinui ani buni

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi cum? Consumi mai puțin și arzi mai mult.

| pterodactylstfw a răspuns:

Nu mai manca

| Nlechoppa21 a răspuns:

Pai in primul rand ar trebui sa te documentezi putin ce inseamna caloriile si fiecare aliment pe care il mananci cate are ca sa poti manca intr-un deficit de calorii(necesar pentru a slabi), eu personal folosesc o aplicatie (MyFitnessPal) unde imi pot scana codul de bare de le orice produs cumparat din magazin si sa vad cate calorii si macronutrienti are(proteine, zaharuri, carbohidrati, etc.) Cu aplicatia asta iti poti calcula toate caloriile mancate intr o zi ca sa vezi exact cat ai mancat si de unde mai trebuie sa tai pentru ca exista multe mancaruri care ai spune ca "aaa e o gustare nu e nu stiu ce, nu ingrasa asa mult" dar de fapt gustarea aia poate are mai multe calorii decat mesele principale pe care le mananci in general, de exemplu un pachet de popcorn are aprox 500-600 de calorii si e chiar mult considerand ca poti manca o masa chiar destul de consistenta cu care s ate saturi in chiar mai putine calorii. Un deficient de calorii necesar ti l poti calcula pe internet sau daca mergi la un nutritionist, dsr in general deficitul se face pentru barbari undeva sub 2000 de calorii,(2000 fiind o mentenanta, adica nici nu prea slabesti nici nu prea te ingrasi), desigur deficitul asta de calorii trebuie combinat cu niste sport si miscare, unde ti as recomanda sa mergi la sala, dar sa nu faci numai cardio pentru ca ce arata pe cantar nu e neaparat un semn pentru cat de "gras" esti. Vreau sa spun ca muschii cantaresc mai mult decat grasimea din corp si ca daca vei face doar cardio vei slabi in grasime dar vei slabi si in masa musculara si o sa ai un fizic dat peste cap. In schimb, daca faci sala si cardio si antrenamente de forta si pentru muschi, fie cu greutatea corpului, fie cu greutati vei creste si in masa musculara, iar in acelasi timp vei da si din grasime jos, rezultatele o sa le vezi pe tine nu neaparat pe cantar.
In general incearca sa mananci o dieta echilibrata dar cu multe proteine (un gram de proteine pe zi/greutatea ta in lbs. adica eu am 70 kg si am 1.80 la 16 ani dar incerc sa cresc in masa musculara deci in fiecare zi bag cam 130 de grame de proteine pe care le iau din piept de pui, oua, proteina din zer, adica suplemente, iaurt, ton, etc)
A si apropo incearca sa eviti gustarile cu multe calorii pentru ca asta ii roade pe multi oameni cand incearca sa slabeasca: popcorn, chipsuri, seminte, fistic, si normal, si dulciurile.
Cand vine vorba de mese incearca sa adaugi sau sa incepi mereu cu o sirsa de proteine pe care ti le am specificat mai sus si apoi pe langa sa adaugi niste legume(legumele si fructele au cele mai putine calorii si sunt necesare pentru un deficit de calorii deoarece poti manca din ele cat sa te saturi, fara sa te ingrase) dar totusi incearca sa eviti cartofii pentru ca au si ei ceba calorii +o gramada de grasimi.
Daca incepi planul asta si continui pe el nu ai cum sa nu vezi rezultate.
Daca mai ai intrebari bro te rog scrie mi ca imi place mult domeniul asta si chiar vreau sa ajut