| Alex00990 a întrebat:

Am 16 ani si sunt putin retras, doar putin. Ies destul de des cu unii prieteni la suc, ma simt bine, dar parca simt ca nu e lumea mea, simt ca parca sunt un strain, un om care nu are treaba cu lumea adolescentei. Niciodata nu m-au pasionat chestiile adolescentine (cu mici exceptii). Spre exemplu, multi prieteni beau (sau pretind ca beau) si se lauda cu faptul ca se imbata sau pur si simplu cu faptul ca beau. Mie mi se pare un motiv care nu exista. Sau cand iesim la suc prietenii mei vorbesc despre tot felul de lucruri care nu au nici un fel de importanta, cum ar fi pe cine au batut (vorba vine, ca nu s-au batut pe bune), cu cine s-a combinat nu stiu cine, etc.
Cateodata ma gandesc ca e ceva in neregula cu mine, ca sunt prea prost sa inteleg sau ca asta e normal. Nu inteleg fascinatia lor pentru tot felul de lucruri neinsemnate, comportament "prostesc". Majoritatea joaca "Adevar sau provocare". Mie mi se pare un joc fara nici o valoare. Nu am de gand sa imi dau pantalonii jos sau sa dau un shot pentru ca m-a provocat cineva sa fac asta. Nu o voi face daca nu am un motiv.
Sper ca ati citit romanul meu si sper ca imi puteti da niste sfaturi utile si/sau pareri.
Multumesc!
PS: Nu vreau sa se inteleaga ca eu consider ca acest tip de comportament este gresit, vreau doar sa inteleg de ce nu ma simt prezent in lumea asta.

3 răspunsuri:
| Raven a răspuns:

Adolescenții fac multe tâmpenii sub presiunea anturajului, să-ți păstrezi principiile fără a fi ridiculizat, e destul de greu la vârsta asta. E lăudabil că vrei să-ți trăiești viața în funcție de propriile valori/credințe, nu pentru a obține aprobarea celor din jurul tău.
Să te îmbeți ori să te bați sunt niște lucruri stupide indiferent de vârstă și nu cred că acțiunile de genul ăsta definesc adolescența.
Vezi-ți de treburile și pasiunile tale că mai târziu în viață tu vei fi cel câștigat, încearcă să-ți găsești prieteni care să-ți semene ca fire și care să nu fie atât de atrași de activitățile gen Jackass.

| eckblume a răspuns:

Ai simtul responsabilitatii si te comporti ca o persoana matura. Faptul ca esti mai retras inseamna ca esti orientat mai mult spre persoana ta, adica esti introvert. Sa fii introvert nu e rau si e normal. Esti la liceu, iar adolescentii tind sa se laude, sa primeasca aprobare, admiratie si respect. De aceea colegii/prietenii tai se comporta diferit si da, e normal si la ei. Sa luam in calcul si retelele de socializare care sunt extrem de populare pentru majoritatea oamenilor. Spre exemplu, apar tot felul de provocari stupide/periculoase pe care unii abia asteapta sa le faca in timp ce altii manifesta dezinteres. Cum ai zis si tu(despre provocari), daca primesti provocare sa lovesti un batran pe strada, iar tu faci asta doar sa fii,, cool,, atunci e clara lipsa de maturitate. E decizia ta sa alegi ce e corect si ce e gresit, neadecvat.
Eu iti recomand sa mai iesi cu colegi/prieteni chiar daca ei au interese diferite de ale tale pentru ca relatiile sociale au si ele rolul lor. Daca vrei sa dai la facultate cauta pe internet informatii despre viitoarea profesie. E bine sa socializezi chiar daca de obicei preferi linistea si singuratatea. Inscrie-te la un sport daca nu practici ceva, mergi la un club de lectura, inscrie-te la un voluntariat, mergeti la film (discutati despre el, va dati cu parerea), citeste carti perfectioneaza-ti engleza (sau o alta limba straina), uita-te la niste seriale etc. Ti-am insirat cateva activitati pe care probabil le faci deja -> fii ocupat, bucura-te de varsta asta. Daca esti fire ganditoare poti sa iti scrii ideile intr-un jurnal. Peste ani vei zambi cand vei reciti ce ai scris.
Pe scurt, esti normal, nu e gresita gandirea ta din punctul meu de vedere.

| SEMIHA a răspuns:

Oameni ca tine sunt puțini. Nu este un lucru rău să fii diferit. Pur și simplu pe tine nu te atrag astfel de discuții/chestii. Cum s-ar spune. ai trecut de etapa adolescenței. Ești matur și nu este un lucru rău. Ca să te simți tu mai bine, încearcă să faci lucruri care îți plac ție chiar dacă prietenilor tăi nu le convine sau nu îi include și pe ei. Fiecare pentru el.