Un doberman e periculos mai ales din cauza fluctuatiei la 7 ani, ( se schimba si nu-si mai cunosc stapani) boli? de oase si piele, vor avea nevoie de calciu, si cu pielea nu ai ce sa faci au blana scurta.
Clasificarea rasei: Dobermannul este membru al grupului cainilor de lucru.Au fost crescuti initiali pentru urmarire/politie, dar azi exceleaza mai ales in ipostazele de caini de familie si de paza.
Reguli de hranire: fiind un caine mare, poate avea inclinatie spre ingrasare si nu trebuie hranit fara a face o ora de antrenament.E mai bine sa ii dati 2 mese mai mici, decit una mare. In primii doi ani, catelusii trebuie hraniti dupa dieta, ca sa le asigurati cresterea, care este foarte rapida. Dieta nu trebuie suplimentata, in special cu calciu.
Alte cheltuieli: nu sint prea costisitori, dar datorita exercitiilor trebuie hraniti cu mancare de buna calitate.
Media de viata: media de viata este de 10 ani, atingand si 15 ani.
Media de pui fatati: media puilor fatati este 8.
Descrierea generala a infatisarii: este de marime medie, puternic si elegant. Blana este moale, scurta si se poate intalni sub diferite culori. Este patratos, sint recunoscuti pentru viteza. Este mandru si seamana cu un calut.
Marimea:mare
Inaltimea si greutatea: inaltimea cainilor este intre 68-72 cm, a catelelor intre 63-68 cm. Greutatea este intre 32 si 45 kg.
Tulburari: poate avea boli genetice care se manifesta mai tarziu. Una din ele este boala von Willebrand. Este recomandat ca viitorii proprietari sa intrebe daca parintii cainelui au fost testati pentru boala aceasta. De asemenea pot face cardiomiopatie dilatata sau pot suferi de sindromul Wobbler.La femele se intalneste hepatita si pot suferi de o boala a ochilor si a soldurilor.
Susceptibilitatea la boala: medie
Istoric: a fost creat in sec. 19, dintr-un amestec de la diferite specii. S-a folosit marimea si puterea de la Rottweileri si Great Danes, viteza de la Greyhounds, Manchester Terrier pentru blana lor si pentru tenacitate. Au mai contribuit si rasele Schnauzer, ciobanesc german. Primul Doberman a fost inregistrat in 1893. In primul razboi mondial, Dobermannii au suferit alaturi de ceilalti caini, fiind utilizati pe front. La sfarsitul razboiului au fost mancati sau omorati pentru ca nimeni nu-si permitea sa ii mai tina. Totusi, unii soldati din America i-au luat acasa si astfel s-au dezvoltat. Clubul din U.S.A s-a format in 1921. Prima data au fost clasificati ca terrieri, fiind vazuti ca derivati din Manchester terrier. In timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, puscasii marini ii foloseau pentru a speria inamicii. Asa si-au luat numele de Devil Dog si astazi inca sint intimidati multi de aceasta specie. Dupa razboi, au ajuns si in Anglia, formand un club in 1948, la cerintele familiei Curnows. Acestia au decis ca Dobermanii americani erau mai eleganti si mai mari si au inceput programul cresterii lor.
Inteligenta: sint foarte inteligenti si vor sa placa.Trebuie sa stie cine este seful si leaga sufleteste de familie, fiind fideli. Au temperamentul terrierilor, de aceea stapanii trebuie sa fie fermi atunci cind ii dreseaza. Trebuie sa fie socializati de mici si daca nu ai experienta ca stapan, atunci nu este potrivit pentru tine.
Caracteristici evidente: capul este lung, fiind mai mare catre baza urechilor.Are obrajii mari, buzele stranse si craniul este mare, falcile puternice si dintii ascutiti. Nasul este negru la cei care sunt negri, la cei maro, nasul este maro. Ochii sint medii, maro, depinzand de culoarea blanii. Urechile sint cazute, la nivelul craniului. Gatul este musculos si din ce in ce mai mare catre corp. Picioarele sint osoase, drepte.
Tara de origine: Germania
Energie: ridicata.
Antrenament: 2 ore/zi. Pana la 12 luni, programul de exercitii trebuie sa fie scurt. Poate avea probleme de incheieturi. Ii place sa inoate, alearga pe langa biciclisti. Daca nu fac suficient exercitiu, pot avea probleme de comportament.
Protectie personala: ridicata
Potrivire ca si caine de paza: ridicata
Tendinta de a latra: ridicata
Nivel de agresiune: ridicat
Compatibilitate cu alte animale: scazuta
Compatibilitate cu copiii: medie
Caractere generale si de temperament: sint inteligenti si trebuie dresati ca atare, pentru ca daca se plictisesc, pot avea probleme de comportament. Daca e socializat cu ceilalti, poate fi un pet excelent. Este loial si afectiv si cu siguranta va proteja casa. Nu le place sa fie chinuiti, de aceea copiii trebuie invatati cum sa se poarte cu ei. Daca sint dresati, stiu sa se poarte cu strainii.
Marimea blanii: scurta
Ingrijire: nu au nevoie de prea multa intinere. Perierea va indeparta parul care cade.
Culoare: blana este moale si scurta, de culoare maro, negru, albastru cu semne rosiatice.
anonim_4396 întreabă: