anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cam la ce varsta ar trebui sa iti vina CICLUL? Colegelor mele (unora) le-au venit deja ciclul. Daca imi puteti spune si ce inseamna aces CICLU si ce se intampla ca habar-n-am big grinbig grinbig grintonguetonguetongue Fund+Vot

Răspuns Câştigător
| DamiPapucii a răspuns:

Nu prea intelegi dar o sa-ti explic:
Ciclul se mai numeste si menstruatie ati vine atuci cand aiu 11-14 ani cam asa iti vine o data pe luna.Este un lichid rosu care curge din varinge cred ca asa se cheama. Daca nu iti vine deloc si trece de ani adolescentei inseamna ca esti bolnava, menstruatia este doar la fete sper ca stii asta Nustiu esti fata sau baiat.

8 răspunsuri:
| ℓίίίgнт a răspuns:

Poi.nu este ceva asa.mare...o data pe luna, in fiecare luna cateva zile, max 5 zile,sangerezi. unele au dureri mari,altele nau nici o problema,ca mine tongue,skz dar ma consider norocoasa, in fine, normal ar trebui sa apara in jur de 11-14 ani tongue depinde de cat esti de dezv love struck Sper ca te-am ajutat :X

| Twp3w a răspuns:

Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregati pe aceasta pentru o posibila sarcina. In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza de novo un epiteliu cu o anumita grosime (endometru), pregatind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Cand ovulul nu este fecundat si sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus.

Astfel se produce fenomenul de sangerare lunara numita menstruatie, prezenta la femei o data pe luna incepand din perioada adolescentei si pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani. Durata ciclului menstrual poate fi masurata prin notarea cu 1 a primei zile de sangerare si numararea zilelor pana la urmatoarea menstruatie.

Ciclul menstrual reprezinta perioada cuprinsa intre ziua 1 a mentruatiei si ziua 1 a menstruatiei urmatoare. Cu toate ca lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, un ciclu menstrual cu o durata de 21 pana la 35 de zile este considerat absolut normal.

De asemenea, este normal ca adolescentele si femeile in jurul varstei de 40 de ani sa aiba cicluri menstruale neregulate sau cu o durata mai mare. In cazul adolestentelor, duratele ciclurilor menstruale ar trebui sa se egalizeze in timp. In cazul femeilor care se apropie de varsta menopauzei, ciclurile menstruale vor deveni probabil mai lungi si ulterior vor disparea.
In timp ce unele femei nu simt nici un fel de disconfort in timpul ciclului menstrual, altele experimenteaza simptome moderate sau severe. O data cu ovulatia, care are loc la jumatatea ciclului menstrual, unele femei prezinta macule (pete) rosii pe piele pe o perioada mai mica de o zi sau au dureri pelvine joase; ambele manifestari sunt normale.

Cu o saptamana sau inainte de producerea menstruatiei femeile au frecvent simptome premenstruale. Astfel, ele se pot simti mai tensionate, nervoase sau emotive, de asemenea, pot avea dureri la nivelul sanilor sau prezinta acnee.Totodata, pot avea mai putina energie decat de obicei si se pot simti mai putin capabile de a efectua exercitii fizice. Cu o zi sau doua inainte de menstruatie pot aparea dureri (crampe) la nivelul abdomenului, spatelui sau picioarelor. In timpul primelor zile ale menstruatiei, aceste simptome dispar.Menarha reprezinta primul ciclu menstrual al unei adolescente. Prima menstruatie survine de obicei dupa cativa ani in care se produce cresterea parului pubian, dezvoltarea sanilor si are loc un proces de crestere rapida numit si "saltul de crestere". Menarha isi face aparitia de obicei intre 11 si 14 ani. Primele cicluri menstruale sunt de obicei usoare si impredictibile.

In timpul primilor doi ani de la aparitia primei mentruatii, durata tipica a unui ciclu menstrual la adolescente poate varia intre 21 si 42 de zile. La o pondere de 2 din 3 adolescente ciclurile menstruale se normalizeaza si devin regulate in primii doi ani de la aparitia primei menstruatii. Menstruatiile abundente si lungi sunt cat se poate de comune in anii adolescentei.
Explicatia acestui fapt este aceea ca sistemul hormonal (endocrin) este imatur si se afla inca in procesul de dezvoltare, astfel incat nivelele plasmatice de progesteron nu sunt intotdeauna destul de ridicate in timpul ciclurilor menstruale astfel incat sa poata stimula deteriorarea epiteliului uterin (endometrul), astfel producandu-se menstruatia.

In conditiile in care producerea endometrului a avut loc pe o perioada mai mare de timp decat in mod obisnuit, menstruatiile care urmeaza sunt abundente. Acest tip de sangerare puternica se amelioreaza de obicei de la sine, fara a necesita instituirea unui tratament medical. Cu toate acestea, medicul trebuie contactat in cazul oricarei sangerari care dureaza mai mult de 7 zile sau in conditiile in care ciclul menstrual dureaza mai putin de 21 de zile sau mai mult de 42 de zile.

Sfaturi utile pentru adolescente
Se recomanda ca adolescentele sa solicite acordarea de catre mame, medici sau alte femei apropiate a unor sfaturi in legatura cu utilizarea produselor de igiena feminina, cum ar fi tampoanele si absorbantele, cu scopul de a face fata sangerarilor menstruale. Adolescentele ar trebui sa aiba intotdeauna la indemana un absorbant sau un tampon in poseta sau in rucsac.


Tampoanele se fixeaza in interiorul vaginului si reprezinta alegerea optima atunci cand adolescentele inoata sau efectueaza alte activitati fizice. Absorbantele prezinta pe una din cele doua fete benzi adezive cu care se fixeaza de lenjeria intima. Tampoanele si absorbantele trebuie schimbate in mod regulat. Faptul ca o fata este la menstruatie nu o va impiedica in efectuarea activitatilor zilnice obisnuite si nimeni nu va putea sti de starea ei fiziologica.

Daca apar crampe in timpul menstruatiei, acestea pot fi ameliorate prin efectuarea de exercitii fizice, aplicarea de comprese calde, o baie fierbinte si utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen, ketoprofen sau naproxen. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot duce la disparitia completa a crampelor (in cazul adolescentelor cu varsta de pana in 20 ani, nu se recomanda utilizarea aspirinei, intrucat aceasta creste riscul aparitei sindromului Reye, o boala care afecteaza creierul si ficatul). Daca aceste tratamente nu sunt eficiente, trebuie consultat medicul in legatura cu utilizarea medicamentelor eliberate pe baza prescriptiei medicale.

Fundaa?love struck

| Paralelu a răspuns:

Normal ciclul vine la 14-15 ani dar mai nou vad ca vine pe la 10 maxim 12 ani... Cand esti la pubertate apare si ciclul. Acest ciclu este o sangerare a vaginului. Hormonii produsi in creier cauzeaza eliberarea unuia dintre miile de oua localizate in ovare, si care se afia acolo de cand fata este mica. Dupa ce acest ou iese afara, trece prin tub, spre uter, unde se dezvolta un fat, daca oul este fecundat de sperma unui barbat. In fiecare luna, peretii uterului se ingroasa si se pregatesc, in cazul in care un ou fecundat ar fi implantat si ar evolua, pentru a deveni copii. Daca oul nu este fecundat, oul microscopic si peretii uterului sunt eliminate, natural, sub forma sangerarii din timpul ciclului.

| BruNnEtTe a răspuns:

Pai nu stiu daca inelegi menstruatia ca asa se mai numeste este ...nu stiu cum sa zic in timp sangele nefolositor in organism se aduna undeva si cand te mai dezvolti el curge pe undeva stii uh asta inseamna ciclu pai nu cont varsta eu am de l 12 ani dar o colega nu are nici acum (13 ani) unora le vine mai devreme altora mai tarziu depinde de organism! sper ca te-am ajutat si ca ai inteles...acum dai fundita happy

| black1white a răspuns:

Http://noifetele.ro/yourbody/periods.php
nu te ingrijore.eunora dintre fete le poate veni chiar la 17-18 ani.dar daca se trece peste varsta asta e necesar sa mergi la un control.normal ar fi sa-ti fi venit pe la 11-15 ani;)succes

| Choco a răspuns:

Tu n`ai mama sa iti explice? straight face sau google? d`oooh

| Crucified a răspuns:

Moaamaa te oftici ca le-au venit lor? traieste-ti, draga, copilaria big grin

| Tzuskha a răspuns:

Eu îți spun trăiește-ți copilăria o să afli tu odată și odata.Crede-mă nu vrei să ști cum este când îți vine.Trăiește-ți copilăria!winking