Alege ce iți place. Aceeași dilemă am avut-o și eu în 1993. Electronică, Automatică sau Energetică.
Profa care mă medita la mate mi-a zis să mă duc unde mă trage sufletul.
Acum, fiind inginer cu peste 20 de ani vechime, te-aș sfătui spre Automatică, daca chiar nu știi. Ideea e ca la Automatică înveți programare beton, și poți face după aceea daca vrei și software, ai și cunoștințe de hardware, echipamente industriale, șamd. Un absolvent de Automatică poate face și ce face un absolvent de informatică. Un absolvent de Informatică are orizontul mai limitat. Baftă!
Mersi foarte mult de răspuns! Am mai întrebat și alți oameni și mi-au zis că după facultate de automatică și calculatoare am mai multe posibilități. Și momentan nu sunt foarte sigur ce vreau deci pare ok la AC. Mersi mult!
Nu functioneaza chiar asa. Chit ca alegi Poli sau Universitate o sa inveti multe lucruri care n-o sa te ajute cu aproape nimic in gasirea unui loc de munca. O facultate nu iti deschide orizonturi, de asta eu am ales facultatea care imi ofera mai mult timp liber pentru a putea invata lucruri pe cont propriu, lucruri care sa fie relevante in gasirea unui loc de munca. Materia este extrem de invechita, si o sa raman la aceeasi parere: un profesor de programare de cele mai multe ori nu este un programator prea bun si nu a reusit sa profeseze ca si programator, asa ca nu ai de ce sa asculti de el.
Inca ceva, tin sa va contrazic. Nu exista ca un absolvent de Automatica poate face ceva si cel de Informatica nu poate, este complet irelevanta comparatia asta. Ceea ce este relevant este faptul ca ambele iti ofera o diploma in domeniu, si este mai mult decat suficient pentru ca altfel nu te angajeaza nimeni. In rest, depinde de tine sa inveti exact ceea ce te intereseaza, pentru ca tot ce tine de tehnologie evolueaza, si ca exemplu, niciun programator care profeseaza nu scrie cod asa cum esti invatat sa scrii la facultate, de asta este absolut vital studiul individual.
Parerea mea este sa alegi facultatea mai lejera care sa iti permita sa inveti pe cont propriu, pentru ca interesul cel mai mare este sa iei o diploma relevanta pe care o poti lua atat de la Universitate cat si de la Politehnica. Nu te baza pe facultate sa te invete ceea ce iti doresti, este de datoria ta sa faci asta. Cum i-am spus si domnului inginer din comentariul castigator, este foarte important studiul individual, si mult mai putin importanta facultatea pe care o alegi. Politehnica este o universitate cu facultati grele, dar sunt grele pentru ca e un volum foarte mare de munca. Nu ar fi asta o problema, problema este ca materia este atat de invechita incat o sa ajungi sa te chinui pentru teme si proiecte care sa nu te invete aproape nimic relevant si nu o sa te ajute cu nimic pentru un viitor loc de munca. Nu te gandi ca la Universitate este mult mai diferit, dar este un volum mai mic de munca si asta iti ofera tie mai mult timp liber pentru a invata. Eu spre exemplu tocmai ce am absolvit Facultatea de Matematica si Informatica cu specializarea Calculatoare si Tehnologia Informatiei. Am invatat atat software cat si hardware, bineinteles in cadrul unor materii invechite, dar au fost si cateva mai relevante (Inteligenta Artificiala, Web Development, RPA, Baze de date). Am profitat foarte mult de faptul ca mi-a oferit timp liber si am invatat tot ce am avut nevoie pentru a fi un Fullstack Developer si m-am angajat acum un an. Daca m-as fi bazat doar pe facultate, nu as fi reusit sa ma angajez, pentru ca nu ii pasa nimanui ce facultate faci, ci conteaza ceea ce demonstrezi la interviuri. Sper ca am reusit sa iti ofer o perspectiva care sa te ajute si mult succes!
?… Eternul conflict între generații si mentalitățile lor?
Pe vremea mea (valeu cât am urât expresia asta, dar nu am scăpare și sunt nevoit să o folosesc și eu), gândirea era la modul următor: ‘Frate, între X care e mai grea și Y care e mai ușoară, aleg X, o fi facultate grea, dar trag pe brânci, învăț din greu, ca să termin "betonat" și să fiu competitiv"… Acum văd că se judecă la modul ‘Mai bine o facultă lejeră, învăț și eu în paralel un web design, sau ceva ce se învață relativ ușor și repede, mai rămâne și timp de niște Untold… că oricum e mai important să știi să te descurci la interviuri"… Dacă reușești să pui bazele unei cariere în felul ăsta, felicitările mele sincere.
Salut, am ales pana la urma sa dau la facultatea de informatica si acum am de ales dintre UAIC Iasi informatica si Informatica din Bacau. La UAIC am auzit ca e foarte multa materie si dupa cum ai zis tu nu stiu cat de utila, nu prea am mult timp, pe cand la Bacau e o facultate mai slaba de info dar pare ca o sa am timp liber pe langa. Acum sunt intr-o dilema. As da in Iasi dar e putin mai scumpa viata acolo, nici nu stiu daca intru la camin si altele, medie mare si bugetul e mai strans asa. Pe cand la Bacau cu media mea (9.43) as intra la bursa si am inteles ca facultatea e mai lejera. Am inteles ca diploma de la Bacau nu e vazuta prea bine si ma gandeam sa lucrez la niste proiecte personale in timpul liber al facultatii ca sa arat ceva angajatorului? Crezi ca e ok sa fac asa?
Pai tu știi cel mai bine ce îți place și ce vrei sa faci. Lucrurile sunt simple. Te interesează strict partea de software... Atunci info. Vrei și parte de hardware, robotica, electronică atunci AC
Cu placere. Acum, dupa ce ai primit "feedback" de la un veteran, parerea mea e ca ar fi bine sa incerci sa gasesti si cate un student de la fiecare facultate, care sa iti spuna ce parere are despre profi, materii, etc.
elena2312131 întreabă: