Ceasurile cu quartz sunt cele care functioneaza cu baterie si au in principal componente electronice. Spre deosebire de ceasurile mecanice al caror secundar merge cursiv cu 8 pasi pe secunda, la cele cu quartz secundarul avanseaza cu cate o pozitie pe secunda. Aparute pe piata in anii 70’, ceasurile cu quartz sunt mult mai ieftine decat cele mecanice, extrem de precise – cu abateri de 15-20 de secunde pe luna.
Ceasurile mecanice sunt cele care au nevoie de o mana de ajutor pentru a functiona, la propriu. Ceasurile mecanice pot fi cu intoarcere manuala sau automatice. Ceasurile manuale se intorc prin rotirea cheitei ceasului, in timp ce ceasurile automatice functioneaza datorita inertiei, adica atunci cand miscati ceasul, in interiorul sau incepe sa se invarteasca un rotor care armeaza arcul principal al ceasului. Dezavantajul este ca au o abatere de 15-20 de secunde pe zi, in medie, iar la un moment dat, daca nu mai sunt miscate, ele se vor opri. Timpul de functionare al unui ceas automatic este de aproximativ 36-48 de ore, interval dupa care ceasul se opreste si trebuie pus iarasi in miscare ca sa faca tic-tac.
Insa un ceas automatic este o adevarata capodopera inginereasca, o epopee de rotite, pinioane, arcuri si parghii care au facut istorie. Este impresionant sa vezi cum un ceas al carui mecanism a fost gandit in anii 1700 merge bine-merci si azi. Atat ceasurile automatice barbatesti, cat si ceasurile automatice de dama pastreaza mestesugul vechilor ceasornicari
Parerea mea este ca mai bine dai un ban in plus si iti iei un ceas clasic automat sau mecanic de care doresti si care ti se potriveste... Funda?
Penaaaa1 întreabă: