| angelsorry a întrebat:

Dati-mi va rog niste idei despre ce sa scriu intr-o compunere care sa evidentieze relatia carte-cititor.Va multumesc anticipat.

1 răspuns:
| ElenaSt2011 a răspuns:

Salut.

Despre relatia carte - cititor, eu personal as scrie urmatoarele:

1) " Ai carte, ai parte. " Sigur ai auzit proverbul asta (de la unii profesori) cand erai la scoala.

Mai concret, daca ai carte, adica inveti, iti dezvolti anumite abilitati (pe care ulterior le poti pune in practica), dobandesti cunostinte de cultura generala, de care s-ar putea sa ai nevoie uneori, pe parcursul vietii. Sau chiar poti participa la emisiunea de cultura generala " Vrei sa fii miliardar " si sa castigi niste bani frumosi.

2) Exista mai multe feluri de carti, care pot dezvolta o relatie cu cititorii acestora.

Un exemplu ar fi cartile de dezvoltare persoanala.

Conform https://ro.wikipedia.org/wiki/Dezvoltare_personala
" dezvoltarea personală include activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale."

De exemplu, cine are talent muzical, poate citi carti care sa-l invete cum sa citeasca si sa cante partiturile muzicale, cine are abilitatea de a preda elevilor diferite materii scoalare, poate invata anumite aspecte legate de metodica predarii materiei aleasa de el/ea, si exemplele ar putea continua.

Facand o cautare pe Google (celebrul motor de cautare cunoscut de toata lumea), scriind in bara de cautare, " carti de dezvoltare personala," vei gasi zeci de website-uri cu diverse oferte de carti.

O sugestie pozitiva este citirea cartilor de psihologie, pentru a putea intelege cum functioneaza creierul uman, de ce ne comportam intr-un anumit fel in diferite situatii, dar si despre temperamentul uman sau despre compatibilitatea intre diverse tipuri de persoane.

3) Un tip special de carti (pe care eu le apreciez enorm) sunt cartile practice, care te invata foarte multe lucruri utile, inclusiv cum sa te descurci in anumite situatii.

Din acest tip de carti, poti invata chiar cum sa pui bazele unei afaceri (profitabile). De exemplu, citind o carte despre " cum sa cultivi ciuperci champignon" sau " cum sa croiesti o haina," sau " cum sa cresti prepelite " etc., poti avea chiar sansa unui venit principal sau secundar - depinde de timpul si banii investiti, de clientii pe care-i vei gasi si care vor fi dispusi sa-ti cumpere produsele (ciuperci, oua de prepelita, etc.).

Cartile practice sunt cele mai utile carti, daca te invata o meserie, pentru ca " meseria este bratara de aur."

Adica, invatand o meserie, ai sanse mari de a castiga un ban cinstit si de a avea un trai cat de cat decent.

4) O categorie importanta in tipurile de carti este reprezentata de cartile de bucate, adica cele care prezinta retete, pe care sa le folosesti in bucatarie, pentru a putea gati familiei.

Acestea au fost cartile utile.

5) Din pacate, exista si carti a caror utilitate este inferioara cartilor practice (mentionate mai sus). Acestea ar fi cartile de beletristica, adica cartile de literatura. Acestea au rolul de a dezvolta vocabularul si imaginatia cititorului si de aceea sunt predate in scoala.

Sper ca ti-a fost util raspunsul meu.