| ayran a întrebat:

Salut TPU. M-am mutat la o alta scoala de curand si nu am reusit sa imi fac niciun prieten/prietena deoarece toti au grupurile lor de prietenie in clasa iar eu sunt singurul fara prieten. De exemplu in pauza baietii stau toti impreuna vorbind diferite chestii iar eu stau mai in spate de unul singur si doar uitandu-ma in jur doar ca sa treaca pauza mai repede. Singura persoana cu care vorbesc e profesorul nostru.
Eu sunt timid si anxios, ce pot face? Sa vorbesc cu psihologul scolii?

Răspuns Câştigător
| eckblume a răspuns:

Ar fi o solutie sa vorbesti cu psihologul scolii. Trebuie sa stii ca nu toti consilierii scolari au drept de libera practica de psiholog. Multi dintre ei au specializari diferite (ex.: istorie, limba engleza). De aceea multi elevi nu rezoneaza cu personalitatea consilierului.
Si eu m-am mutat la o alta clasa cand eram la scoala. Primul lucru a fost sa vorbesc cu colegul de banca. Colegul de banca era mai mereu plecat. Ma intorceam la colegii din spate si vorbeam cu ei. Cand mergeau anumite colege la magazin le spuneam,, Hei! Vin si eu cu voi. La care magazin mergeti?". Din vorba in vorba te mai apropii de ceilalti.
Ce discutii au colegii tai? Despre sport, filme, muzica? Nu-ti fie teama sa vorbesti. Cand vezi ca au un subiect de interes pentru tine poti sa intervii.
Teoria invatarii sociale sustine ca oamenii nu au un comportament innascut, ci invatat. Poate esti genul de persoana care invata repede sa adopte un anumit tip de comportament daca exista un model adecvat. De exemplu, uita-te la un serial cu adolescenti. Observa interactiunea dintre actori, ce e gresit, ce e corect. Filmele reflecta o parte din realitate.
In clasa ta nu exista niciun grup care sa ti se asemene? Colegi mai retrasi, cuminti, studiosi? Oare esti singurul anxios din clasa? Cand o sa va dea teme poti sa te consulti in clasa cu colegii. Socializarea vine de la sine.
In pauze pentru a nu te mai simti singur ia-ti castile sa asculti muzica, citeste o carte specifica varstei tale. Daca ai talent deseneaza intr-un caiet special. Iesi din zona de confort, indrazneste să discuti cu acei colegi care par dispusi sa te primeasca in grupul lor.

0 răspunsuri: