Buna ziua,
Cate bordeie atatea obiceie.
Noi la www.nuntineamt.ro procedam cam asa:
Dimineata se strang prietenii/rudele mirelui la mire acasa.
Mirele cu alaiul lui merg apoi la nasi.
Impreuna cu nasii si cu alaiul acum mai mare se merge la mireasa.
Aici sunt mai multe obiceiuri care difera de zona insa cel mai important si mai comun e imbrobotatul miresei de catre nasa.
De aici se merge la ora stabilita la ofiterul starii civile, apoi la biserica de asemenea in functie de ora convenita cu preotul.
De la biserica se merge direct la local se face primirea mirilor, nasilor si a a celor cativa care au supravetuit acestei odisei.
Pana la ora oficiala a sosirii invitatilor de obicei mirii merg la o sedinta foto.
Apoi se face primirea invitatilor de catre miri, nasi si parinti, domnisoarele de onoare sunt si ele pe langa mireasa si pun flori la invitati. La unele nunti unde se pun marturii la masa nu se mai pun flori in piept. Dupa primirea invitatilor urmeaza deschiderea oficiala a petrecerii bineinteles cu dansul mirilor care poate fi vals sau alta melodie lenta. Eu personal in calitate de dj si responsabil de buna desfasurare a evenimentului ii sfatuiesc sa aleaga o melodie de care il leaga amintiri frumoase. In toiul petrecerii, undeva pe la 23- 00.30 se fura mireasa. In unele zone, merge mirele dupa ea in altele vin hotii cu un pantof si negociaza cu mirele pretul rascumpararii dupa care tot hotii o aduc pe brate. Un rol important aici il are si dj-ul care ajuta mirele la negociat. Mai nou s-au dezvoltat si alte obiceiuri ca furatul mirelui, nasei sau chiar a nasului. Pe la orele 2-3 dj-ul anunta si se prezinta tortul miresei. Tortul miresei este desertul care cam anunta sfarsitul petrecerii si inceputul obiceiurilor de dimineata. Pe la 4 mireasa arunca buchetul care este prins de una din domnisoarele prezente. Nasa dezbroboteaza mireasa. Mirele cauta jartiera miresei. Dupa ce o gaseste o arunca si el si o prinde unul dintre feciorii prezenti. Nsa imbroboteaza apoi pe domnisoara care a prins buchetul iar nasul se ocupa de mire, ii ia floarea acestuia si pe cap ii aseaza o palarie, si pune floarea mirelui celui care a prins jartiera. Mirii inchina colacii nasilor, cadouri nasilor si parintilor. Unul din ospatari inchina nasului celebra "Gaina nasului". Aceasta gaina trebuie cumparata de miri si dusa la local de seara pentru a fi gatita intre timp. Dimineata in ziua se joaca hora miresei si perinita si. CASA DE PIATRA.
Cam astea sunt obiceiurile universale, pe care le-am experimentat in lunga careiera de dj de nunti. Pentru cei interesati am si o colectie de poze la www.nuntineamt.ro
Diorrus întreabă: