Buna!
TORT DE CIOCOLATA
Pentru blat:
6 oua, 180 g. zahar, 80 g. cacao, 80 g. faina, 1 lingurita praf de copt.
Pentru insiropat:
100 ml. apa, 50 g. zahar, 1 lingurita granule de nes sau un pliculet cappuccino, 1 lingura lichior de cafea sau cateva picaturi esenta de rom.
Pentru crema de ciocolata:
300 g. ciocolata cu lapte sau amaruie, 100 g. smantana (acra, de gatit), 100 g. unt, 200 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida.
Pentru glazura de ciocolata:
100 g. ciocolata neagra (minim 45% cacao), 75 ml. lapte, 1 lingura frisca nebatuta (frisca lichida sau smantana pentru frisca), 20 g. zahar, 20 g. unt, taiat in cuburi.
Blatul:
Se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana se dizolva zaharul si se obtine o crema de consistenta smantanii. Albusurile se bat cu restul de zahar. Se amesteca cele doua compozitii (eu am pus putin cate putin din compozitia cu albusuri in cea de galbenusuri si am amestecat usor, cu o spatula, de jos in sus). Se adauga, treptat, cacaua cernuta impreuna cu faina si praful de copt si se amesteca totul usor. Aluatul se toarna intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptor 25-30 de minute. Blatul copt se lasa sa se raceasca putin apoi se scoate din forma sau, daca nu ai forma cu pereti detasabili, se rastoarna. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.
Siropul:
Se pune apa cu zaharul, intr-o craticioara, la fiert. Cand zaharul s-a topit, se adauga nesul sau pliculetul de cappuccino (Sa ai grija ca se umfla, mai dai deoparte cratita, mai amesteci, si apoi repui pe foc). Se lasa sa dea in cateva clocote ( cca.1 minut), dupa care se ia de pe foc. Se adauga lichior de cafea sau esenta de rom.
Crema de ciocolata:
Ciocolata pentru crema se rupe in bucatele si se pune sa se topeasca in bain-marie. Se da deoparte si se inglobeaza smantana, apoi se lasa sa se raceasca. Untul se bate spuma si se adauga cremei de ciocolata. Frisca se bate bine si se amesteca si ea cu crema de ciocolata.
Asamblarea tortului:
Blatul se taie pe orizontal in trei parti egale. Se insiropeaza fiecare blat, pe masura ce se "cladeste" tortul. Se imparte crema in trei parti, cu una se "unge" blatul de jos, cu cealalta cel intermediar si cu ultima se acopera tortul. Se lasa la frigider minim 2-3 ore sau peste noapte (intr-o forma cu capac).
Glazura:
Se topeste ciocolata la bain-marie (intr-un castron, deasupra unei alte cratite cu apa care fierbe la foc mocnit). Se pune intr-o craticioara separata laptele, frisca nebatuta si zaharul si se aduce la punctul de fierbere, amestecand usor. Se adauga untul taiat in bucatele si se amesteca continuu.
Se toarna apoi in ciocolata topita, amestecand pana cand amestecaul capata luciu.
Te pup!
Http://retetepapabun.ro/tort-cu-frisca-si-ciocolata/
Uite aici.
Si, la multi ani!
Bună.
Vezi pe www.gustos.ro
Poftă bună și la mulți ani și din partea mea.
Pa, pa.