Un angajator nu te poate scuti de obligațiile școlare. Nu are bază legală pentru asta.
Nu. Nu se da scutire pentru ca lucrezi, alegi un loc de munca unde poti lucra dupa masa sau seara, cand nu ai ore. Sau renunti la scoala si lucrezi cand vrei.
Nu, este imposibil. Poti vorbi cu angajatorul sa iti modifice programul de lucru sau sa cauti un alt loc de munca.
Angajarea minorilor se poate face începând cu vârsta de 16 ani, vârstă la care o persoană dobândește capacitate de muncă, potrivit art. 13 alin. 1) din Codul Muncii Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
Conform alin. 2 al aceluiași articol, angajarea minorilor se poate face și începând cu vârsta de 15 ani, cu specificarea faptului că aceasta este posibilă numai dacă există un acord al părinților sau al reprezentanților legali în acest sens și numai pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale și fără a periclita sănătatea, dezvoltarea și pregătirea sa profesională. Art. 3, alin. 2, Codul muncii, Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă, iar retragerea acordului părinților sau al reprezentanților legali până la împlinirea vârstei de 16 ani a minorului, are ca urmare încetarea de drept a contractului.
Prevederi ale Codului Muncii aplicabile contractelor individuale de muncă ale angajaților sub vârsta de 18 ani:
nu se poate incadra în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase
durata timpului de muncă cu normă întreaga este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână
salariul trebuie să fie cel puțin salariul minim pe economie
nu poate presta muncă suplimentară
nu poate presta muncă de noapte
beneficiaza de un concediu de odihnă suplimentar de cel putin 3 zile lucrătoare
trebuie să aibă parte de pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de patru ore și jumătate
Alexandramaria99999757 întreabă: