| M020202 a întrebat:

Salutare!
Anul acesta urmează să dau bacul, profil real. Problema mea cea mai mare este proba la română. Nu sunt capabil să fac un eseu de 3 pagini, așa că m-am gândit să elimin câteva opere și să le învăț (tocesc) pe restul.
Eu m-am gândit să renunț la Blaga și Barbu deoarece mi se par niște autori grei, în plus am observat că aceștia nu pică niciodată singuri, doar la alegere cu alți autori. Ar mai fi și Pillat și Voiculescu (poezia tradiționalistă) care n-am văzut să fi picat vreodată. La texte narative mă gândesc că n-ar mai trebui să învăț comedia pentru că a picat anul trecut și nu cred că poate pica ceva în ani consecutivi.
Așadar, credeți că aș face o greșeală dacă nu învăț acești autori?

3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Eu te sfatuiesc sa tocesti toate operele literare, ca risti sa pierzi BAC-ul de la un aramat de eseu, pe care nu l-ai invatat.
Inca ceva: nu trebuie sa memorezi 3 pagini de eseu, ci sa retii esenta eseului!

| LPCTSTR a răspuns:

O greseala ar fi sa inveti mecanic niste eseuri pe care oricum le vei uita. Incearca sa citesti mai multe, sa gasesti eseuri mai calitative si generoase dpdv calitativ si sa te ancorezi in elemente cheie pe care sa le retii, nu in limbaj de lemn si structuri incoerente tie. Unui profesor corector ii este util sa vada cat stii tu si cat esti tu capabil(a) sa rationezi si sa corelezi, chiar daca nu ajungi pana si la cel mai simplificat eseu gasit din sursa X.
Ar mai fi o greseala sa nu inveti nimic, pana si pe autorii respectivi. Intereseaza-te de opere, fa-ti o idee minimala si vezi daca poti sa-ti faci un schelet pe care sa-l umpli odata ce esti pregatit sa adaugi, sa nu te incarci inutil cu structuri pe care oricum le vei uita.

| Nirvanaaa a răspuns:

Invata ideile principale, cuvinte cheie, daca le tocesti și uiti vreun cuvant s-a dus pe apa sâmbetei totul ca se pierde firul.
Eu am făcut la bac cum am făcut și la olimpiada: învățam o fraza de început, o fraza de final frumoase și câteva elemente specifice importante, la restul venea inspirația pe moment. Citește sa îți îmbogățești vocabularul și încearcă sa faci eseurile tu personal, scrise de mâna nu direct din carti. Invata la fiecare elementele specifice și va fi bine. Nu te baza ca nu se da, nu se știe niciodată.