| Seby80 a întrebat:

Salutare, proful meu de muzica ma pune sa : el cand cateva note la pian si eu sa le ghicesc si sa le scriu. Ma ajuta la ceva? sunt varza, dar am ureche, cand la saxofon, credeti ca e de folos ce face?

Răspuns Câştigător
| corolav a răspuns:

În mod normal ceea ce vrea să facă el cu tine se numește„dictee"și este un exercițiu practicat de obicei în predarea și învățarea muzicii, în regim profesionist.
Dacă știi notele muzicale, cînd apeși pe anumite clape scoți un do( de exemplu). Ei bine, exersezi mereu cu acest do pînă se întipărește în memoria muzicală. La fel cu re, cu mi, și toate celelalte.
După o anumită perioadă de astfel de exerciții ajungi să poți distinge ce notă ți-a fost cîntată la pian pentru a putea spune tu ce notă a cîntat profesorul.
La ce folosește? Folosește tocmai la acest lucru, la a te deprinde cu auzul în același timp cu descifrarea notei și a tuturor celorlalte note. Și astfel să fii convins că ceea ce lucrezi tu conform partiturii este exact cu ceea ce cere partitura.
Și asta cu atît mai mult e necesar în această fază a ta de începător.
E probabil ca partitura să indice, de exemplu, un triolet, de exemplu re-mi-fa, tu conform tehnicii aplicate ești bazat că ai cîntat re-mi-fa dar de fapt tu ai cîntat re-mi - fa diez și, dacă nu-ți dai seama de acest lucru, mergi mereu cu greșeala și te deprinzi așa și apoi e greu de a te dezvăța.

0 răspunsuri: