| RobertLeonte a întrebat:

Ca sa ma prezint putin, am 18 ani si cu parere de rau voi recunoaste ca sunt ceea ce multa lume ar numi "rebel". Am mici probleme cu autoritatea. Nu am cazier sau probleme cu politia, ci cu parintii. In multe certuri le-am spus lucruri jignitoare si chiar daca ei mi-au spus primii stiu ca nu e ok sa le raspund. M-au prins si cu fumatul in clasa a 8-a cand m-am apucat, am venit odata cam ciupit acasa dupa o iesire la bere si nici cu scoala nu ma prea omor.Eu am deja un plan de viitor bine definit.Mi-am luat un consilier si stiu ce vreau sa fac si ce lucruri am de facut ca sa ajung acolo, iar realitatea este ca notele din liceu nu se numara printre prioritati. Adica eu ma chinui mult sa ma dezvolt personal, caut sa citesc lucruri care mi-ar da o idee despre viata asta nenorocita si ce se asteapta de la mine, iar parintii mei sunt cam de moda veche si probabil nu si-au pus multe intrebari pe tema asta. Si chiar daca si-au pus, nici nu as vrea sa le aud raspunsul (oricum nu prea as putea, nu vorbim asa mult). Ma intristeaza mult parerea care o are tata despre mine, e foarte gresita si paralela cu cine sunt eu de fapt dar macar el e mai indiferent si nu se omoara asa mult cu mine. De mama imi pare rau ca nu a ajuns sa ma cunoasca cum sunt eu de fapt, si poate ca nu e prea tarziu, dar nici cum sa o abordez nu imi pot imagina. Ce vreau sa spun e ca de-a lungul anilor m-am stresat mult. Am plans mult, am meditat, am disperat(de droguri nu m-am atins). As vrea mult o mica vacanta, doar eu si prietenii mei, undeva in vama veche sau poate la munte, dar va dati seama ca parintilor mei nu le vor pica bine, mai ales ca anul acesta am ramas si corigent la mate.Am fost si eu iresonsabil, am chiulit mult la orele astea, nu am reusit sa recuperez, in fine. Stiu ca am gresit si voi invata evident in fiecare dimineata si voi lua un 8-10 la corijarea din septembrie. Vreau doar sa plec pentru cateva zile. Sa-mi limpezesc putin mintea, sa rup rutina, sa schimb imprejurarile. Cum as putea sa imi conving parintii? Poate aveti vreo idee sau ati fost in situatia mea si ma puteti ajuta. Astept cu nerabdare un raspuns, o idee, o sugestie... Multumesc anticipat si scuzati greselile de redactare.

3 răspunsuri:
| AFR81 a răspuns:

Imi pari tipul de copil lenes, certat cu invatatul, dar "tare in gura". Nu lua aceasta expresie in nume de rau. Ca sa fii tare in gura trebuie sa ai si ceva in cap. Parintii tai au dreptate intr-o oarecare masura. Mai multa dreptate decat tine. Nici eu nu m-am omorat cu invatatul in liceu, insa cand trebuia sa o fac, o faceam. Cand trebuia sa merg la scoala, mergeam. Tu daca ne spui ca ai ramas corigent, atunci inseamna ca ai gresit grav, iar parintii tai au tot dreptul sa fie nemultumiti de tine. Tot ce-ti ramane de facut este sa lasi capul jos, sa lasi de la tine in relatia cu parintii si sa incerci sa-ti repari greseala. Vacanta nu ai merita-o, insa cred ca iti va prinde bine. Daca parintii tai doresc sa te lase, atunci pupa-le mainile, daca refuza, atunci sa stii ca au tot dreptul. La 18 ani sa ai atatea probleme cu parintii, sa stii ca nu e in regula. Nu vreau sa te jignesc, sper ca vei intelege ca vreau sa te ajut, insa aceasta atitudine a ta de rebel mi se pare o dovada de prostie. Am o curiozitate si sper sa-mi raspunzi: Care este visul tau? Ce cariera vei urma? Unde te vezi muncind peste cativa ani? Daca spui ca ai neglijat scoala, te-ai pregatit pentru domeniul respectiv temeinic astfel incat sa ai mari sanse de succes? Daca nici cu scoala nu merge, iar socoteala ta de acasa nu se potriveste cu cea din targ, s-ar putea sa ajungi lucrator la Penny sau vanzator la chiosc. Nu cred ca-si doreste nimeni asta.

| OoBunnyoO a răspuns:

Parerea mea este ca nu ar trebui sa neglijezi scoala. Stiu ca acum ti se pare o chestie stupida si inutila, dar scoala te ajuta foarte mult in dezvoltare. Informatiile pe care le inveti formeaza o baza pe care vei putea cladi mai tarziu informatii mai complexe. De asemenea, te ajuta sa formezi mai usor legaturi intre informatiile pe care le detii. Apoi, la scoala primesti informatii potrivite relativ pentru varsta ta. Cand citesti sau inveti de unul singur, s-ar putea sa citesti lucruri care nu sunt potrivite pentru tine, fie sunt sub nivelul tau sau peste nivelul tau.

In al doilea rand, invatand sa faci conexiuni intre informatiile pe care le inveti la scoala, te va pregati sa faci conexiuni bazate pe alte informatii. Iar chestia asta este o aptitudine dobandita prin exercitiu.

Tehnicile de memorare, planificarea, disciplina de a-ti controla impulsurile, atentia selectiva, capacitatea de a veni cu strategii, cunostintele, viteza de gandire si de absorbtie a informatiilor noi intr-o multitudine de subiecte (cu cat detii mai multa informatie despre un subiect, cu atat vei retine mai usor informatii noi), capacitatea de gandire si capacitatea de procesare a informatiilor, metacognitia, auto-regularea cognitiva toate aceste lucruri, pritnre altele, sunt capacitati pe care numai prin intermediul scolii le poti capata si dezvolta. Iar aceste capacitati cognitive iti dezvolta creierul si influenteaza foarte mult felul in care va lucra mai tarziu. In momentul in care citesti de placere, da absorbi o cantitate mai mare de informatie, dar nu vei reusi sa capeti nicio capacitate cognitiva. Testarile de la scoala au o influenta foarte mare, pe care nu vei reusi sa o dobandesti in momentul in care citesti doar de placere. Iar singur nu iti poti face testele.

Daca ai ramas corigent, mai ales la mate..matematica iti dezvolta gandirea logica, nu o neglija. Eu am regretat chestia asta mai tarziu. Insa, revenind, daca ai ramas corigent la mate. apuca-te de invatat. Lasa-ti parintii sa vada ca inveti, iar dupa o perioada, o saptamana, doua, spune-le ca ai nevoie de o pauza, trei, patru zile. Ai grija totusi sa nu fie in pragul corigentei. Spune-le ca oricum alea, trei, patru zile nu vor conta prea mult pentru ca ai invatat ce era de invatat, iar dupa ce te intorci vei revizui ce ai de revizuit si vei fi pregatit pentru examen.

| WaterDrop a răspuns:

Oh scuze, scuze, te voi contrazice la un singur lucru si sper ca asta sa te ajute sa te schimbi:

Nu "rebel" este cuvantul care doreai sa il spui ci: https://dexonline.ro/definitie/tembel

Lucreaza la tine nu la ei.