| rateu a întrebat:

Cum este acea persoana care are complex de inferioritate? cum se comporta? Ofer funda pentru cel mai bun raspuns.

Răspuns Câştigător
| T0T a răspuns:

Complexul de inferioritate
Nimeni nu admite că trăiește cu un complex de inferioritate dar…

Fiecare om din lumea asta are propriul său ego, prin urmare nimeni nu va admite că are un complex de inferioritate. De obicei fiecare încearcă să ascundă acest complex de inferioritate sub anumite scuze. Cu cât o persoană isi creează mai multe scuze, cu atat mai mult va demonstra acest complex.

De exemplu, un institut de cercetări a realizat un studiu despre cât de fericiţi sunt angajaţii cu serviciul pe care îl au într-o anumită corporaţie. Dintr-un grup de 100 de persoane intervievate, cercetările au demonstrat că peste 50% dintre angajaţi nu erau fericiţi cu serviciul pe care îl aveau deoarece considerau că salariile sunt prea mici iar activitățile prea monotone.

De fapt, angajaţilor cărora nu le plăcea ceea ce făceau motivau acest lucru prin faptul că salariile erau scăzute. Salariul mic era doar o scuză. Intenţia lor era să folosească această scuză ca o aluzie, ca șeful de departament să-i transfere la alte departamente sau să-i lase să realizeze acele sarcini care le făceau plăcere.

In alt caz era vorba despre nişte supervisori cărora le plăcea să găsească greşeli minore în munca anagajaţilor precum faptul că nu au un scris uşor de citit, că dovedesc prea puţin respect față de munca desfăşurată sau că au greşeli de dactilografiere în emailurile trimise.

De fapt, supervisorii erau geloşi că subordonatii lor erau mai capabili decât ei și nu vroiau să recunoască că ei sunt incompetenți. Complexul lor de inferioritate îi forţa să găsească nişte scuze pentru a-și crea o mască a superiorității față de cei care aveau performanțe mai mari decât ei.



Ce este complexul de inferioritate?

Complexul de inferioritate este acel sentiment ca cineva sau alţii îţi sunt superiori dintr-un anumit punct de vedere. Este o stare a minții, în care persoana care are complexul de inferioritate încearcă să câştige recunoaștere lăudându-se și fiind agresiv. Când o persoană simte că nu este la fel de bună ca și ceilalţi sau se simte înfrântă sau respinsă, acesta este un moment în care complexul de inferioritate apare și pune persoana jos.

Acest complex poate să trântească jos de tot persoana în cauză, care nu mai reuşeşte să vadă „lumina soarelui".

Complexul de inferioritate este un fel de energie care poate distruge o persoană și să o facă să simtă că trăiește într-o lume a întunericului, fiecare zi ca ziua judecăţii de apoi.

Dar totodată acest complex poate să-ți dea energia să-ți schimbi viața, să faci lucruri deosebite, spectaculoase și să simţi că ți s-a dat o a doua şansă ca să trăieşti.



Cum apare complexul de inferioritate?

Atunci când un copil se naşte el are tendinţa de a crede că este mai grozav decât oricine altcineva și devine centrat pe sine. Când, el descoperă gradat, că acest lucru nu este adevărat și că este imposibil să stai „sub lumina reflectoarelor" tot timpul, el va începe să-și piardă din încredere și va începe să se manifeste teribil complexul său de inferioritate.

Apoi, complexul de inferioritate devine ca un organ, adică îl ai și este personal. Noi nu îl arătăm celorlalţi și avem tendinţa de a-l proteja.



De ce este necesar să înţelegem acest complex de inferioritate?

Pentru că aceasta ne poate ajuta să dizolvam tot felul de conflicte și neînţelegeri când discutăm cu ceilalţi oameni, întelegând complexul lor de inferioritate.

Ne poate ajuta să menajăm sensibilitatea oamenilor și să evitam să punem sare pe rănile lor, menţinând relaţii bune cu aceştia.

Acest lucru este foarte important mai ales în diferite interacţiuni sociale deoarece omiterea acestui lucru, în mod neintenţionat, poate să rănească o persoană mai mult decât o intenţie rea.

Întelegând pe de o parte propria noastră slăbiciune iar pe de alta parte slăbiciunea celuilalt, putem reuşi să încheiem o afacere bună când interacţionam cu ceilalţi.



Care sunt oamenii chinuiţi de complexul de inferioritate?

Răspunsul este : toată lumea! Da, acest răspuns mă include pe mine, pe tine, pe șeful tău, pe prietenii tăi, pe idolul tău, pe mentorul tău, pe trecătorii de pe stradă, pe marii vorbitori în public, pe supermodele, pe stele de cinema, pe oamenii de afaceri de succes, pe cei mai mari investitori, etc.

Deci, aşa cum poţi observa, nu eşti singurul cu acest complex de inferioritate.

De ce? Pentru că cele mai determinate și puternice persoane pot avea colțul lor de întuneric în adâncul inimii lor. Bineînţeles, persoanele afectate nu vor niciodată să admită că au complexe de inferioritate pentru că nu este ceva cu care să te mândreşti.

Dar poţi descoperi acest lucru citind și decodându-le comportamentul, limbajul, atitudinea.

Complexul de inferioritate este la fel ca umbra noastră, ne urmăreşte oriunde și îl ducem cu noi întreaga noastră viată.

El ne influenţează caracterul, viața și destinul.



Cum să cooperăm cu complexul de inferioritate

Complexul de inferioritate există în fiecare indiferent de cât de prezentabil, urât, bogat sau sărac este. Se întâmplă oricui.

Poate fi un moment în care o persoană simte sau experimentează că este inferior altora în anumite aspecte. De fapt, diferenţa dintre oameni o face modul în care trăiește fiecare cu acest complex.

Știind cum să lucrezi cu complexul de inferioritate poţi transforma un învins într-un câștigător pe viață.

Astfel, înţelegând cum complexul de inferioritate afectează viața noastră, putem construi o relaţie bună cu acest complex. Chiar daca avem un dezavantaj într-o anumită situaţie, s-ar putea ca acest lucru să ne avantajeze în alte situaţii sau pur și simplu putem să recunoaştem dezavantajul nostru dar în acelaşi timp putem fi conştienţi de alte avantaje pe care le avem noi și ceilalţi nu le au. Putem astfel să ne schimbăm viața în bine, să trăim și să avem succes în interacţiunile cu ceilalţi oameni.

Aşa cum se spune, priveşte partea frumoasă a vieţii și vei găsi o lume nouă în care să trăieşti.



Schimbând complexul de inferioritate în complex de superioritate

Poţi fi un câștigător dacă transformi complexul de inferioritate într-o forţă care să te ajute.

Toţi oamenii privesc complexul de inferioritate ca o formă de rezistență mai ales când este vorba de interacţiune socială.

Dar daca fiecare persoană care va descoperi slăbiciunea oamenilor cu care interacţionează o va folosi pentru ca să evite sa-i deranjeze cu ceva, va putea să-și transforme inamicii în prieteni.

1 răspuns: