| ΣηJΦY a întrebat:

Salutare tuturor.Am varsta de 15 ani, sunt clasa a 8 a, iar la vara voi da examenul de capacitate, insa nu stiu ce profil sa aleg.Pot spune ca imi plac foarte mult engleza si istoria, impacandu-ma bine si cu romana si latina.Ce-i drept, ma pricep si la matematica, dar reusesc sa ating un nivel bun la clasa doar prin foarte multa munca depusa, dar nu pot sa spun ca imi place.In viitor as vrea sa fac medicina, deci nu am nevoie de mate sau informatica, insa profilul de bio-chimie iese din calcul deoarece la mine in liceu e foarte slab.Prin urmare, la ce profil sa merg? Imi puteti spune ceva din propria experienta? Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| anamariarot a răspuns:

Of, chiar e o situație dificilă... nici nu știi ce să faci. Dacă mergi la mate-info, să știi că nu e neapărat sa dai bacul la info. Dai la română, mate și la proba la alegere poți alege informatica dacă vrei, dar poți alege și chimie, biologie sau fizică.
Acum ce să spun... în situația de față chiar e dificil să alegi. Mă gândesc să alegi răul cel mai mic, iar în clasa a 12-a să mergi și tu la meditațiile care se țin la universități(am văzut că sunt și gratuite, deci ar fi de plată doar drumul până acolo).
La română și eu am avut o profesoară... vai de capul ei, săraca, nici nu știa pe ce planetă e. Dacă ar fi să-i notez durerea în cot pe o scară de la 1 la 10, a ei ar fi fost 20 laughing, însă cu toate astea, din vreo 30 de inși câți eram, au fost maxim 3-4 cu note sub 9 la bac. Toți ne-am folosit de acele cărți speciale pentru bac și am făcut singuri eseurile pentru subiectul al treilea, că din ce predase ea, n-aveam nicio șansă. Pentru subiectele 1 și 2 contează extrem de mult bagajul de cunoștințe cu care vii din școala generală și pe alea le poți rezolva cu ușurință. Pentru a treia probă, având în vedere că vrei să dai la medicină, bănuiesc că ai alege biologia sau chimia. Sfatul meu e să alegi biologia, pentru că e și mai simplă, nu ai atât de multe de rezolvat și nu ai nicio mulțime de calcule de făcut(calcule cu două zecimale pentru care miniștri noști deștepți nu acordă un calculator, deși așa s-ar face într-o lume civilizată. Apropo, dacă vrei să alegi UMF Carol Davila, și acolo vei avea calcule cu două zecimale fără să primești calculator). Biologia pentru bac e fix pistol cu apă, poți învăța și singur fără nicio grijă. Doar la probleme trebuie să îți explice cineva, dar îți poate explica inclusiv un coleg, pentru că sunt super ușoare. Sunt atât de ușoare, că și acum dacă ți le-ar explica o persoană, ai reuși într-o oră să le faci perfecte, dar la matematică e indicat să ai pe cineva care să îți explice. Pentru matematică este un domn care face clipuri pe YouTube și cred că are fiecare lecție posibilă explicată. Apropo, matematica pe care o faci la clasă e mai grea decât cea pe care o dai la bac. Bacul e super simplu și poți lua lejer o notă mare.
PS: scuză-mă că ți-am greșit sexul laughing

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Daca iti place medicina, atunci apropie-te de profilul preferat, optand pentru un liceu sanitar.
Nu are importanta ca bilogia si chimia se fac la tin, in scoala generala, la livel slabut, ca liceul il vei face nu la scoala generala unde esti acum, ci la un liceu sanitar, unde sunt profesori de liceu, pregatiti cu adevarat pentru a preda biologie si chimie, pura!

| anamariarot a răspuns:

Iar a început tanti KatyEscu cu liceul ei sanitar care nu mai există de pe vremea lu' Ceașcă. Ignor-o.
De la orice profil vei putea merge la medicină, doar că îți va fi mai dificil dacă vei merge de la uman și probabil vei avea nevoie de meditații. E mai simplu pentru cineva să învețe materia pentru admitere dacă are deja o bază construită la clasă, decât pentru cineva care nu mai studiază deloc biologia și chimia din clasa a 11-a(cum e în cazul filologiei); efortul depus va fi mult mai mare. Clasa de mate-info e bună? În ciuda a ceea ce se crede despre mate-info și științe ale naturii, profilurile astea sunt destul de asemănătoare(în primii doi ani chiar la fel).
Eu una în generală am detestat matematica(pentru că nu o înțelegeam), dar la liceu mi s-a părut chiar agreabilă și în mare parte îmi plăcea(a fost o plăcere să dau bacalaureatul la matematică, iar în școala generală n-aș fi putut crede așa ceva).
Ești dintr-un oraș mai micuț unde există un singur liceu? Dacă visul tău e să devii medic, cel mai de folos ți-ar fi profilul de științe ale naturii pe care l-ai putea urma la un liceu din alt oraș(dacă ești dispusă să faci naveta, bineînțeles)

| ΣηJΦY explică (pentru anamariarot):

In primul rand, tin sa iti multumesc mult pentru sfat, precizand si ca sunt baiat dar nu e nicio problema ca mi-ai gresit genul laughing. Acum, revenind la oile noastre.Intr-adevar, stau intr-un oras mic, iar profilul de stiinte ale naturii de la mine din liceu este foarte slab.Din pacate, pot gasi un liceu bun doar la Bucuresti, si desi sunt aproape de el nu ma pot duce acolo.Acum, o alta problema este ca la noi la liceu( care are si clase de gimnaziu)nu se mai face carte cum trebuie de la a 9 a.Profesorii sunt mai dezinteresati, iar daca vrei sa deschizi caietul bine, daca nu asta e.Acum, la clasa de mate-info profesorii de mate si de info nu sunt buni, deci daca vrei sa treci bacul la mate trebuie sa faci meditatie, iar la informatica si cei care invata nu pot scoate mai mult de 8, fiind doar cativa mai rasariti care iau 10, ori ca sunt priceputi, ori pompati de meditatii.La mate-info, profesoara de romana e praf si nu face nimic, iar la filo mai face cate ceva.Prin urmare, habar nu am ce sa fac laughing

| Adyy5 a răspuns (pentru ΣηJΦY):

La ce liceu vrei sa mergi?

| anamariarot a răspuns (pentru ΣηJΦY):

Of, chiar e o situație dificilă... nici nu știi ce să faci. Dacă mergi la mate-info, să știi că nu e neapărat sa dai bacul la info. Dai la română, mate și la proba la alegere poți alege informatica dacă vrei, dar poți alege și chimie, biologie sau fizică.
Acum ce să spun... în situația de față chiar e dificil să alegi. Mă gândesc să alegi răul cel mai mic, iar în clasa a 12-a să mergi și tu la meditațiile care se țin la universități(am văzut că sunt și gratuite, deci ar fi de plată doar drumul până acolo).
La română și eu am avut o profesoară... vai de capul ei, săraca, nici nu știa pe ce planetă e. Dacă ar fi să-i notez durerea în cot pe o scară de la 1 la 10, a ei ar fi fost 20 laughing, însă cu toate astea, din vreo 30 de inși câți eram, au fost maxim 3-4 cu note sub 9 la bac. Toți ne-am folosit de acele cărți speciale pentru bac și am făcut singuri eseurile pentru subiectul al treilea, că din ce predase ea, n-aveam nicio șansă. Pentru subiectele 1 și 2 contează extrem de mult bagajul de cunoștințe cu care vii din școala generală și pe alea le poți rezolva cu ușurință. Pentru a treia probă, având în vedere că vrei să dai la medicină, bănuiesc că ai alege biologia sau chimia. Sfatul meu e să alegi biologia, pentru că e și mai simplă, nu ai atât de multe de rezolvat și nu ai nicio mulțime de calcule de făcut(calcule cu două zecimale pentru care miniștri noști deștepți nu acordă un calculator, deși așa s-ar face într-o lume civilizată. Apropo, dacă vrei să alegi UMF Carol Davila, și acolo vei avea calcule cu două zecimale fără să primești calculator). Biologia pentru bac e fix pistol cu apă, poți învăța și singur fără nicio grijă. Doar la probleme trebuie să îți explice cineva, dar îți poate explica inclusiv un coleg, pentru că sunt super ușoare. Sunt atât de ușoare, că și acum dacă ți le-ar explica o persoană, ai reuși într-o oră să le faci perfecte, dar la matematică e indicat să ai pe cineva care să îți explice. Pentru matematică este un domn care face clipuri pe YouTube și cred că are fiecare lecție posibilă explicată. Apropo, matematica pe care o faci la clasă e mai grea decât cea pe care o dai la bac. Bacul e super simplu și poți lua lejer o notă mare.
PS: scuză-mă că ți-am greșit sexul laughing

| CDA8 a răspuns:

Cred că este necesar să știi materia de baza (bio, chimie). La facultate probabil ca profesorii vor incerca sa te ajute sa avansezi. Fa ceea ce simti ca te reprezinta