| and00 a întrebat:

Salutări tuturor! Voi începe prin a vă prezenta povestea mea și dilema totală în care pot să trăiesc perioada aceasta.
După cum știți bacul e game over, iar acum începe febra înscrierilor la facultăți și e chiar frumos, pentru ce-i ce se cunosc cu adevărat și știu pe ce drum să pășească, însă pentru mine este o perioadă de stres grav.
Am vrut inițial să merg în Sibiu la facultate și am "corupt" o prietenă -singura mea prietenă pe care o mai am din liceu, pe care o respect și îi mulțumesc că mă ajută atat cat poate ea-. Însă am realizat pe ultima sută de metri că este foarte departe de casă și sinceră să fiu îmi cam iubesc familia. Apoi au mai rămas variantele Brașov -în care prietena mea este convinsă și hotărâtă să rămână acolo, deoarece are și rude- și Iași -unde eu îmi doresc extrem de mult să rămân, deoarece este aproape de casă, astfel încât îmi pot lua mașina, este un centru universitar extrem de renumit și de bun și cred că mai contează și diploma, în mare sau mică măsură, mai ales că merg pe un domeniu în care știu că am să profesez, plus că am extrem de multe cunoștiinte, iar mai bine de jumatate din familia mea au studiat la Cuza-.
Dilema mea vine acum. De când mă știu am vrut să îi mulțumesc pe toți din jurul meu și să mă gândesc la problemele lor și cum aș putea să îi ajut. Nu m-am gândit niciodată la mine și ce m-ar putea face fericită și nu îmi doresc ca această decizie să fie guvernată de dorințele celor din jurul meu. Prietenei mele nu îi place Iașiul și am înțeles, iar pe lângă asta o tot ține să plecăm împreună la universitatea din Brașov. Nu ma înțelegeți greșit, însă am și o medie bună, aș putea intra oriunde îmi doresc, dar aș vrea să îmi continui studiile într-un oraș care îmi oferă posibilități multiple de realizare a viitoarei mele cariere, pe când Brașovul este frumos, dar atrage mai mult turistic. Și oricum după master, o să trebuiască să plec în București pentru niște cursuri.
Nu știu cum să fac ruptura mai puțin dureroasă, ea mi-a zis la un moment dat că dacă îmi doresc să rămân în Iași mai bine rămân, să nu îmi regret decizia luată, însă în urma înscrierii la Iași am observat mai multe despre viitoarea noastră relație de prietenie și nu îmi doresc ca pe la 25 de ani să am deja primele fire albe.
Pe de altă parte sunt relativ mândră de mine, deoarece în ultimele luni am eliminat orice persoana falsă, ori lipsită de neimportanță din viața mea, însă vreau să fiu mândră până la capăt și să îmi vad de drumul meu așa cum îmi doresc.
Ceva păreri? Să mă ascult pe mine sau pe alții?

Răspuns Câştigător
| Yurisa a răspuns:

Hello, Iasi student here!
Iasiul este, cu adevarat, un oras frumos care iti ofera posibilitati, am colegi de la facultate care au venit chiar din Brasov sa studieze aici, deci la capitolul "calitatea facultatii" nu ar trebui sa iti faci griji. Sa stii ca si Sibiul si Brasovul au facultati bune, dar nu pot sa le compar pe cele doua ca nu detin informatiile necesare, dar ca idee, nici ele nu sunt rele deloc.
In ceea ce o priveste prietena ta, consider ca puteti comunica foarte lejer pe messenger, whatsapp, snap. Nu mai suntem in evul mediu, exista atatea metode de comunicare. Plus ca mai sunt weekendurile si vacantele cand puteti merge acasa sa va vedeti. Nu e asa o mare tragedie.
Si eu am plecat din oraselul meu sa ma duc sa studiez la Iasi, iar prietena mea cea mai buna s-a dus la Bucuresti si relatia noastra este la fel de buna, chiar daca ne vedem mai rar.
Ai sa observi ca nu ai timp sa te gandesti asa mult la prietena ta: o sa ai persoane noi pe care le vei cunoaste, o sa fii ocupata cu invatatul, cu facultatea.

5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu mai sunteti la scoala. Facultatea deja iti stabilestii viitoru si e pacat sa faci concesii la viitorul tau alegand Brasov in locul unui centru universitar top3 din tara

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Nu te-ai gandit niciodata la tine? laughing sigur ca da. Asa imi ziceam si eu crezand ca sunt baiatul care ii ajuta pe altii mai mult ca pe el. Dar stim ca nu era asa, nu? Ai ajuns unde esti acum si nu te-ai gandit la tine? Nu face pe "eroina" din povesti si asa mai departe, chiar daca e frumos sa ne credem asa. Mi-a placut si nu mi-a placut acea perioada, nu amce sa zic.
Si da, posibil sa ma insel dar tot am scris tongue
Legat de ultima intrebare, daca zic sa asculti pe altii o sa ii asculti? Nu cred. La ce ai zis vrei sa ai povestea ta, asa ca o sa o faci cum vrei tu. Stii si tu ca o sa faci ce crezi tu, nu ce zic altii. Ai vrut doar sa te descarci crezand ca daca scrii asta o sa prinzi mai mult curaj si o sa iti faci oridine in minte. Si asa si este.
Stii deja ce ai de facut happy asa ca iti doresc mult succes in continuare.
Numai bine!

| and00 explică (pentru DoarBogdan):

Hei bună, presupun că vorbim de la egal la egal. Însă nu ai de unde să știi cu cine vorbești în momentul în care eu am postat doar o intrebare.
Da, am ajuns unde sunt, însă ce am făcut pe acest drum nu cred că știi și nu cred că îți dorești să îmi cunoști viața personală. Într-o altă ordine de idei, nu am vrut să mă descarc, am vrut să cer și parerea altor persoane, având în vedere că am avut doar prietenii toxice, ok? Nu toți avem norocul de a ne găsi pe cineva, în afara părinților, să ne plângem of-ul. Și da, într-un fel aș fi plecat la Brașov, dar e ok, pentru că din nou, tu nu ai de unde să știi. Nu am facut pe eroina și nu cred că suntem aici în romanul lui Camil Petrescu unde eu sunt Ștefan și îmi exprim părerea mea despre Ela și deciziile acesteia. Înainte să dai un raspuns te rog frumos să te gândești de două ori, e posibil ca persoana respectiva să fi avut o zi extrem de dezagreabilă și nu stiu dacă crezi sau nu în karma, dar eu o fac.
Așadar îți doresc o viață superbă și plină de sfaturi precum cel pe care mi l-ai adresat mie. Felicitări, ai dat dovadă de maturitate!

| DoarBogdan a răspuns (pentru and00):

Ai de mine... nu stiu ce sa iti mai zic ca aparent o sa interpretezi imediat cum vrei tu, asa ca nu o sa raspund cu ironie sau lucruri de genul, pentru ca nu ajungem nicaieri.
Iti multumesc de urari (sa nu uitam).
Pai dupa tine... cum naiba sa intrebi daca sa te iei dupa altii sau sa te iei dupa tine, daca traim dupa altii atunci ce sens are sa mai traim? Suntem animale?
La fel de bine cum tu raspunzi la intrebarile pe care le vrei, tot la fel de bine poti sa citesti si raspunsurile pe care le vrei, nu? Si sa zici ca nu am de unde sa stiu... pai normal ca nu am de unde sa stiu, nimeni nu are. Daca zice cineva sa pleci undeva ca o sa iti fie bine, la fel de bine poti sa zici "de unde stii?", dar nu... hai sa zicem asta cuiva care la fel de bine si-a dat cu parerea aici. Pana la urma nu asta facem toti?
Eu m-am legat de o conceptie a mea despre tine, ceea ce sunt constient ca nu esti tu. Dar tu de ce te-ai legat?
Si in ultimul rand, crezi in karma? Stii ce e karma? Cate carti despre karma ai citit, pentru ca eu am citit cateva. Stii ca nu e deloc legat de principiul cu bine si rau, nu? Principiul actiunii si reactiunii, cauza si efect, teoria haosului prin care ceea ce faci acum o sa te influenteze dupa, nu au legatura cu... de fapt ce legatura are karma cu tot ce ai zis acolo, ca nu inteleg?

Si nu, nu e nevoie sa mai raspunsi, nu vreau sa crezi ca m-am luat de tine sau lucruri similare, iar daca te-am ofensat intr-un fel imi cer scuze happy

| eckblume a răspuns:

Asculta-te pe tine, nu mai esti in generala sa mergi la un liceu unde merg si prietenii tai foarte buni. E vorba de viitorul tau, de ce vei face in viata. Alege cea mai buna varianta ca in Romania un job nu il gasesti batand din palme. Tu cu prietena va puteti vedea in fiecare seara/zi cu ajutorul retelelor de socializare. Sa iti dau un exemplu din viata mamei. La facultate avea o prietena foarte buna care copia totul dupa ea. Dupa facultate, prietena mamei s-a angajat la o firma foarte buna, iar cu mama nu s-a mai vazut vreodata. Adica au disparut toti anii frumosi din facultate. Asta-i un caz extrem, dar ma refer ca e mai bine sa iti vezi de drumul tau.
Ai multe oportunitati in Iasi plus ca e mai usor si cu banii daca stai sa te gandesti. Vorbeste-i frumos, spune-i ca te-ai mai gandit si ca vei ramane acolo. Eu ti-am spus parerea mea. Eu asta as face in locul tau. Depinde de tine daca te lasi ghidata dr ratiune sau sentimente. Si sa stii ca trebuie sa tii si la tine uneori, sa nu te lasi coordonata de unu de altul. Bafta!