Ok. Deci acesta nu este un text de gen "Capitolul 1". Totul incepe direct cu drama propriu zisa a momentului despartirii de casa. Trebuie ca in capitolul 1 propriu zis sa elaborezi o descriere mai sofisticata (mai plicticoasa de altfel, ca sa te faca sa simti cu adevarat schimbarea la dramatism). Dupa asta, incearca sa dezvolti mai mult. Sa-ti imaginezi tot. Cand ziceai unde trebuia sa te intalnesti (o sa ma adresez persoanei a II-a facand referire la personajul principal - Jessie), puteai sa spui si cate ceva despre acel loc. Sa-ti lasi mintea libera. Pun pariu ca ai acea imagine in minte. Dar ideea e sa asterni pe hartie ToT ce iti imaginezi, nu doar partile care ti s-au parut cele mai importante. Si nu inceta sa-ti imaginezi mai mult. Daca te vei plictisi vreodata de scrisul acestei carti, e gata. Va ramane neterminata, asa ca trebuie sa creezi un univers al acestei povestiri din care sa alegi diverse lucruri, care sa NU te plictiseasca. Oricum, e o idee minunata si mi-a placut. Sa fiu sincer, cand am citit am simtit sentimentul care voia sa fie transmis, deci cartea ta "functioneaza". Mult noroc in continuare. Astept (daca imi iei in considerare sfatul), un alt "capitol 1" si restul de la 3 in colo. Sau cum vrei tu. E cartea ta de altfel. Spor.
WOw nu ma asteptam la ceva ata de... bun! Ce ma mira pe mine este ca aproape toti scritorii romani folosesc nume de afara.Si nu sunt de acord cu reactea mamei adica nu cred ca vreo mama care sti ca fica ei a plecat de acasa sa aiba o reactie asa de calma... eu sincer ma asteptam sa tipe la Jessie, nu s-o roage frumos sa vina acasa.In rest capitolul e super
Scuze s-a trimis raspunsul inainte sa-l termin deci astept celalat capitol si bravo tine-o tot asa.Numai bine.
Imi place. Este sincer, pune o problema interesanta. Mi se pare ca incepe prea brusc, totusi. Plecarea, decizia aceasta este greu de luat. Hotararea vine dupa un tumult, dupa o lupta interioara. Parintii ar trebui cumva descrisi fizic, psihic - reci, impasibili, preocupati de aparente, considerand fata o obligatie, o sarcina de care ei sunt obligati de societate sa se achite. De aceea ii preocupa reactia vecinilor. Totusi reactia mamei la telefon este putin cam teatrala. Mama este ori rece si calculata, ori este furibunda de durere, dar oricum nu spune atat de usor ca fata este talentata si frumoasa cand tocmai au avut o discutie de alta natura. Aici este lipsa descrierii - nu stii cum e mama si deci nu ti se pare fireasca reactia ei. Ori o iubeste si o vrea acasa, umilindu-se, ori este un despot care o obliga sa ia fiecare decizie. Este bine sa hotarasti tu asta. Nu se intelege daca Maria pleaca si ea de acasa? Ea de ce isi paraseste caminul? Cand vorbesti despre site-ul de socializare poate ar fi momentul de a descrie apropierea dintre doua suflete inrudite, care au aceiasi rezolvare la probleme diferite. Maria nu poate sa aiba acelasi tip de parinti sau aceleasi probleme ca si Jessie, dar poate ca a gasit aceasta solutie pentru a schimba altceva in viata ei.
Poate parea ca eu critic fiecare idee scrisa de tine. Sa stii ca nu fac asta pentru ca nu-mi place ce ai scris. Dimpotriva, mi-a placut foarte mult ceea ce ai scris si cred ca ai un talent la scris. Trebuie in schimb sa povestesti totul ca si cand nimeni nu ar stii despre ce e vorba si urmeaza sa fie lamurit prin ceea ce scrii tu. Este vorba de viata unei fete, de fapt a 2 fete, dupa cate vad. Poate ar fi bine sa folosesti si epitete, comparatii - "O adiere rece, parca prevestind zile reci si grele, m-a facut sa tremur asa ca Maria a sugerat, cu o voce sigura, sa ne indreptam spre hotel. Desi eram in toiul verii noaptea era friguroasa [] ca si cand [] de aceea am fost incantata cand am ajuns, in sfarsit, in camera de hotel."
Este greu sa scrii dialoguri. M-am impiedicat de acest lucru cand eram de varsta ta si am inceput sa scriu si eu un roman nemuritor. Oricum eu am lasat de izbeliste romanul si am trecut la poezie. Nu mi-as dori sa faci acelasi lucru. Fii foarte atenta la primele randuri ale scrierii. Ele au un impact asupra cititorului si de obicei raman in minte. Vezi ca sunt celebre unele inceputuri - "Call me Ishmael" - din Moby Dick a lui Herman Melville. Sau "Azi a murit mama, sau poate ieri, nu stiu" din Strainul al lui Camus.
Vezi mai jos cateva prime randuri din mai multe opere celebre
http://www.pubquizhelp.com/art/book_first_lines.html
Mie personal imi place deosebit de mult citatul din Jane Austen - "Este un adevar universal recunoscut ca un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevasta". Prin acest prin rand se stabileste tipul de roman (amuzant, critic, realist, de dragoste). Esti atras de aceasta prima fraza sa citesti mai departe. Alegeti, prin urmare, cu grija prima fraza de inceput si incearca sa creionezi personajele anterior, cum ai face daca ai scrie o piesa de teatru.
Sper ca nu te-am demoralizat. Astept vesti si sper din suflet sa continui.
Diorrus întreabă: