Papusoi = porumb
barabule = cartofi
perja = pruna
a te pali = a te lovi
harbuz = pepene rosu
a tufli = a tranti
cosarca = cos impletit din nuiele
curechi = varza
ograda = curte
Gorgoaze= corcoduse verzi(necoapte)
chiler(i)=camera (unde se doarme in general)
chetroi=piatra, bolovan(se foloseste numai la sat)
hushte=taratze fermentata din care se face bors
coltzuni=ciorapi impletitzi
dugheana= magazin (la sat)
crashma=bar
ograda=curte
m-apuc di' copt=fac cozonaci sau ceva dulce in cuptor
chishleag=lapte acru
chisalitza= un fel de desert facut din malai in amestec cu visine si
cirese, este delicios
vin jitili di la shireada= vin vilete de la camp
Harbuz=pepene
barabule=cartofi
curechi=varza
blid=farfurie
papusoi=porumb
oghial=plapuma
chisleag=lapte batut
perje=prune
pelinca=scutec
borta=gaura
chiparus=ardei
si cam atatea imi vin in minte sper ca te-am ajutat
Http://www.tpu.ro/educatie/spuneti-mi-niste-regionalisme-din-moldova/
http://www.andreialbu.com/dictionar/regionalisme-din-maramures
http://nandinisharma001.sunphoto.ro/......ansilvania
Uită-te la toate că sigur găseşti ce-ţi trebuie.Peace!
Barabula, faraş, hulub, cacazâdâre, harbuz, perja, glod, curechi, colb, strachina, coser
Cucuruz, scranciob, fain, amu, bai, beteag, bistos, barabuli, harbuz, curechi, ograda, colb
Chischinau – batic
blid – farfurie
paradai – rosii
Luncani:
boldă = magazin
căuaci = fierar, potcovar
conie = bucătărie (alta varianta)
fiteu = sobă
jilav = umed
şaică = cratiţă
şuştar = vasul in care se mulge vaca
şuşter = pantofar, cizmar
corciuie- obiect din lemn in care se pune mancarea pentru oi
ogrinji- fanul ramas dupa mancarea animalelor
stroh- florile si iarba foarte marunte din fanul uscat
Crumpene=cartof,
chiloti=piloti;
papusoi=porumb;
Perja(pruna);
Barabule(cartofi);
Melesteu(facalet), Satisca(strecuratoare).
Sper ca te-am ajutat. Fundita?:*
ale0409 întreabă: