Http://www.scribd.com/doc/2034850/Cazuri-si-functii-sintactice
funda? te-am ajutat
Acuzativ, genitiv, dativ, nominativ... functii:atribut complement subiect predicat
Cazuri şi funcţii sintactice NOMINATIV •Subiect (cine?; ce?) Ex. :El este cel mai cuminte. •Atribut apoziţional (arată cum este subiectul) Ex. :Azor, căţelul, este în curte. • Nume predicativ (cum este S?; cine este S?; cum este S?) Ex. :El este prietenul meu. DATIV •Complement indirect (cui?) Ex. au Andreei stiloul meu. •Nume predicativ (asemenea cui?) Ex. :Noi suntem asemenea lor. •Complement circumstanţial de loc Ex. :Stai locului! GENITIV •Atribut substantival genitival (a cui?; al cui?; ale cui?; ai cui?) Ex. :Cărţile Anei sunt neînrijite. •Nime predicativ (a; ai; al; ale cui sunt?) Ex. :Rechizitele sunt ale Ionelei. •Complement circumstanţial de loc (în spatele cui?; în faţa cui?; lângă cine? etc.) Ex. :Ne jucăm în spatele blocului. •Complement circumstanţial de cauză (din ce cauză?) Ex. :A pierdut din cauza piciorului rupt. ACUZATIV •Atribut substantival prepoziţional (care?; ce fel de?) Ex. :Viaţa de câine este grea. •Nume predicativ Ex. :Cartea este de istorie. •Complement direct (pe cine?; ce?) Ex. :Cert căţelul pentru ce a făcut. •Complement indirect (cu cine?; cu ce?; despre cine?; despre ce? etc.) Ex. :Merg cu Andrei la mare. •Complement circumstanţial de loc (unde?; încotro?) Ex. :Mergem la cinematograf.
alexmihaiozsvath întreabă: