Kina Grecesi este o festivitate care inainte dura o saptamana, incepand cu momentul in care se trimitea mirelui acasa trusoul viitoarei mirese. Trusoul era trimis cu o caruta trasa de cai, acompaniata de clarinete si de tobe pe strazile satului pentru a da de stire tuturor. Rudele apropiate ale miresei aranjeaza totul in noua casa. Rudele mirelui si ai miresei se duc impreuna intr-o zi de marti la hamam (baia turceasca), urmati de alti prieteni de-ai miresei. Acest ritual este cunoscut drept,,baia miresei’’.
Dupa un timp in care acestia petrec distrandu-se, mireasa soseste la hamam acompaniata de cantece populare, purtand lumanari ce sunt apoi oferite musafirilor. Se obisnuieste ca viitoarea mireasa sa poarte in astfel de ocazii un brau de matase si pantofi ornamentati cu sidef.
A doua zi, miercuri, are loc,,seara hennei" acasa la mireasa. In cursul zilei, rudele fetei si ale baiatului imprastie henna pe o tava de argint pe care se afla doua lumanari si o duc acasa, unde are loc ceremonia. In noaptea hennei, mireasa si toate rudele de sex feminin poarta rochii numite Bindallı, brodate cu catifea, ori cu satin. Dupa ce musafirii iau masa, mireasa intra in camera avand fata acoperita cu un val rosu, insotita de domnisoara de onoare si de prietene apropiate purtand lumanari aprinse in mana, incantand oaspetii cu cantece populare. Mireasa saruta mana parintilor sai inainte de a lua loc pe un scaun inalt, rezervat special pentru ea.
Dupa petrecerea la care iau parte cu totii, mireasa paseste in mijlocul incaperii si pe fundalul cantecelor recitate, incepe ritualul hennei. Cateva femei deschid,, fortat’’ mana miresei si o femeie cu o casnicie fericita ii va pune in palma un ghem de henna. Oaspetii care au adus cu ei cadouri sub forma de obiecte de aur le vor presa pe acestea in henna. Obiceiul acesta poarta numele de,, Kina Basmasi’’. Cu henna ii sunt apoi pictate miresei degetele de la maini si de la picioare iar cu ce mai ramane sunt pictate alte fete, pentru a le aduce noroc si casnicie fericita.
La sfarsitul noptii, mireasa si mama ei, de care urmeaza sa se desparta, vor plange impreuna si vor asculta cantecele sentimentale ale celorlalte femei.
n legendele turcesti, eroii obisnuiau sa manance alune si stafide inainte de a se lupta cu dragonii si cu uriasii. Faptul ca in zilele noastre unele mame le dau o punguta cu alune si stafide copiilor care urmeaza sa dea un examen, arata ca bucataria turca are probabil o foarte lunga traditie. Nu stim sigur ce mancau printii atunci cand se luptau cu monstrii, dar este stiut faptul ca modul de a pregati alimentele in bucataria turca s-a schimbat mult de-a lungul sutelor de ani. In aceasta tara, abundenta de fructe si legume a dus la o bucatarie a carui rafinament este deseori comparat cu cel al bucatariei franceze ori cu imbietoarea bucatarie chinezeasca. Si ceea ce strabunii stiau, a fost dovedit mai tarziu de catre cercetatori: o dieta bazata pe cereale, legume si fructe este una sanatoasa.
Turcia are reputatia de a oferi un mediu excelent pentru vegetarienii care au de unde alege in ceea ce priveste mancarea. Mese delicioase fara carne sunt preparate in spiritul practicilor stravechi, care face mancarea sa fie nu doar foarte delicioasa, ci si sanatoasa.
Nu doar o gama foarte mare de verdeturi confera bucatariei turce reputatia sa cunoscuta, ci si uleiul de masline (un remediu pentru tot felul de boli) si iaurtul. Iaurtul are o importanta majora intr-o gospodarie si poate fi considerat nu doar obiectul principal al unei diete, ci si darul Turciei pentru intreaga lume.
Unele dintre felurile principale de mancare este pilaful facut din orez si diverse legume precum vinete, mazare si fasole. Un alt fel de mancare popular este Borek: rulouri ce pot fi umplute cu foarte multe amestecuri din branza, spanac, cartofi, etc. Acest fel de mancare este atat de adaptabil, incat pana si prepararea lui a evoluat intr-o arta in adevaratul sens al cuvantului. Ba chiar se spune ca nici o fata nu ar trebui sa se casatoreasca pana cand nu a invatat sa faca Borek.
Un alt fel de mancare este Dolma: diverse legume umplute cu un amestec de orez, verdeturi si condimente. Pot fi mancate atat reci cat si calde.
Mai multe ai aici: http://vacantaturcia.com/
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz... întreabă: