Macao
Jocul de Macao este un joc de carti, interactiv, destul de popular, de aceea exista si foarte multe reguli si variante de joc.
Numarul de jucatori
Minim jucatori: 2
Maxim jucatori: 5-6, astfel incat dupa impartirea cartilor (cate 5 de fiecare jucator) sa ramana un numar rezonabil de carti, care sa permita desfasurarea jocului
Macao este un joc individual.
Cartile la Macao
Se folosesc toate cele 52 de carti din pachet, cat si Jokerii negru si rosu( colorat).
Se impart cartile astfel incat fiecare jucator sa aiba, la inceput, cate 5 carti. Apoi se intoarce pe fata urmatoarea carte din pachet, iar restul cartilor se pun teanc pe masa cu fata in jos. Cartea intoarsa nu trebuie sa aiba functie speciala.
Cartile cu functie speciala sunt:•Asii: cu ei se schimba culoarea de jos
•2, 3: carti cu care se "umfla" alte carti, adica se iau din pachet 2, respectiv 3 carti
•Jokerul negru si cel rosu (colorat): se "umfla" 5, respectiv 10 carti
•4: cu aceste carti se "sta" o tura, adica urmatorul jucator dupa cel care a pus aceasta carte nu va mai pune carte tura aceasta, ci tura viitoare
Cine castiga?
Castigatorul este acela care ramane primul fara carti in mana, iar pierzatorul este cel care ramane ultimul cu carti in mana.
Reguli de joc la Macao
Dupa ce s-au impartit cate 5 carti la fiecare jucator si s-a intors o carte jos, primul jucator trebuie sa puna o carte peste aceasta. Se va respecta urmatoarea regula: se pun carti numai la culoare (carte de aceeasi culoare cu cea de jos: inima rosie peste inima rosie, trefla peste trefla etc) sau carti cu aceeasi figura ( peste K de rosu se poate pune K de trefla etc).
Dupa ce primul a pus o carte jos se trece la urmatorul jucator. Daca un jucator nu are ce carte sa puna, atunci el va trage o carte din teancul de carti ramase si se trece la urmatorul jucator.
Daca unul din jucatori a pus o carte cu functie speciala atunci urmatorul jucator va executa instructiunile acestei carti speciale. Asii si Jokerii sunt singurele carti care fac abatere de la regula esentiala a jocului si pot fi puse peste orice alta carte. Numai peste Jokeri se poate pune orice alta carte, iar peste AS se pune orice carte la culoarea specificata.
Asadar, daca un jucator a pus:•AS, atunci el specifica culoarea in care vrea sa schimbe, iar urmatorul jucator este obligat sa puna carte la culoarea specificata
•2, 3, Joker negru, Joker rosu (colorat): urmatorul este nevoit sa umfle 2, 3, 5 sau 10 carti. In cazul in care doreste si dispune de o carte 2, 3 sau Joker, atunci el poate reporta "umflatura" la urmatorul jucator si tot asa. Cel care nu pune o carte pentru "report" este nevoit sa ia de jos suma tuturor cartilor "umflaturi" puse jos in suita respectiva
•4: urmatorul jucator este obligat sa stea o tura. Daca acesta are in mana 4 si il pune jos, atunci urmatorul jucator sta 2 ture si tot asa
Un jucator, daca dispune in mana de mai multe carti de acelasi fel (aceeasi figura), atunci el le poate pune pe toate jos intr-o singura tura (se spune ca se joaca "pe pachetele").
Daca in teancul de "tras" nu mai exista carti, atunci se pune deoparte ultima carte pusa jos de un jucator si se intoarc cu fata in jos celelalte carti. Acesta este noul teanc pentru a trage carti.
Cand un jucator ramane cu o singura carte in mana el trebuie neaparat sa spuna "Macao" caci altfel este nevoit sa "umfle" 5 carti.
Varianta de joc
Exista numeroase variante ale acestui joc referitoare la cartile speciale. Varianta cu 32 de carti unde 7 schimba culoarea, cu asul se sta, 4 stopeaza sa nu mai iei carti este denumita Septica americana. Se mai pot pune de asemenea cartile 2 peste 3 indiferent de culoare pentru ca sunt considerate amandoua "umflaturi".
Tactici de joc la Macao
Pentru a scapa cat mai repede de carti, e de preferat sa pastrezi cat mai mult in mana (drept ultima carte) un AS sau un Joker pentru ca ele pot fi puse peste orice alta carte.
Totusi, Macao tine foarte mult de "noroc la carti" si intr-o masura mai mica de tactica
Tabinet
Jocul de Tabinet este un joc potrivit pentru cei mici pentru ca dezvolta abilitatile aritmetice, dar poate fi jucat de oricine.
Numarul de jucatori
Minim jucatori: 2
Maxim jucatori: 4
Tabinet este un joc individual sau, eventual, in echipa atunci cand sunt 4 jucatori.
Cartile la Tabinet
Se impart cartile astfel incat fiecare jucator sa aiba, la inceput, cate 6 carti. Apoi se pun jos 4 carti. Ordinea cartilor este cea standard, insa A este considerat si 1, si 11.
Cartile puncte sunt: 10, J, D, K, A. Zecele de romb se numeste vacuta ( sau grasa) si valoreaza 2 puncte, la fel si 2-ul de trefla valoreaza tot 2 puncte.
Cine castiga?
Castigatorul este acela care acumuleaza cat mai multe puncte.
Reguli de joc la Tabinet
Fiecare jucator, in ordine, trebuie sa faca combinatii valide cu cartile din mana si cele de jos. O combinatie valida consta intr-o operatie aritmetica de adunare intre cartile de jos si cartile proprii. De exemplu am in mana un juvete, iar jos se gasesc 5, 5 si 2, 5 + 5 + 2 = 12 = J, deci cu juvetele pot sa iau aceste 2 carti de jos. De-altfel se pot lua carti de pe masa in orice combinatie, numai suma lor sa fie egala cu o anumita carte din mana. Fiecare jucator isi va pune intr-un teanc cu fata in jos toate cartile luate. Daca la un moment dat nu ai ce carti lua esti obligat sa dai o carte jos si se trece la urmatorul jucator.
Daca un jucator a luat toate cartile de jos atunci se cheama ca a facut o tabla si-si va pune o carte( non-punct) deoparte. Daca un alt jucator a facut o tabla, toti ceilalti jucatori sunt obligati sa ridice cate o tabla (adica sa puna cate o carte la loc in teancul propriu). Daca exista un jucator care nu are table, aceasta regula nu se mai aplica, ci pur si simplu se contorizeaza tablele fiecarui jucator. Tabla valoreaza un punct. Daca ai 2 table la sfarsit, inseamna ca ai doua puncte.
Dupa ce fiecare jucator si-a terminat cartile din mana ( adica s-a incheiat o runda), se impart tot cate 6 carti la fiecare. Daca nu mai exista cate 6 carti pentru fiecare jucator, atunci se impart in mod egal cartile ramase (aceasta fiind ultima runda). La ultima runda, cel care a luat ultimul carti de jos, va lua restul de carti ramase jos, indiferent daca sunt puncte sau nu.
La finalul jocului, fiecare jucator isi numara punctele din teancul propriu. In cazul in care este remiza la puncte, castiga cel care are teancul mai mare (adica cel care a luat mai multe carti).
Variante de joc
O varianta de joc ii da dreptul primului jucator (cel care primeste carti primul) sa-si aleaga ce carti i se dau. Cel care le amesteca si le imparte trebuie sa ii arate acestuia 4 carti, iar daca primului jucator ii convin, i se mai dau inca doua. Daca nu ii convin cartile, acestea se pun la masa. Apoi primului jucator i se dau alte sase carti pe care nu are voie sa le mai refuze. Celui de al doilea i se dau tot sase si tot asa (la fiecare jucator cate sase, dar regula cu alesul cartilor se aplica numai la primul jucator). Daca primul jucator nu a refuzat primele 4 carti care i s-au dat, dupa ce se impart cartile la toti jucatorii, se pun 4 carti la masa.
Tactici de joc la Tabinet
Pentru a acumula cat mai multe puncte, fiecare jucator ar trebui sa-si pastreze pe cat posibil cartile mari (adica cele care se considera puncte) si sa dea jos mai degraba cartile medii / mici (non-puncte). Tabinet tine foarte mult de inventivitate. De exemplu cu aceeasi carte din mana ai putea sa iei nu numai 2 carti de jos, ci mai multe: cu Juvete ai putea sa iei, daca exista jos, 5 + 5 + 2 sau 10 + 2 sau A + 2 + 9, dar se prefera cartile cu cat mai multe puncte. Totusi, norocul pe care fiecare jucator il are la impartirea cartilor este decisiv.
Citeste si alte tutoriale asemanatoare:
Cum se joaca Toci
Jocul de Toci este un joc deloc complicat, iar la finalul sau cartile vor fi aranjate in ordine crescatoare si la culoare. Castigatorul...
Cum se joaca Macao
Jocul de Macao este un joc de carti, interactiv, destul de popular, de aceea exista si foarte multe reguli si variante de joc. Invata...
Cum se joaca Septica
Vezi cum se joaca Septica - numarul de jucatori, cartile la septica, esenta jocului de septica - jocul de Septica este un joc romanesc...
1 comentarii
marius123456 10 septembrie 2011, 10:33
1
se poate descarca de undeva jocul asta
0 Raspunde
Adauga comentariu
Septica
Jocul de Septica este un joc romanesc care dezvolta spiritul competitional dar, in acelasi timp, capacitatile de memorare si atentie.
Numarul de jucatori
Minim jucatori: 2 Maxim jucatori: 4
Septica se poate juca individual sau in pereche. Daca exista doar 2 jucatori, jocul este unu-la-unu, in 3 de asemenea individual, iar in 4 se joaca in pereche doi cate doi.
Cartile la Septica
Se aleg 32 de carti adica cele de la 7 in sus: 7, 8, 9, 10, J, D, K si A.
Daca se joaca in 3, din pachet se scot doi 8-ari, adica se joaca cu 30 de carti.
Este ales aleator cel care imparte cartile. Fiecare jucator primeste initial cate 4 carti, alese la intamplare.
Cartile de A si 10 sunt considerate puncte (asadar in joc sunt 8 puncte).
Cartile de 7 sunt considerate "taieturi". Daca se joaca in trei, cei doi 8-ari ramasi in pachet se considera de asemenea taieturi.
Cine castiga?
Castiga cel care / echipa care are cele mai multe puncte, adica a luat cele mai multe carti de A sau 10. Daca un jucator nu a reusit sa ia nici o carte la finalul jocului, atunci victoria celuilalt se considera dubla.
Se pot juca mai multe jocuri de septica si se contorizeaza cate o victorie dupa fiecare meci. Castiga campionatul cel / echipa care are cele mai multe victorii la un moment dat.
Septica reguli de joc
Jucatorii pun jos cate o carte alternativ, incepand cu cel care va fi primul.
La finalul fiecarei runde se primesc noi carti pentru ca fiecare jucator sa aiba 4 carti in mana.
Septica in 2 jucatori: Dupa ce primul jucator a pus o carte jos, al doilea este obligat sa puna la randu-i o carte jos. Se spune ca al doilea continua jocul doar daca pune o taietura(7) sau o carte cu aceeasi figura ca si cea initiala. In acest caz al doilea a taiat cartea primului jucator. Primul poate obiecta sau nu. Daca obiecteaza este obligat sa puna de asemenea o taietura sau o carte cu aceeasi figura ca si cea initiala. Asadar, dupa ce primul jucator a pus o carte jos, daca al doilea nu obiecteaza cartile le va lua primul jucator. Daca obiecteaza, al doilea ia cartile. Insa primul poate continua jocul( evident doar daca dispune carti cu aceeasi figura initiala sau taieturi).
Septica in 3 jucatori: se aplica aceleasi reguli ca cele de mai sus, doar ca aici mai exista drept taieturi cei doi 8-ari din joc.
Septica in 4 jucatori: se aplica aceleasi reguli ca cele de mai sus, doar ca aici se joaca in echipa: primul jucator este in echipa cu al treilea si al doilea cu ultimul jucator. Punctele luate se contorizeaza pe o echipa, indiferent care jucator din echipa le-a luat.
Tactici de joc la Septica
Nu exista o reteta clara spre castig, dar ideal e sa incepi cu o carte pe care o ai de mai multe ori in mana. De exemplu, in mana ai K, D, K, A atunci este indicat sa incepi cu K pentru ca aceasta carte devine "taietura".
Cand se joaca in echipa, e indicat sa nu-ti "tai" coechipierul, ci adversarul. De exemplu daca tu esti al treilea jucator si esti in echipa cu primul, iar primul a dat K si al doilea 10, atunci chiar daca ai K in mana nu are rost sa dai aceasta carte, caci deocamdata tot primul jucator(cel din echipa ta) va lua cartile.
Razboi
Jocul de Razboi este un joc de carti cat se poate de simplu, probabil toata lumea a jucat macar o data in viata Razboi.
Numarul de jucatori
Minim jucatori: 2
Maxim jucatori: oricat de multi, astfel incat fiecare jucator sa aiba un numar "decent" de carti in mana (sa nu aiba prea putine carti)
Cartile la Razboi
Se impart cartile in mod egal la fiecare jucator. Daca nu se pot imparti in mod egal atunci se scot din joc incepand cu cele mai mici(2, 3 etc) atatea carti cat este nevoie. AS-ul este cea mai mare carte la Razboi, urmat de K, D, J etc.
Cine castiga?
Castigatorul este acela care acumuleaza toate cartile din joc (ceilalti nu mai au nici o carte in mana).
Regulile de joc la Razboi
Dupa ce au fost impartite cartile in mod egal este ales un prim jucator. Cartile se tin sub forma de teanc, fara sa li se vada fata.
Primul jucator da o carte pe masa cu fata in sus. Ceilalti jucatori, in ordine, vor da cate o carte din teancul propriu. Runda este castigata de cel care are cartea cea mai mare. In cazul in care doi sau mai multi jucatori au aceleasi carti(de exemplu 10 - 10, 4 - 4 - 4 etc), se da "razboi", adica fiecare jucator implicat va pune peste cartea de razboi, in ordine din teancul propriu, atatea carti cate indica cartea de razboi (de exemplu fiecare pune cate 10 carti, cate 4 carti etc). Castiga cel care are cartea cea mai mare si astfel ia toate cartile din "razboi". Daca se intalnesc iarasi carti de acelasi fel, procedeul se reia. Daca se face razboi la as, atunci fiecare jucator va pune cate 11 carti.
Dupa terminarea unei runde, castigatorul ia cartile de pe masa si le pune la sfarsitul teancului propriu.
Tactici de joc la Razboi
Asii sunt foarte importanti pentru ca reprezinta cea mai mare carte. Norocosii care primesc mai multi asi dupa impartirea cartilor, sunt privilegiati, insa prin "razboiul" propriu-zis, dupa ce doi sau mai multi jucatori au dat aceeasi carte, asii se pot transfera la alt jucator si sansele se duc la acesta. Totusi, razboiul nu este un joc de strategie, ci tine pur si simplu de noroc
Andrei 123 întreabă:
vanessavane întreabă:
Anonima177 întreabă: