| Toalamare a întrebat:

Stateam pe tiktok si am dat de un tip care avea cancer limfom hodking
Eu de prost sa ma interesez am cautat pe net si am vazut ca mononucleoza infectioasa provoaca acest tip de cancer, eu am avut odata mono si sincer sunt in sperieti rau, o sa fac tipul asta de cancer? E rar? E posibil?
Va rog? ajutati-ma.

3 răspunsuri:
| Eireann a răspuns:

Mononucleoza infectioasa e provicata de infectia cu virusul Epstein-Barr. La nivel global peste 90% din toti oamenii au acest virus - foarte multi dintre ei complet asimptomatici, unii au facut mononucleoza, altii au simptome care sunt confundate cu altceva cand apar. Din toate formele de cancer diagnosticate intr-un an lymphomas Hodgkin avea o rata intre 0, 2% si 0, 4%. Exista un factor genetic si un factor de risc in persoanele cu boli autoimune sau care trebuie sa ia tratament care suprima sistemul imun ( de exemplu in cazul tramsplantului de organe).
Pe scurt e un tip de cancer rar si faptul ca ai avut mononucloza influenteaza foarte putin incidenta lui. E destul de infricosator fiindca e un tip de cancer care afecteza persoane tinere -adolescenti spre deposebire de majotitatea formulor de cancer care afecteaza persoane mai in varsta. Si inca ceva, e un tip de cancer care se poate vindeca (intra in remisie).

| Toalamare explică (pentru Eireann):

Aa, deci conteaza si factorul genetic? Gen daca a mai avut cineva? Intrasem foarte rau in sperieți aseara si nici chef de revelion n-am mai avut.

| Eireann a răspuns (pentru Toalamare):

Desi mecanismul nu este inteles in totalitate riscul este crescut daca o rude de gradul 1 (parinte, frate)are aceasta boala. Etiologia cancerului este foarte complexa si nu tine aproape niciodata de un singur factor.