Cum se ingrijeste un cactus
Cactusul adora contactul direct cu soarele. De asemenea, este recomandat sa nu il uzi in exces pentru ca o sa ii putrezeasca radacina. Pune-i apa doar cand pamantul este uscat.
"Cactusii de forma rotunda adora apa pe trunchi, ca si cum ar fi spalati. Singurul cactus care face exceptie de la regula este Poinsetia, cunoscut in mod popular sub numele de "craciunica". Acesta infloreste iarna. De asemenea, nu trebuie mutat si incearca sa il feresti de curentii de aer. Cand face boboci nu este bine sa ii atingi, pentru ca ii poti strica", a mai spus doamna Pierrette.
Pentru a favoriza inflorirea cactusilor, este bine sa rupi puii care se formeaza in partea de sus. Nu confunda bobocii cu puii. Sunt doua lucruri diferite.
"Bobocii arata ca niste bumbi parosi, asemanatori ca si consistenta cu vata iar puii arata ca un alt cactus in miniatura. Nu este recomandat sa atingi in perioada de crestere nici puii nici boboci", a explicat doamna Pierrette.
In lunile reci, adica din noiembrie pana in februarie, cactusii se uda foarte rar sau deloc. Depoziteaza-i intr-un loc umbros, feriti de frig sau de curenti de aer. In martie poti sa ii scoti pe geam sau pe terasa pentru a fi in contact direct cu razele solare.
Urmareste cu atentie evolutia florilor de cactus pentru ca acestea nu tin mult si ai sanse sa nu il vezi infloriti. Din experienta sa, doamna Constantin a precizat ca "floarea de cactus infloreste seara si tine pana a doua zi la pranz". Recomandarea ei a fost ca „floarea sa se se usuce singura, fara a o rupe".
Chiar daca ai udat un cactus in exces si i-a putrezit radacina inca mai exista remedii. Solutia doamnei Pierrette este: "Taie partea din tulpina care este inca intacta. Apoi pune-o intr-un amestec de doua parti nisip si o parte pamant si va face singura radacina"
Cum scapi de daunatori
Daunatorii slabesc vitalitatea cactusilor si pot duce cu usurinta la imbolnavirea si uscarea lor. Vulnerabilitatea cactusilor depinde si de specia din care face parte. De exemplu, cei din familia Hamatocactus, Rebutia, Opuntia sunt usor de atacat pentru ca au invelisul subtire.
Cei mai cunoscuti daunatori sunt paianjenul rosu (foarte mic), paduchele de scut, paduchele ceros, care ataca radacina, si paduchele lanos (2-8 mm), care se gaseste pe tepi si lasa asa numita "roua de miere" (substanta dulce care duce uneori la aparitia mucegaiului). O lupa mai mare este suficienta pentru a verifica fiecare planta in parte.
Paduchele lanos poate fi indepartat manual sau prin tamponare cu alcool. Pentru celelalte tipuri de paduchi este recomandat sa schimbi pamantul si ghivechiul. Vasul nou trebuie curatat bine si pamantul imbunatatit cu ingrasamant.
Cand faci mutarea dintr-un ghiveci in altul verifica si radacinile plantei. Daca sunt afectate este mai bine sa le tai. In scurt timp acestea vor creste la loc mai puternice si mai rezistente.
Daunatorii nu suporta razele solare. Asa ca daca pastrezi cactusii afara in timpul verii, acestia o sa fie mai protejati decat cei crescuti in interiorul casei.
Aerul cald, uscat si inchis favorizeaza inmultirea si extinderea daunatorilor. Este recomandat sa aerisesti cat mai des incaperile unde tii plantele. Pentru a scapa de daunatori poti folosi acaricide ca: Nisorun, Mitac, Apollo sau Actellic.
am citit asta pe un site. sper ca te va ajuta
Ii uzi o data la 1 luna nu au nevoie de mai multa apa si intr-un loc mai umbros nu foarte luminos
Eu iubesc la nebunie cactusii, am vreo 20 anudati de vreo 5-8 ani acasa, si, le dau apa cel mult odata pe saptamana( nu multa), si ii tin in loccu lumina( spre exemplu dupa perdea spre afara adica in spatele perdelei), pentru a avea soare si de asemenea le trebuie un loc calduros. Pe langa asta trebuie sa aiba o atmosfera placuta, nu sa vb cu ei cum trebuie cu alte plante pentru a creste mari, ci doar sa nu fie o atmosfera incarcata de ganduri negative, nervi si stres pentru ca ei absorb astea...toate. Eu toate astea ti le scriu din experienta proprie, adica, nu mi-a murit niciun cactus, plus au fa cut si puisori, ii iubesc la nebunie. Am facut o cactuserie in casa, si. a da... o infosrmatie importanta si fara de care ti-ar murii, este aceea ca NU TREBUIE sa pui doi cactusi in acelasi ghiveci pentru ca se mananca in radacini, sunt intr-un fel " invidiosi" unul pe celalt si se intrec care este cel mai puternic si acela sa supravietuiasca. Plus trebuie sa ai grija de el si au nevoie de aentie. Sper ca ti-am fost de folos. Tot ce am scris aici este ceea ce am observat timp de 7-8 ani de la cactusii mei. Si cactusii sunt plantele mele preferate :X:X. Te pup, sa ai grija de ei, pentru ca merita din plin. Sa ma tii la curent cu evolutia lor TE ROG!
bradysandro întreabă: