| problematic_9107 a întrebat:

Sunt într-o mare dificultate... încerc sa ma pregătesc singură pentru un concurs naţional de chimie (profa nu-şi dă interesul, ne spune doar să lucrăm noi ce vrem că nu contează) iar în culegerea(mă rog, e un manual mai vechi de-al fratelui meu) din care mă îndrum am gasit o problemă care îmi dă bătăi de cap. Aş fi recunoscătoare dacă m-aţi putea ajuta, măcar cu o formulă prin care aş putea-o scoate la liman! N-am să vă înşir aici problema, nu vreau să credeţi ca vă cer să-mi rezolvaţi vreo temă, cum se obişnuieşte!

Pe scurt...ar trebui să calculez procentul de răspândire în natură al unui izotop cu z=7 şi A=15, având în vedere că masa acestuia este 15, 0001, iar masa atomului este 14, 0067.

Dacă se pricepe careva...

(precizez că sunt în cls. a 7a, primul an de chimie, n-am făcut nimic despre izotopi la ore, dar am încercat să învăţ eu cât de cât acasă, am priceput ceva, dar se pare că fără meditator nu fac mare brânză.)

Vă mulţumesc anticipat pentru raspunsurile binevoitoare!

2 răspunsuri:
| Sadiss a răspuns:

Sigur ai problema de genul asta. pentru ca eu in clasa a 10 si nu cred ca am facut raspandirea atomului. daca e de azot imi imaginez ca ar putea fi 70%(sau 72) calculezi masa gazelor din 100 O2 CO2 N si ce gaze mai sunt(1 %) cu regula de 3 simpla sau ceva de genu si ajungi la azot sau carbon ma rog. si gasesti intr-unfinal... nu stiud aca ia inteles in mare parte ce vreau sa zic dar nu prea le am cu chimia.hee hee sper sa reusesti

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sincer, ma pricep la chimie si fac cu un profesor care are doctoratul, si nu am vorbit despre acest procent (si am facut lucruri cu dificultate sporita), poate manualul este mai vechi, si s-a scos aceasta lectie deoarece am cautat prin carte si nu am gasit nimic referitor la acesta. Despre izotopi, imi poti trimite un mesaj pe privat, si poate reusesc sa te ajut in alta nelamurirewinking.