Societatea in general.
Societatea moderna pune presiune pe toti indivizii, dapai pe adolescenti care inca sunt in formare, usor influentabili, nesiguri pe ei samd...
Asa cum au spus si ceilalti este un mix de factori. Pe de-o parte e familia (cea normala) care nu le ofera intelegerea cuvenita, nu e atenta la problemele lor sau le ignora, ceea ce poate duce la depresie. Apoi este mediul scolar, unde adesea adolescentii sufera din cauza fenomenului de bullying.
Adolescenta in sine este o perioada destul de tulburata, in care te lupti cu hormonii si descoperirea de sine, identitatea sexuala, cu nevoia de a avea liniste si intimitate fara a fi antisocial, nevoia de prieteni si conexiune, nevoia de a face lucrurile cum vrei tu, a fi cool, nevoia acuta de autonomie, de a nu-i mai asculta pe parinti etc.
Apoi, poate fi vorba de familia disfunctionala. Daca mediul este unul toxic, cu abuz, probleme cu bautura sau alte vicii, violenta domestica sau chiar boli si tragedii, e clar ca vor exista consecinte negative aruncate asupra adolescentului.
Toate astea combinate, plus factorul online in care poate continua hartuirea, si unde se manifesta foarte puternic, in prezent, nevoia de atentie/apreciere (care exista si inainte, doar ca nu in online) pot fi prea mult pentru unele suflete, din pacate.
Totusi, pentru a incheia intr-o nota putin mai pozitiva, exista linii telefonice pentru persoanele care se gandesc la suicid, exista programe si activitati in care se vorbeste despre cum trebuie sa avem grija de cei din jur, si sa le sarim imediat in ajutor daca identificam tendinte suicidale, exista ong-uri si asociatii care fac campanii de constientizare.
Iar unele persoane care incearca asta in locuri publice se razgandesc, deoarece trecatorii sau pietonii le sar in ajutor si incep sa vorbeasca cu ei. Asa mi se pare un gest de umanitate incredibil. Poate fi extrem de banal, ca doar de obicei nu intram asa in vorba cu strainii pe strada, nu? Dar cand cineva e pe punctul de a-si lua viata, a vorbi la momentul potrivit e un gest wow.
Pentru că o parte dintre ei suferă de forme mai grave sau mai ușoare de depresie. Depresia e boala secolului 21.
Nu cred ca parintii toxici, eu cred ca de vina este "viata" deformata de online. Chat uri in care se discuta o multime de prostii. Scoala daca ar fi scoala adevarata nu ar putea fi toxica!
Eu nu as interzice online ul si accesul in tot felul de prostii pana la 18 ani, nu telefoane mobile cu internet..etc.
Viata in online este de fapt o viata ireala in care un adolescent sta singur in fata unui ecran si discuta cu fantome. Ganditi -va ca orice poate fi ce vrea el in spatele unui ecran.
Singura scapare este sa studiezi, sa citesti carti adevarate, sa va plimbati…. live, totul live!
E dificil de explicat, dar pot sa povetesc din presprectiva acestor adolescenti. Este greu. Multi pot fi foarte sensibili si pot avea afetciuni grave precum depresia, anxietatea, insomnia etc.
Se lupta cu o singuratate ingrozitoare si atunci cand ii vor vedea pe toti apropiati reusin ceva ce ei nu ar putea sa reuseasca, dupa ce vad cum toti ceilalti din jur se poarta cu ei de parca ar fi ultimul jeg pe pamant.Se vor simti inferiori si vor incepe intrebarile acelea
Ce rost mai am eu?
De ce mai traiesc?
etc
E dificil sa intelegi prin ce trec, prin ce au trecut, dar daca vrei sa ii ajuti, strangel in brate tare si vorbeste cu el …. poate vei avea sansa sa salvezi o viata
anonim_4396 întreabă: