Nimic nu e greu când vrei să-ți atingi visul vieții tale. Întreabă-te serios care vrei să fie locul tău de muncă pe care vrei să-l obții după ce termini școala. Acum pare un viitor îndepărtat, dar să știi că o să treacă foarte repede.
În 2002 eram unde ești tu acum. Îmi ziceam că vreau să devin învățător... dar mi se părea că e atât de mult timp până atunci. Am mers pe mate-info pentru că terminasem cu media 10 clasele I-VIII și aveam un frate mai mare acolo. Am descoperit că e tare Informatica, așa că la final am continuat cu facultate de 3 ani în Informatică. În 2009 eram la catedră!
În 2010 am ajuns profesor la școala la care am terminat clasa a VIII-a cu 8 ani mai înainte. Timpul a trecut foarte repede. E o plăcere să fiu coleg cu unii dintre foștii mei profesori.
Recomandarea mea e să nu fugi de partea grea a vieții. Nu e nicio plăcere să faci numai lucruri ușoare. Dimpotrivă, e mult mai palpitant să faci lucruri grele - să găsești acele activități pentru care să devii de neînlocuit. E drept că lumea are nevoie și de mediocri, dar a fi expert e mult mai nobil.
Revenind, nu e nicio problemă că nu te atrage matematica. Nici eu nu-s mare fan, deși am terminat inclusiv master de Matematică Aplicată în Informatică. Mi s-a acrit de câtă matematică am studiat, dar adevărul e că făcând matematică, faci un tip de exercițiu intelectual care îți dezvoltă mintea.
Hotărăște-te singur ce anume ți-ar plăcea să lucrezi. Care ai vrea să fie job-ul tău... Iar apoi întreabă-ne ce liceu merge pentru respectivul loc de muncă. Sau spune-ne ce anume îți face mare plăcere să lucrezi. Care sunt hobby-urile tale.
De exemplu, eu desenez. Dacă cineva m-ar fi orientat probabil că aș fi putut deveni arhitect bun... Oricum, sunt autodidact și continui să mă dezvolt și pe latura asta: desenez pentru cărți de copii etc. Cânt și la chitară. Poate și tu ai atracție spre muzică.
Fiecare om e unic. Școala ne cam bagă într-o oală timp de câțiva ani, ca apoi să ne scoată iar și să ne împartă care pe unde. Dar nu ești obiect, nu te lăsa manipulat ca o marfă... ci implică-te singur în propria soartă. Pentru că viitorul ți-l faci singur în mare măsură.
Succes!
Multumesc! Acum stau si ma gandesc...
Cu plăcere. Cred că contează mai mult clasa în care nimerești decât profilul. Poate ajută să te gândești: la ce profil sunt oamenii cu care mi-ar plăcea cel mai mult să fiu coleg - în sensul că vei avea un cadru educațional bun timp de 4 ani.
Succes! Oricum, întreabă pe cât mai multă lume. Ajută mult să primești sfaturi diverse.
Vlad ceea ce vrei sa faci depinde de tine.Alegeti un domeniu care sa iti placa.
Cel mai usor este alimentatia si turismul. Sper ca ti-am fost de folos
xBlackPearlX întreabă:
Diorrus întreabă: