| FaraSperantaSEN a întrebat:

Va rog ajutati-ma si pe mine cu recapitulareahappy
Vreau si eu sa stiu cum demonstrez ca un text este la Genul Liric si genul epic

Răspuns Câştigător
| Konata a răspuns:

Te rog nu mai raspunde de aiurea daca nici macar nu stii despre ce este vorba! Mai cersesti si funda.

1.Nu se spune ''acest text este la genul licric'' si ''apartine genului epic'', de aici reiese ca nu ai facut romana sau ca nu ai invatat-o.

2.Din punct de vedere teoretic nu poti spune ca este o opera epica daca este lirica. Sunt 2 lucruri diferite total opuse intre ele.

3.Din punct de vedere gramatical, ai formulat gresit tot raspunsul.

Concluzie: nu te mai grabi sa raspunzi acolo unde stii ca nu te pricepi. Succes pe viitor!

8 răspunsuri:
| PisicutzaCenusie a răspuns:

Scrii in felul urmator :Acest text este la genul liric deoarece este o opera epica. funda plizz

| PisicutzaCenusie a răspuns (pentru Konata):

CRED CA SUNT MAI DESTEPT DE, I DE ORI DECAT TINE!

| Konata a răspuns (pentru PisicutzaCenusie):

Da? Si de ce ai scris ca un copil de clasa intai? Mai bine nu comenta.

| FaraSperantaSEN explică (pentru PisicutzaCenusie):

Ideea tare e ca zici ca esti mai desteapta, te lauzi singura, deci esti cam ratatabig grin

| Konata a răspuns (pentru PisicutzaCenusie):

Te rog nu mai raspunde de aiurea daca nici macar nu stii despre ce este vorba! Mai cersesti si funda.

1.Nu se spune ''acest text este la genul licric'' si ''apartine genului epic'', de aici reiese ca nu ai facut romana sau ca nu ai invatat-o.

2.Din punct de vedere teoretic nu poti spune ca este o opera epica daca este lirica. Sunt 2 lucruri diferite total opuse intre ele.

3.Din punct de vedere gramatical, ai formulat gresit tot raspunsul.

Concluzie: nu te mai grabi sa raspunzi acolo unde stii ca nu te pricepi. Succes pe viitor!

| Cybertron99 a răspuns:

Gen epic- naratorul isi exprima indirect gandurile si sentimentele
gen liric- naratorul isi exprima direct gandurile si sentimentele

Caracteristici:
- prezenta narator si personaje la epic
- limbaj cu multe figuri de stil la liric.

Funda?

| Elenutxz19999 a răspuns:

GENUL LIRIC:
PLANUL COMPUNERII


COMPUNEREA

I.INTRODUCERE
- definiţia textului liric


Textul liric este un text literar în care autorul exprimă gânduri, idei, sentimente în mod direct, prin intermediul unei voci numite eu liric, folosind un limbaj artistic, încărcat de subiectivitate.

II. CUPRINS

Argumentarea apartenenţei textului " Mezul iernei", la categoria textelor lirice
a) exprimă gânduri, idei, sentimente ale autorului în MOD DIRECT (iei poezia strofă cu strofă şi arăţi ce spune autorul, ce gânduri, idei şi sentimente comunică)
b) există eu liric ( cauţi mărcile prezenţei eului liric în text )
c) limbajul este artistic, încărcat de subiectivitate:
· imagini artistice şi figuri de stil (prezentarea celor mai importante imagini şi figuri de stil, cu semnificaţia lor)
· muzicalitate ( ritm, rimă, măsură)


„Mezul iernei" este un text liric pentru că are toate caracteristicile acestui tip de text. În primul rând, este un text liric pentru că exprimă trăirile proprii ale autorului în mod direct. Contemplând un peisaj de iarnă, acesta este mai întâi îngrozit de virulenţa gerului. E atât de frig, încât se aud trosnind stejarii în pădure, încât şi stele par încremenite pe bolta cerească. Peisajul este totuşi încântător şi eul liric este fermecat de strălucirea zăpezii. Măreţia naturii îl copleşeşte şi are sentimentul că trebuie să existe un creator care a zămislit-o. Îşi închipuie natura ca pe un templu, ale cărui coloane sunt fumurile ce ies pe hornurile caselor. Acoperişul templului este bolta cerească, luna este farul principal, iar stelele sunt făcliile. Munţii sunt altarele şi vântul scoate sunete îngrozitoare la orga reprezentată de codri. Omul se simte mărunt în faţa grandorii naturii.
În al doilea rând, textul este liric, deoarece există un eu liric. Acesta îşi face simţită prezenţa în ultima strofă prin verbul la persoana I „văd". De asemenea, se simte prezenţa eului liric şi în exclamaţii:
„E un ger amar, cumplit"
„O! Tablou măreţ, fantastic!"
În al treilea rând, caracterul liric al textului este dat de limbajul folosit. Este un limbaj artistic, care creează imagini, prin intermediul cărora poetul îşi exprimă emoţiile. Astfel, prima strofă începe cu imaginea vizual-auditivă a naturii copleşite de ger. Epitetele „amar", „cumplit", „îngheţate" şi „oţelit" transmit un sentiment de nelinişte şi chiar teamă în faţa grozăviei frigului. Strofa continuă cu imaginea (tot vizual-auditivă) a câmpiilor acoperite de zăpadă. Comparaţia „zăpada... pare-un lan de diamanturi" şi epitetele „cristalină" şi „strălucitoare" sugerează frumuseţea şi strălucirea zăpezii, care îl încântă pe eul liric. În următoarele strofe, autorul creează imaginea naturii ca un templu. El foloseşte comparaţia fumuri...se ridică ca înaltele coloane", metaforele „altare", „organe sonoare" şi epitetele „albe", „scânteios", „maiestuos", „tainic", „măreţ", „fantastic", „argintii", „nemărginitul", „îngrozitoare" pentru a sugerea măreţia şi misterul naturii şi pentru a transmite un sentiment de admiraţie amestecată cu teamă. Eul liric presimte existenţa unui creator divin îndărătul acestei grandori cosmice.
Limbajul artistic se arată şi prin forma muzicală a textului, care este organizat în versuri cu măsură egală (de 15 – 16 silabe), are rimă împerecheată şi ritm trohaic.
III. ÎNCHEIERE
Concluzii - rezumatul cuprinsului


În concluzie, textul „Mezul iernei" este liric, deoarece, prin vocea unui eu liric, autorul comunică în mod direct emoţii şi gânduri legate de iarnă, folosind un limbaj expresiv prin care reuşeşte să ne impresioneze puternic. GENUL EPIC: PLANUL COMPUNERII


COMPUNEREA
I. INTRODUCERE
Definiţia operei epice

Genul epic cuprinde opere literare în care autorul îşi exprimă în mod indirect gândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul acţiunii, al personajelor şi al naratorului.

II. CUPRINS
Argumentarea faptului că"Vizită", de I.L. Caragiale este o operă epică:

a) are acţiune – rezumat, eventual momentele subiectului;




b) are personaje – prezentare scurtă;

c) are narator – felul naratorului, la ce persoană povesteşte;
d) se foloseşte naraţiunea, ca mod de expunere principal, dar, în funcţie de text, ea se împleteşte cu dialogul şi descrierea.



"Vizită", de I.L. Caragiale, este un text epic, deoarece are trăsăturile acestui tip de text.
În primul rând, are acţiune. De Sf. Ion, un musafir soseşte în vizită la dna Maria Popescu, cu ocazia onomasticii fiului acesteia. Pe parcursul vizitei, micuţul sărbătorit se dovedeşte neastâmpărat şi lipsit de educaţie, făcând numai pozne. Este gata să răstoarne maşina de făcut cafea, face tărăboi cu trâmbiţa şi toba, o loveşte pe mama sa cu sabia în apropierea ochiului, toarnă pe ascuns dulceaţă în şoşonii musafirului, fumează o ţigaretă întreagă, varsă cu mingea cafeaua pa pantalonii musafirului, în sfârşit, leşină, din cauza tutunului.
În al doilea rând, textul este epic, deoarece are personaje: musafirul, dna Popescu, Ionel, jupâneasa. Personajul principal este Ionel, un copilaş rău crescut, căruia mama îi tolerează orice.
În al treilea rând, caracterul epic al textului este dovedit de prezenţa naratorului, care povesteşte la persoana I, adoptând perspectiva unuia dintre personaje.
În sfârşit, ca în orice text epic, sunt folosite toate modurile de expunere. Naraţiunea este folosită pentru a prezenta acţiunea. Dialogul dă viaţă personajelor. Descrierea apare foarte puţin, din loc în loc, pentru a crea cadrul acţiunii şi a prezenta sumar personajele.

III. ÎNCHEIERE
Concluzii - scurt rezumat al cuprinsului;
- mesajul artistic (ce vrea să transmită INDIRECT autorul);

În concluzie, textul "Vizită..." este un text epic, în care autorul comunică indirect, prin intermediul unei poveşti, un mesaj ironic-dezaprobator la adresa educaţiei făcute copiilor în anumite familii. SPER CA TE-AM AJUTAT

| BleahBluh a răspuns (pentru Elenutxz19999):

II dai mura in gura si nu ii trebuie mari concluzii de pe google straight face la examen el nu va retine nici 20% din tot ce ai scris acolo oh go on el trebuie sa stie doar planul rolling on the floor tu ai dat totul... si comentariul e facut doar pentru o anumita poveste straight face cred ca el o sa o foloseasca la toate pe aceeasi >.>

| BleahBluh a răspuns:

La genul liric este prezent eul liric ( verbe la persoana 1 si la timpul perfect simplu parca nu mai sunt sigur ), figuri de stil si imagini artistice vizuale, comentezi si tu 2/3 figuri de stil (metafore, epitete) sugerand ce vrea sa scoata in evidenta autorul.
La genul epic apar personajele, realul/fabulos ( daca e bams ), actiunea, momentele actiunii ( intigra/expozitiunea/desfasurarea actiunii/punctul culminant/deznodamant ) cam astea le invatasem eu in a 8 si am luat un 9, 10 la examen happy ehh acum am lipsuri au trecut 2 ani de atunci. Bafta daca esti la examen la vara.