Lorelei mi s-a părut în adolescenţă una dintre cele mai frumoase poveşti de iubire din literatura noastră,minunată şi tragică, ar merita citită, nu povestită în 3-4 propoziţii seci! Generaţii întregi de tineri au fost inspiraţi de scrisorile lui Lorelei.Au trecut vreo 20 de ani de când am citit-o şi tot mai ţin minte cuvintele- "Rămas-bun.Mă numesc numai Lorelei. Legenda spune că am ucis.Anii mei tineri au sunat a cântec, dar am trecut pe lânga el cu dragostea de mâna şi am rămas cu mâna întinsa ca a regelui Lear.Mi-e sufletul ca tufişul Păiurului pe coasta Mării Negre:numai ghimpi curbi ce-au încununat odată fruntea lui Hristos.A trecut o ploaie de primăvară şi s-a ţesut în zare brâul frânt de mătase al curcubeului.Cu el îmi încing mijlocul şi mă duc..." În plus nu e nici atât de groasă încât să n-o poţi citi în 2-3 zile,hai,o săptămână,dacă citeşti cu pauze.Dar,ca să nu spui că răspunsul meu nu corespunde cerinţelor tale...E povestea unui om care,deşi avea parte de iubirea pe care alţii doar o visează,s-a lăsat furat de o himeră, de o fata morgana, sacrificând această mare iubire.Iar când a înţeles acest lucru a fost mult prea târziu.Ca să fiu în ton cu @hârciog, omul a dat vrabia din mână pentru cioara de pe gard şi-a rămas "cu mâna întinsă ca a regelui Lear".
Mai ai 2 luni de vacanta, pune mana si citeste, ca nici sa scrii corect nu stii.In plus, daca tot urla lenea in tine, google n-ai? Te mai faci si de ras...
Ma faci sa rad.
'Va rog frumos, poate sa-mi povesteasca si mie cineva "Lorelei" de Ionel Teodoreanu? Va rog, dau fundita!' Asta-i altceva.
Este vorba despre un prost care nu si-a dat seama la timp ca de fapt scrisorile de dragoste erau din partea sotiei, ea fiind cea mai mare admiratoare a lui, el fiind scriitor.Citeste cartea mai bine caci n-ai ce pierde.
Stii...nu va inteleg, sunt atatea categorii in care sa bagi intrebarea asta si totusi, numai la "dragoste si sex" ai putut sa o bagi
E vorba de doua femei care-l parasesc amandoua: Luli (Lucia, Lorelei) moare şi Gabriela pleaca la alt barbat.
Iubirea fulgeratoare şi romantica dintre Catul şi Luli nu ne intereseaza prea mult. O cunoaşte de patru zile şi-n ziua a cincea o cere in casatorie. Diferenţa de varsta ii da de gandit, dar (spre deosebire de alte personaje interbelice) depaşeşte cu rapiditate,, complexul":
Se temea ca nu mai e tanar, ca nu mai e de ajuns de tanar. Putea sa dea altora impresia tinereţii, dandu-şi pinteni, provocand in el galopul vital, - dar Luli era tanara fara comanda, fara efort, permanent, involuntar. Era pur şi simplu, dincolo de interpretare.[] Cu nouasprezece ani in urma avea varsta lui Luli. Ea poate ca nici nu se nascuse. Putea sa-i fie tata. Dar varsta lui iubea varsta ei. Numele tinereţii era Luli. şi Luli era in el departe, ca şi ceea ce-i in amintire, ramas in urma fara viitor, intr-un ingheţ al timpului.
Astfel inţelege Catul scriitorul iubirea lui pentru fetiţa din tren. Spontaneitate, frumuseţe, tinereţe din partea ei, abstinenţa, singuratatea şi maturitatea lui. Pana aici totul e simplu, clar şi, de ce nu, credibil. Teodoreanu complica lucrurile atunci cand face din Luli, puştoaica baieţoasa şi nazbatioasa, o scriitoare, atunci cand adolescenta e transformata, nici mai mult nici mai puţin, intr-o Lorelei foarte talentata, dupa parerea cititorilor ei, Gabriela (prietena mai mare) la inceput şi Catul, viitorul soţ, pe urma. Catul Bogdan e casatorit cu o scriitoare, dar şi-a dat seama abia dupa moartea ei.in general, cu tot inceputul ideal al iubirii lor, relaţia nu mai merge de la un timp. Tinerii casatoriţi se indeparteaza treptat, se instraineaza. Catul sta doar in biroul lui şi scrie, iar tanara soţie la gura sobei se ofileşte aşteptand...
Apare un nou personaj, Nathan, prietenul familiei, glasul gandurilor interzise ale lui Catul Bogdan. Acesta, care dispare din roman odata cu moartea,,doamnei Luli", e un personaj schematic şi indragostit un pic de soţia,, scriitorului", dar aceasta n-avea ochi decat pentru soţul ei.
Catul o ţinea departe de,, literatura". Luli nu ştia ce scrie. O singura data, cand i-a citit un fragment, a simţit-o şi mai indepartata. Scriitorul concepe o partenera tandra, iubitoare, dar in nici un caz (scriitoare) inteligenta, lucida, cu spirit critic.
Scriitorul nu mai este, de fapt, fericit. Dar nu conştientizeaza, nu recunoaşte. Tot femeia e cea care propune o soluţie.In copilarie, Gabriela işi surprinsese tanara prietena scriind ceva complicat şi tulburator. Inregistreaza fenomenul cu emoţie şi o,,boteaza" pe Luli,, Lorelei". Scrisul e o,, activitate" extraordinara in viaţa personajului, ceva intre chin şi ispita. Luli evolueaza in domeniu, incantandu-şi prietenaDar pe urma se indragosteşte brusc (de Catul) şi renunţa la scris.
Cand şi-a dat seama ca-i indragostita:
Gabico, cred ca n-am sa mai scriu
Cum, Lorelei? şi ce-ai sa faci?
Am sa ma bucur de viaţa (95).
De dragul barbatului, Luli uita ca e o scriitoare, dar işi aduce aminte exact la momentul potrivit. Deotata,,ideal"cu tot ce e mai bun pe lume, femeia fidela şi gingaşa se transforma intr-un creator,,excepţional" pentru a-şi apropia soţul, pentru a improspata relaţia de dragoste. Scriindu-i, ea a aşteptat recunoaşterea şi aprecierea, in sfarşit, din partea iubitului scriitor. Iniţial, ea n-a avut de gand sa se,, joace"cu el.
Enigmatica, jucauşa,,, imbatranita" (sa nu uitam ca n-are nici 20 de ani) Luli,, regreta" poetic pierderea inocenţei şi nu numai; mandra de opera ei, aşteapta sa fie ghicita, aşteapta revenirea iubitului risipitor (doar pentru asta i-a scris, ca-l simţea departe).
Un scriitor-soţ atat de orb ar jigni şi o inima de piatra in asemenea situaţie, dar sensibilitatea soţiei adoarme oportunitatile şi Luli incepe jocul dublu şi imposibil, urmarind (cu tristeţe) cum soţul ei se indragosteşte de,, cealalta", mulţumindu-se şi cu acest puţin, pentru ca e tot ea (desi putea fi o alta).
Lucrurile iau cu adevarat o tragica amploare cand Autorul Teodoreanu hotaraşte ca a sosit momentul adevarului. Care adevar e fals, bineinţeles. Catul afla ca Lorelei e Gabriela! O cumplita lupta se da in sufletul lui.
Gabriela, personaj simpatic (la inceput) şi de treaba, doctorandă in filologie şi profesoara devine, previzibil, personajul negativ necesar intr-un context romantic. Funda plzz?
Roxana draga mea, unde am gresit corecteaza-ma daca nu am scris corect, cu ce ma fac de ras?
anonim_4396 întreabă: