Buna! Iata varianta din 19 februarie 2005.
SUBIECTUL I
Stabiliţi, folosind exemplificarea, asemănările şi deosebirile dintre oricare două forme ale atenţiei. 20 puncte
SUBIECTUL II
Determinaţi rolul motivaţiei şi voinţei în cunoastere activitate şi în construcţia personalităţii şi analizaţi corelaţiile dintre aceste doua procese psihice.
35 puncte
SUBIECTUL III
Analizaţi în limbaj de specialitate profilul psihologic şi conduita personalităţii prezentate în urmatorul text:
"Fizicul lui Maiorescu nu era atrăgător, fără să fie antipatic. Banalitatea siluetei lui se topea îndată ce începea să vorbească. Claritatea gândirii elegant conturată în preciziunea expresiei punea imediat stăpânire pe mintea interlocutorului dar nu reuşea să cucerească, de la început şi sufletul. Între ce spunea şi ce simţea în realitate el, nu era o concordanţă perfectă. Şi această disonanţă pe care cu toată meşteşugita lui dialectică nu parvenea să o ascundă, crea în jurul lui o atmosferă de nedumerire, şi până la un punct de neîncredere, care se limpezea numai încetul cu încetul. Maiorescu exprima prin gesturi jumătate din gândirea lui; un "înţelegi d-ta" însoţit de o serie de semne tăiate în aer, un "ei, Filipescu. " urmat de o spirală desenată cu degetul arătător, în sus sau în jos după împrejurări, exprimau-însoţite şi de anumite intonaţiuni şi pauze-mai mult decât fraze întregi.Gestul lui Maiorescu nu era gestul exuberanţei unui impulsiv, era gestul studiat şi măsurat al omului stăpân pe dânsul care recurgea la acest mijloc de comunicare fiindcă îi oferea o gamă mai subtilă de nuanţe şi îi permitea să spună "inexpressis verbis" tot ce voia să se ştie fără să o fi zis.
Maiorescu nu a fost desigur un om de geniu şi poate chiar nici un om de talent. A fost însă în România omul cel mai inteligent şi cel mai inţelegător din generaţia lui şi din cele care l-au precedat. Ajunsese în 1913 la o plenitudine de dezvoltare intelectuală şi morală care îl aşeza foarte sus în ierarhia noastră socială. "
( Constantin Argetoianu-Pentru cei de mâine amintiri din vremea celor de ieri)
35 puncte
NOTA: Timpul de lucru efectiv este de 3 ore de la primirea subiectului sau verificarea transcrierii sale la tabla. Se acordă 10 puncte din oficiu.