Eu am trecut prin asa ceva in toata adolescenta mea si din pacate am ajuns sa trec peste asta destul de tarziu. Eu unul stiu cum este sa te blochezi si mai ales sa ajungi sa te balbai atunci cand ai ceva de spus, si simti ca lumea te priveste in ochi, asteptand ca tu sa spui acel ceva.
Ideea de la care ai nevoie sa pleci, este aceea de a intelege ceea ce se intampla in jurul tau. Ceea ce de fapt pune stapanire pe tine, nu este frica in sine, sau chiar judecata rea la care banuiesc ca te astepti de la ceilalti. Ci faptul ca tu in momentul ala nu stii la ce sa te astepti atunci cand vrei sa spui ceva lumii. E ca si cum te-as pune sa sari intr-o piscina legat la ochi. De asta simti acea frica coplesitoare de fapt.
De exemplu, inainte sa raspunzi la o intrebare spusa de un profesor in timpul orei, incearca sa fi calm, si sa te gandesti ca nimeni din clasa nu este perfect. Fiecare dintre toti cei prezenti, inclusiv profesorul, are cate o problema sau cate un defect, mare sau mic. Deci nu trebuie sa te gandesti ca trebuie sa fi tu cel perfect atunci cand raspunzi la ora.
Gandeste-te ca ai doua variante pe care le poti prezice in momentul ala: 1. fie raspunzi gresit si profesorul o sa iti explice si de ce, si 2. fie raspunzi corect si vei fi apreciat pe masura. Nu exista nimic ascuns sau ceva rau la care sa nu te astepti. E doar o intrebare la care tu dai un raspuns, indiferent daca tu gresesti sau nu. Desigur, daca stii ca ai in clasa colegi mistocari, ia in calcul si varianta in care se trezeste unu sa faca misto in cazul in care gresesti, dar asta e viata. Ai nevoie in primul rand ca tu sa intelegi ca e viata ta. Tu ai dreptul sa te faci auzit, ai dreptul la respect, ai dreptul la viata per total. Nimeni in lumea asta nu are putere asupra a ceea ce tu gandesti. Tu singur esti responsabil de reusitele sau de cazaturile tale.
Sau cand vrei sa vorbesti cu o fata, ai nevoie sa te gandesti ca prima si prima data orice conversatie se incepe treptat de la prietenie pana la iubire. Greseala multor baieti in adolescenta, e ca ei se asteapta direct la sexualitate si la lucruri intime, ceea ce ii sperie de moarte pe cei mai vulnerabili. Desigur ca exista si variante de a agata direct de la gradul de sexualitate, dar asta e pentru cei experimentati cu "Rizz-ul" mare, cum se mai zice acum. Insa tu daca te stii mai rezervat, incepi treptat cu pasi marunti. Intri si tu in conversatii triviale cu ea si vezi daca reusesti sa rezonezi cu ea. Si dupa ce te inveti cu fata, si ai putin mai mult tupeu, o inviti frumos la o cafenea ceva si vorbiti mai multe acolo.
Sau daca nu ai prieteni prea multi, incearca sa iesi cat mai des cu un prieten cel mai bun pe care il stii. Si cand vezi ca el isi cheama mai multi prieteni pe langa el, nu fa greseala sa pleci acasa. Stai si tu cu ei. Si in timp, te mai dezgheti la vorba.
Astea sunt cele 3 sfaturi importante de tinut minte atunci cand esti in adolescenta. Eu din pacate nu am de unde sa le invat la timpul meu si am trecut prin adolescenta cu foarte multe lipsuri. In general de tinut minte ca reper, este sa NU iti opresti emotiile si sa NU scapi de ele. Pentru ca ele sunt utile, chiar si frica. Ceea ce trebuie sa repari nu sunt emotiile, ci felul cum percepi tu lumea. Daca vei ajunge vreodata sa intelegi si sa crezi ca ai libertate deplina in gandire si ca poti face absolut tot iti impui tu sa faci, vei fi cel mai castigat om dintre toti.
Spor la scoala si la viata!
Îți mulțumesc pentru sfat, o să incerc sa privesc lucrurile dintr o alta perspectiva ❤️
Cu drag!
Așa este, de mic mi am pierdut încrederea, părinții mei mi au repetat de foarte multe ori că sunt prost și că nu sunt bun, de fiecare dată când am incercat sa pun un picior in fata am fost luat la mișto
Ba stii cum sa reactionezi, dar iti faci prea multe griji despre felul in care esti perceput de ceilalti.
Frica de a gresi, frica de a fi judecat, frica de a fi exclus.
Mergi cu toate fricile astea la un psiholog si vezi unde isi au radacinile. Cu cat scapi mai repede de frici, cu atat se va imbunatati viata ta.