| 인스피릿 a întrebat:

Vi se pare normal sa se faca ore de dupa masa? Vad ca sunt tot mai multe intrebari pe TPU, legate de sanatate, in care se plang multe persoane pentru ca au un program dat peste cap din cauza orelor aiurea. Eu stiu cum este pentru ca 2 ani am mers de dupa masa la scoala (am scapat, in sfarsit). Tot programul mi-a fost dat peste cap, nu mai aveam timp sa ies afara, nu mai mancam cand trebuia si-a fost o perioada destul de. urata. Oare conducerea scolilor cu un asemenea program nu se gandeste si la elevii care vor studia de dupa masa? Nu ar fi mai bine sa se reduca numarul de clase, sau stiu eu, construirea unei cladiri noi (stiu ca nu sunt fonduri). Nu te poti concentra dupa masa, stie toata lumea. Iar cand trebuie sa fi acasa si sa mananci de amiaza, tu esti la scoala, asteptand sa se sune. Nu se pot lua ceva masuri? (Imi amintesc ca acum un an s-a format un comitet de parinti, a caror copii erau in clasele care aveau ore de dupa masa. Au facut o petitie sau o lista, nu mai stiu si au mers la directoare, iar directoarea a zis ca nu sta in puterea ei.)

Răspuns Câştigător
| FreakyFred a răspuns:

Eu sunt de vreo 3 ani dupa amiaza si sincer, mie imi place (recunosc ca imi place sa dorm foarte mult). dar ai dreptate! dupa ora 17:00 nu te mai poti concentra! nu e bine nici pentru organism sa nu mananci la pranz. nu sunt de acord cu tine in privinta constructiei unor scoli noi (sau clase mai multe). nu asta e solutia. stii care e solutia?
in primul rand ar trebui scoase niste ore din programa scolara. ma refer sa fie scoase de tot! altele ar trebuie facute optionale! de ce sa primesc eu nota mica la desen sau la muzica daca nu am talent si daca nu ma prea intereseaza? cei care vor, sa faca optional desen sau muzica.
in al doilea rand, materiile ar trebui micsorate semnificativ. sunt atatea lucruri nefolositoare care ne sunt bagate pe gat!
in al treilea rand, dupa ce s-ar micsora materiile, eu as introduce alte materii pe care le-as considera intersante (sintetizate, bineinteles), cum ar fi astronomia sau o materie despre originea omului.
in al patrulea rand, as scurta orele: la mine ora e de 45 minute. as face-o de 35-40 min. daca materia e mai putina, profesorii vor avea destul timp sa predea si sa asculte! astfel, daca ar trebui sa iesi la ora 20:30 (eu traiesc chinul asta in fiecare luni) ai iesi pe la 17:00.
cam asta e parerea mea! oricum, interesanta intrebare!
multa sanatate in continuare!

5 răspunsuri:
| alexoprondrina a răspuns:

Eu ce sa mai zic ca intru de la 2 si ies abia la 8 seara, chiar si iarna...
Dar la mine in clasa sunt fete din comune apr de bucuresti care fac 1 h pana acasa. ele saracele ajung la ora 9 acasa!

| maryyyaaa a răspuns:

Da, ai dreptate; in felul asta iti pierzi toata ziua pentru ca dimineata pan' la ora 12 nu ai chef de nimic, dupa aia pleci la scoala si cand te intorci esti obosit si fara vlaga; eu fac ore dupa-amiaza dar nu prea sunt multumita... dar totusi ma resemnezhappy

| 인스피릿 explică:

@wyd4ever Ai foarte mare dreptate. Unele ore sunt nefolositoare, dar ei nu mai stiu cu ce sa ne incarce programa. Cred ca orele de 40 de minute ar fi ideale. Eu nu consider religia, muzica si desenul obiecte importante de studiu. Chiar as vrea sa fie scoase. Eu faceam ore de la 11-18/19 in fiecare zi (clasa a 5a si a 6a) si pot sa zic ca ajungeam acasa obosita si fara chef de nimic, lasam temele, ma relaxam, mancam (cina si amiaza. _.) apoi, pe la 11 ma apucam de teme. Adormeam undeva un jur de 1-2 si ma trezeam la 10. E bine sa dormi mult, chiar si acum ma culc pe la 1-2 si ma trezesc la 7:20. Eu, anul trecut eram intr-un fel trista pentru ca nu o sa mai fiu de dupa masa, si pentru ca nu o sa mai dorm atat de mult, dar, de 3 saptamani de cand sunt de dimineata, mi-am dat seama ce bine e. In prima ora suntem mai somnorosi, dar de la 9 pana la 1-2 e totul in regula. Cand eram de dupa masa, de la 3 incepeam sa casc si nu mai aveam chef sa ma concentrez la ora. La noi erau 2 clase intr-o sala, o tura de dimineata si una de dupa masa. Foarte multi parinti isi transferau sau ii inscriau la scoala asta, pentru ca e cea mai buna din oras (ca rezultate, ca numar de olimpici, dar nu si ca organizare). Acum, s-a redus numarul de clase si ore, iar in cladirea in care era atelierul s-au amenajat sali de clasa.

| FreakyFred a răspuns:

Din pacate cei care ne conduc nu se gandesc la noi, elevii, care avem de suferit! ei cred ca, cantitate=calitate! dar nu e asa! de acord in privinta desenului, muzicii si a religiei! desenul si muzica ar trebui optionale, iar religia ar trebui scoasa. nu ne invata absolut nimic. eu sunt intr-a noua si vreau sa iti zic ca am ora de religie de la 19:40 la 20:25 si ma abtin cu greu sa nu adorm. e plictisitoare pentru ca nu mi se zice altceva decat "sa-l adoram pe d-zeu", "cum sa-l slavim pe d-zeu", "cum sa-i aratam lui d-zeu ca il iubim". faza e ca nu ni se zice "de ce trebuie sa-l adoram pe d-zeu". de-asta nu are niciun sens sa pierd o ora pe saptamana din viata mea ascultand chestia asta. si eu fac la fel cu programul! cand vii de la scoala parca nu poti sa faci teme! si eu incep sa casc la ore. am observat ca asta ii cam enerveaza pe profi, dar n-am ce face!
cum am zis, mie mi s-ar parea excelent "proiectul" pe care l-am "dezvoltat" eu.
multumesc pentru funda! noapte buna, maine avem scoala!

| didu48 a răspuns:

De exemplu, eu anul trecut incepeam orele la 9 dimineata si le terminam la 5 dupa-masa! Asta pentru ca sunt in Spania. Acesta este un orar greu. Chestia faina e ca aici iti permit sa alegi foarte multe materii, orele sunt de 55 de minute, pauza avem dupa primele 3 ore si dupa ultimele 3. Asa ca si aici e greu sad Mai sunt si dificultatile lingvistice, asta nu mai spun, mai ales cand trebuie sa citesti o carte in care apar tot felul de arhaisme si cuvinte ciudate. In Romania e mai greu ca aici, ce-i drept. Aici sistemul este mai flexibil. In rest, ore plictisitoare, ca in toate scoliile din lume. Profesori mult mai intelegatori. Nici macar nu le spunem Domnul/Doamna profesoara; le spunem pe nume. Sincer, as prefera sa fiu la scoala in Romania si sa am un orar de la 5 la 10 seara decat sa fiu aici, printre straini care nu te accepta si te marginalizeaza sad