Amadoi au fost regi, amandoi au unit teritoriile geto-dace numindu-sa Dacia, dar Burebista a avut cel mai intins teritoriu pe care la avut Dacia vreodata, Burebista a murit asasinat pe cand Decebal s-a sinucis pentru a nu cadea viu in mainile romanilor!
Amandoi au fost respectati de imperul roman care era cea mai mare putere pe atunci! Dar doar Decebal s-a luptat cu romanii! Multa bafta!
Eseu: Comparatie intre statul lui Burebista si statul lui Decebal
Strămoșii nostri, geto-dacii, dupa cum afirma parintele istoriei, Herodot, apartineau etniei tracilor, iar tracii erau etnia cea mai numeroasa dupa cea Indiana si daca nu s-ar fi lasat antrenati in lupta interna ar fi fost de neinvins.
Din ramurile ce au apartinut aceste etnii, geto-dacii s-au remarcat prin imortante realiziri pe plan politic, economic, cultural. Aria de raspindire a geto-dacilor fiind spatiu Carpato-Danubiano-Pontic. In anul 82 î.H Burebista, conducatorul unei uniunii tribale, om de stat inzestrat cu remarcabile calitati de organizator, strateg militar si diplomat, si-a inceput activitatea de unificator. Burebista a restabilit ordinea interna a statului dac, insanatosind impreuna cu preotul Deceneu moravurile poporului.El induce un set de norme numite "belegines" care reglementau organizarea statului dac, conform acestor norme puterea este incredintata regelui. Armata devine o institutie importanta in stat, se creeaza un aparat militaro-administratic cu o ierarhie bine structurata.Pe plan religios este impusa o organizare unica condusa de Deceneu contificul suprem. Statul Dac devine o monarhie centralizata cu caracter militar si religios, consolidindu-si societatea pe plan intern, Burebista se impune si pe plan extern printr-o politica activa, ceia ce a tras atentia Europei de atunci. Burebista a fost înlăturat și ucis în urma unei revolte, în anul 44 î.Hr., iar regatul dac s-a destramat în patru și mai apoi în cinci părți. Centrul din jurul Munților Orăștiei, după moartea lui Burebista, a rămas sub stăpânirea lui Deceneu.
Un stat mai mic decat a lui Burebista dar la fel de unit este statul lui Decebal, fondat in anul 87 d.Hr ce cuprindea doar Arcul Carpatic si Moldova. Statul condus de Decebal desi era mai redus teritorial decat cel intemeiat de Burebista, era superior in ceia ce priveste organizarea politica si militara, nivelul dezvoltarii economice si spirituale.Decebal a reusit sa refaca unitatea statului dac in conditiile agravarii amenintarii romane.A initiat un vast program de constructii civile si militare.Decebal va incerca sa se opuna expansiunii romane, repurtind initial insemnate succese in anii 87 si 89, inchee o pace avantajoasa cu imparatul Domitian. Pacea va fi considerata de imparatul Traian, servind drept pretext pentru reinceperea ofensivei romane in 101.In iarna 101-102 Decebal lupta impotriva romanilor in Moesia, dar este nevoit sa incheie pace.Tratatul din 102 defavoranil dacilor, prevedea: darimarea zidurilor cetatilor dacice, cedarea Banatului, Olteniei si Munteniei catre romani: anularea politicii externe a lui Decebal. In 105-106, in cel de-al doilea razboi daco-roman, Dacia este cucerita, devenind provincie romana.In 106 Decebal se sinucide.
In concluzie as putea afirma ca statului lui Burebista si cel a lui Decebal se aseamana prin: - lupta impotriva romanilor
-realizarea unirii triburilor geto dace
- conducatorii de stat nu au rezistat prea mult la conducere
- crearea de aliante cu popoarele vecine indreptate impotriva romanilor
Si se deosebesc prin: - statul lui Burebista era mai mare
- statul lui Decebal era mult mai puternic din punct de vedere militar
- modul de disparitie de pe scena istorica: Burebista a fost asasinat, Decebal s-a sinucis
- in final o parte din Dacia lui Decebal este cucerita de romani.