Candidaţii care urmează să evolueze sunt dispuşi într-un spaţiu "de aşteptare".
Rezultatul la aceste probe nu poate fi înlocuit cu/determinat de rezultatele la testările susţinute în afara centrului zonal de selecţie şi orientare.
Instructajul privind normele şi măsurile de prevenire a accidentelor în locurile de desfăşurare a testării nivelului capacităţii motrice, se face înainte de timpul alocat încălzirii pentru proba traseul utilitar aplicativ.
Candidaţii sunt răspunzători de apariţia eventualelor accidentări pe timpul desfăşurării probelor, datorate nerespectării normelor prelucrate sau a execuţiilor greşite. Candidaţii care se accidentează în timpul unei probe sau pe timpul alocat pregătirii organismului pentru efort şi nu o pot termina, pot fi replanificaţi, la propunerea evaluatorilor, la care se va anexa recomandarea medicului colegiului militar liceal, în baza aprobării şefului centrului zonal de selecţie şi orientare.
Candidaţii care declară, după efectuarea instructajului, că nu pot susţine testarea, sunt replanificaţi pe baza unei cereri adresate şefului centrului zonal de selecţie şi orientare, fără a se depăşi termenul limită de selecţie stabilit pentru categoria de candidaţi din care aceştia fac parte.
Contestarea ulterioară a rezultatelor, pe motive de indispoziţie psihică sau somatică, nu este luată în consideraţie.
Pregătirea organismului pentru efort şi influenţarea selectivă a aparatului locomotor, se desfăşoară în spaţiul destinat acestei activităţi, sub supravegherea evaluatorilor.
Încălzirea se execută timp de 15 minute înaintea fiecărei probe, pe durata căreia, candidaţii se pot acomoda şi cu elementele traseului utilitar - aplicativ.
Înaintea parcurgerii traseului utilitar - aplicativ, unul dintre evaluatori va prezenta candidaţilor elementele, modul de execuţie a acestora, restricţiile, penalizările precum şi procedura de testare.
Pauza dintre probe se acordă astfel încât, fiecare candidat să beneficieze de minimum 15 minute de refacere, în care nu se include deplasarea la locul de desfăşurare a probei următoare.
Pe timpul desfăşurării probelor, este obligatorie prezenţa unui cadru medical de specialitate - medic, asistent medical sau sanitar - în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie.
Rezultatele sunt comunicate verbal candidaţilor, după fiecare probă, de către evaluatori.
Contestarea rezultatului se face individual, prin cerere scrisă adresată şefului centrului zonal de selecţie şi orientare, după comunicarea rezultatului. Contestaţia se rezolvă până la începerea probei următoare, prin verificarea corectitudinii stabilirii timpului total şi a deciziei finale.
Rezultatul contestaţiei este definitiv.