Dunărea este al doilea ca lungime între fluviile Europei (după Volga), fiind singurul fluviu european ce curge de la vest la est. Izvorăște din munții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri numite Brigach și Breg, ce izvorăsc de sub vârful Kandel (1241m) și se unesc în orașul Donaueschingen (altitudine: 678 m) în curtea castelului Fürstenberg. Numele german al fluviului este Donau, pronunțat /'do.nau/. Dunărea curge către sud-est pe o distanță de aproximativ 2.860 km, până la Marea Neagră. La vărsarea fluviului în Marea Neagră s-a format Delta Dunării.
Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți în alte șapte țări. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.
Pe teritoriul Romaniei, cursul inferior al Dunarii, se desfasoara pe o distanta de 1075 km intre localitatile Bazias si Sulina, facand granita cu Serbia (235, 5 km), Bulgaria (469, 5 km), Republica Moldova (0, 6 km) si Ucraina (53, 9 km), colectand majoritatea raurilor din Romania cu exceptia celor din Dobrogea.
Datorita faptului ca traverseaza o multitudine de regiuni naturale, cursul inferior al Dunarii este impartit in cinci sectoare: defileul carparic, sectorul sud-pontic, sectorul pontic oriental cu balti, sectorul predobrogean si sectorul deltaic.
Transporta anual circa 60 milioane tone aluviuni si 200 miliarde m³ de apa. Prezinta importanta deosebita pentru: navigatie, hidroenergie, piscicultura, fiind totodata si o importanta sursa de apa pentru agricultura, industrie si populatie.
Bratele Dunarii:
Bratele Borcea si Ostrov
Bratul Dunarea Veche
Bratul Valciu
Bratul Calia
Bratul Chilia
Bratul Sulina
Bratul Sfantul Gheorghe
Surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dun%C4%83rea; http://www.info-delta.ro/dunarea-14/