Mai multe regiuni de pe Glob risca sa-si piarda mare parte din productiile agricole din cauza schimbarilor climatice
Incalzirea globala ameninta cu foametea mai multe regiuni ale planetei. Zeci de milioane de oameni saraci din Africa si din Asia, care si acum abia isi duc viata de pe o zi pe alta se vor confrunta, pe viitor, cu o scadere masiva a productiei de culturi principale, dupa cum au concluzionat mai multi experti americani, la sfarsitul saptamanii trecute.
Cititi si: Temperaturile medii din lunile de vara vor creste constant in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale
Supravietuirea a peste un miliard de persoane sarace din intreaga lume depinde exclusiv de agricultura, dupa cum a precizat David Lobell, cercetator in cadrul programului de cercetare asupra securitatii alimentare si de mediu al Universitatii din Stanford, California.
"Trebuie sa aflam care sunt zonele agricole cele mai vulnerabile la schimbarile climatice pentru ca numai astfel vom putea lupta impotriva foametei si a saraciei care ameninta anumite regiuni, in cursul urmatoarelor doua decenii", a adaugat David Lobell, expert al carui studiu a aparut in revista de specialitate "Science".
Productia de culturi principale se va diminua
Temperaturile si precipi-ta-tiile sunt factorii-cheie care influenteaza cel mai mult randamentul recoltelor. Autorii au analizat 20 de modele informatice cu privire la incalzirea globala in 12 regiuni de pe glob unde oamenii sunt afectati la cel mai inalt grad de malnutritie.
Analizele respective au avut drept scop determinarea impactului pe care schimbarile climatice le-ar putea avea asupra agriculturii din acele zone. Astfel, ei au concluzionat ca temperatura medie globala ar putea creste cu un grad pana in 2030, in majoritatea zonelor geografice studiate. In acelasi timp, precipitatiile din Asia de Sud, Africa, America Centrala si Brazilia vor fi mult mai scazute.
Mai mult decat atat, cercetatorii au conchis ca sudul continentelor african si asiatic va fi cel mai afectat de schimbarile climatice. Sudul Africii va pierde mai mult de 30 la suta din productia de porumb, principala sa recolta, in cursul viitoarelor doua decenii.
Totodata, Indonezia si Asia de Sud se vor confrunta cu o scadere de cel putin 10 la suta a productiilor de mei, porumb si orez. "Noi am fost surprinsi de amploarea impactului pe care schimbarile climatice il au asupra agriculturii din aceste regiuni, intr-un timp relativ scurt", a precizat Marshall Burke, cercetator la Universitatea Stanford si coautor la aceste studii. "O asemenea pierdere i-ar condamna pur si simplu la foamete pe micii producatori, si asa foarte saraci", a subliniat acesta.
Sunt necesare investitii in sisteme de irigatii
Efectele nefaste ale in-cal-zirii globale pot fi limitate prin mijloace mai putin costisitoare, precum semanaturile mai timpurii sau mai tarzii si inlocuirea varietatilor de culturi existente cu altele mai rezistente. Cu toate acestea, cercetatorii sunt de parere ca pentru a tine piept acestei probleme vor fi necesare si masuri mult mai costisitoare. Ei au insistat asupra dezvoltarii sistemelor de irigatii.