| Manuelu123 a întrebat:

Ziceti si mie la Baltagul roman mitic sau monografic va rog 2-3 randuri va rog dau funda, mersi anticipat

2 răspunsuri:
| Dmonik a răspuns:

Si una si alta. Prima se refera la elementele de trashumanta care fac trimitere la un mit fundamental, iar cea de-a doua - la studiul aprofundat al societatii rurale romanesti la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Nu te-am zapacit deloc, nu?

| Bibii16 a răspuns:

Roman monografic... Tema secundara a romanului este data de descrierea monografica a unei lumi arhaice, cea a satului moldovenesc de munte de la intersectia secolelor XIX si XX, in care incep timid dar si nelinistitor sa patrunda elementele civilizatiei moderne. Lumea evocata de Sadoveanu este lumea pastorilor, veche de cand lumea, culegi devenite sacre, careia Dumnezeu "i-a pus randuiala si semn", iar locuitorilor ei le-a randuit sa aiba "o inima usoara". Astfel muntenii duc o viata aspra, castigandu-si painea de toate zilele cu toporul, dar fiind foarte priceputi in mestesugul oieritului. ( Si mai spui tu ceva despre traditile muntenilor. Si despre Botez, Nunta si Inmormantare)
Roman mitic (Plan de idei)... Apar motive specifice baladei populare "Miorita". Motivul transumantiei= deplasarea periodica a pastorilor si a turmelor de oi in scopul asigurarii hranei. Motivul complotului. Motivul animalului credincios (Lupu). Motivul cautarii si a maicutei batrane. Motivul dezvaluirii adevarului. Motivul labirintului (despre labirint: Baltagul vine din limba greaca Labrys, securie ccu doua taisuri, dar si ideea de labirint... In roman baltagul simbolizeaza labirintul interior- framantarile sufletesti- si exterior-drumul serpuit in munti. In mitologia universala labirintul semnifica dualitatea existentiala, este un simbol al vietii si al mortii. Centrul labirintului este Rapa unde se afla osemintele lui Nechifor (Suha-Sabasa).
Sper sa-ti fie de ajutor!