| andrei8888p a întrebat:

Am 2 întrebări despre amortizarea fiscală la un pfa:
1, Am cumparat un laptop de 2900 lei dar eu nu vreau sa fac amortizare si vreau sa il deduc total anul acesta, se poate? Sunt obligat sa fac amortizare? Pentru un pfa fara angajați si neplătitor de tva.
2, eu sunt instalator si am un pfa cu cod caen 4322, daca eu lucrez cu o persoana juridică si cumpar o centrală de peste 3000 lei, trebuie sa ii fac amortizare? Sau pot sa o deduc total din prima? Va rog urgent

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca esti PFA, ai doua cai fiscale:
- cu impozitare forfetara (fixa)
- cu impozitarea profitului si dividendelor prin contablizare activitatii financiare

In caz de impozitare forfetara (fixa) nu poti face deduceri.
In cazul contabilizarii activitatii financiare, contabilul stie metodele de amortizare a laptop-ului (normala sau accelerata).
Daca ai cumparat pentru un client materiale si pui un adaos pe el, atunci adaosul incasat va fi un venit pentru tine,
Daca nu pui adaos, atunci cel mai bine este sa cumperi materialele pe numele clientului, iar tu ii percepi o suma pentru aprovizionare.

| andrei8888p explică (pentru Bula):

Pai nu merge asa, ca eu ia m facut oferta cu tot cu materiale, si ramane sa cumpar eu materiale si sa le deduc pentru mine

Bula
| Bula a răspuns (pentru andrei8888p):

Tu poti trece in contabilizare cu materiele impreuna, iar suma perceputa suplimentar cheltuielilor este profitul tau, deci se va impozita.

| gigite a răspuns:

Daca cumperi/achizitionezi pentru PFA-ul tau esti obligat sa amortizezi bunul respectiv daca are o valoare mai mare de 2500 lei, fiind mijloc fix, sub 2500 lei sunt obiecte de inventar si se deduc in intregime.