| laSoledad a întrebat:

Am auzit mai demult o discutie despre credite. Cum ca intr-o perioada de criza financiara, dobanzile scad la un moment dat (pentru a se incuraja luarea de credite, pentru a se influenta consumul). Si se spunea ca cei care anticipeaza criza si contracteaza un credit inainte de ea, la o dobanda mare, atunci pot beneficia de o scadere a acesteia pe timp de criza si astfel, vor plati mai putin decat era stabilit initial. Intreb cunoscatorii, este adevarata aceasta afirmatie? Este posibil asa ceva?

O modificare a dobanzii in contract, chiar si pe timp de criza, se poate aplica numai dobanzilor variabile, nu? Adica, dobanzile fixe vor ramane neschimbate in contract, indiferent ca e criza, la fel cum s-a intamplat si-n crizele trecute.

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Nu prea are sens pentru mine, dar sar peste, ma limitez sa răspund la întrebare.
Bineînțeles ca dobânda se modifica atunci când contractul este pentru un credit cu dobândă variabila. Daca dobânda este fixa, atunci poate fi modificata cu acordul ambelor parti.

28 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Parțial este adevărat. In criza dobânzile scad, dar nu e o afacere sa intri cu credite mari in criza. Degeaba scad dobânzile daca nu ai de unde sa le platesti. Si de ce ai contracta un credit azi, la dobândă mare, anticipând o scădere a dobânzii? Daca antocipezi criza, e de preferat sa aștepți criza si sa iei creditul cu dobanda mica, mai ales ca si sumele necesare pentru investiții sunt mai mici.

| laSoledad explică (pentru regis):

"Nu e o afacere sa intri cu credite mari in criza. Degeaba scad dobânzile daca nu ai de unde sa le platesti. " - Eu nu m-am referit la mine in intrebare si nici la oamenii de rand. Nu ma refeream la Romania, in mod special. Ci m-am referit la oamenii cunoscatori din domeniul finaciar, oameni de afaceri capabili sa faca investitii, indiferent de perioada.

"Si de ce ai contracta un credit azi, la dobândă mare, anticipând o scădere a dobânzii? Daca anticipezi criza, e de preferat sa aștepți criza si sa iei creditul cu dobanda mica" - Daca ia un credit mare inainte de criza, ca om sau companie care isi permite, ei se folosesc de cantitatea aia mare de bani pe moment cand au nevoie de ei, nu trebuie sa astepte pana vine criza ca sa puna mana pe bani. Si suma creditata poate avea n folosinte, nu doar investitii, insa pentru unii e important sa aiba acces la ea pe moment, fara sa astepte. De aici, reiese ca daca ai o cantitate mare de bani a carei dobanda scade, ai mai putin de platit, deci e o afacere profitabila - practic, te bucuri de o suma mare la un pret redus. Insa daca astepti pana sa iei un credit mai mic, la o dobanda mai mica, nu e asa profitabil ca in prima varianta. Pentru ca trebuie sa astepti pana sa poti face creditul (asteptarea fiind un cost pentru companie), iar suma luata e mai mica decat in prima varianta. De asta, cei care-si permit prefera prima varianta - suma mai mare si pe moment cu dobanda care va scadea in viitor. Makes sense to you? Sper ca am explicat cat de cat pe-nteles.

"mai ales ca si sumele necesare pentru investiții sunt mai mici." - Evident ca acesti oameni profita si de oportunitatea asta in timpul crizei, si fac afaceri chiar profitabile la costuri mai mici, dar asta nu exclude nici prima varianta. Sa iei o suma mai mare inainte de criza.

Intrebarea mea ramane totusi: Daca este asa, daca e adevarat, poate fi, deci, modificata dobanda intr-un contract de creditare?

| laSoledad explică (pentru regis):

Sensul principal este ca daca se asteapta pana la criza pentru a face creditul, asta implica costuri pentru companie. Unii fac creditul inainte, cand au o nevoie urgenta. Iar daca se reduce costul pe urma datorita crizei, la o suma mare contractata, este o afacere profitabila pentru ei.
Trecand peste, multumesc pentru raspuns!

| regis a răspuns (pentru laSoledad):

Nu prea are sens pentru mine, dar sar peste, ma limitez sa răspund la întrebare.
Bineînțeles ca dobânda se modifica atunci când contractul este pentru un credit cu dobândă variabila. Daca dobânda este fixa, atunci poate fi modificata cu acordul ambelor parti.

| RAY a răspuns:

Tu acum astepti criza care cine stie cand va veni, eu unu spun ca intr o criza nu prea se dau bani multi

| laSoledad explică (pentru RAY):

Ai raspuns si tu numai ca sa te afli-n treaba! M-am referit eu cumva la mine in intrebarea de mai sus? Am scris eu specific despre mine ca astept criza? Nu scrie asta nicaieri. Repede te-ai grabit sa interpretezi gresit. Eu vorbeam de oamenii cunoscatori din domeniul financiar care pot anticipa crizele si care se pot folosi de avantajele pe care o recesiune le pot aduce acelor cunoscatori.

"eu unu spun ca intr o criza nu prea se dau bani multi" - Doar oamenii de rand nu dau banii din mana pe timp de criza. Asta nu se poate spune insa si despre investitori sau despre oamenii cunoscatori si potenti din domeniul financiar, care isi permit sa faca afaceri, chiar profitabile, pe timp de criza. Ai in vedere faptul ca pe timp de criza, nu toata lumea e pierzatoare. Criza nu ii afecteaza pe toti, incat sa ramana fara bani, ca omul de rand. Unii pagubesc de pe urma crizei, altii cunoscatori prospera de pe urma ei, chiar fac afaceri profitabile in timpul ei si dupa aceasta.

Nu mai comenta la orice intrebare, daca nu vii cu un raspuns avizat. Eu am pus o intrebare fara a ma include pe mine si am cerut un raspuns de la cei avizati din domeniul financiar. Nu am indemnat la o simpla conversatie, sa-si dea cu parerea oricine. Opinions are biased, I need FACTS! Cine stie, sa raspunda, cine nu - sa taca.

| RAY a răspuns (pentru laSoledad):

Cum ca intr-o perioada de criza financiara, dobanzile scad la un moment dat (pentru a se incuraja luarea de credite, pentru a se influenta consumul).

Parafrazez din teoria financiar-bancara. Daca nu ai auzit ca dobanzile pot si scadea, iti explic eu. Nu neaparat se intampla asta in Romania, dar in strainatate se practica. Documenteaza-te, daca te intereseaza, despre masurile de Quantitative Easing. Daca e prea greu de inteles, ia-o cu teoria financiara de la 0.
La inceput de criza, asta e reactia bancilor - sa creasca dobanzile pentru a-si acoperi riscurile. Insa rationamentul tau se opreste aici. Politicile monetare ale unei banci centrale nu se opresc aici, insa. Dupa un moment dat de la instaurarea crizei, pentru a iesi mai usor din criza, o banca centrala poate impune scaderea dobanzilor de catre bancile dintr-o tara pentru a se incuraja consumul. Cum se intampla mecanismul asta? O banca centrala, pe langa faptul ca reduce dobanzile printr-un ordin, aduce si o infuzie de capital in banci prin faptul ca le crediteaza pe acestea la o dobanda mai mica si prin cumpararea titlurilor de valoare. O recesiune inseamna o scadere continua a PIB-ului timp de 3-4 trimestre. Prin mecanismul impus de banca centrala de a scadea dobanzile, se incurajeaza luarea de credite de catre populatie, riscul fiind preluat de banca centrala. Incurajarea de a lua credite trimite banii din banci pe piata, catre consum. Cresterea consumului, influenteaza cresterea PIB-ului. PIB-ul este format, prin metoda cheltuielilor, din: cheltuieli de consum, cheltuieli guvernamentale, din investitii si din exporturi nete. Este doar o metoda a unei banci centrale, din multe altele, de a iesi dintr-o recesiune si a creste PIB-ul unei tari, prin incurajarea comertului si consumului. Asta e rationamentul complet, dupa teoria monetar-bancara.

Ce sens acest comentariu, tu ai afirmat acel lucru eu am spus ca nu e adevarat simplu

Nu-ti mai da cu parerea despre ceva de care n-ai habar. N-ai citit in viata ta despre cum pot fi influentate dobanzile si consumul intr-o economie, despre parghiile pe care le are o banca centrala, dar vii acum sa scrii ineptii pe-aici cum ca nu e adevarat. laughing Nu ma intereseaza parerea ta nefondata.

Omule nici macar nu e parerea mea e afirmatia ta, ma tu iar ai stat cu capul in soare azi

Tu gandesti inainte sa dai comentariul? Tot ce spui e lipsit de logica. Te ia gura pe dinainte in subiecte de care n-ai habar. Alta data comenteaza doar daca ai un raspuns fundamentat, care ajuta oamenii, nu comenta doar ca sa faci spam (sau puncte). N-ai habar despre subiectul propus de mine, e lipsit de sens tot ceea ce spui.

Nu ai auto control denota o lipsa de maturizare

| RoCkKiD a răspuns:

Din contra, in perioadele de criza, dobanzile cresc pentru ca monezile sunt mai volatile, capacitate de returnare indoielnica etc asa ca banca mareste dobanzile ca sa dea credite "mai sigure" si sa nu se riste cu oricine.

| laSoledad explică (pentru RoCkKiD):

La inceput de criza, asta e reactia bancilor - sa creasca dobanzile pentru a-si acoperi riscurile. Insa rationamentul tau se opreste aici. Politicile monetare ale unei banci centrale nu se opresc aici, insa. Dupa un moment dat de la instaurarea crizei, pentru a iesi mai usor din criza, o banca centrala poate impune scaderea dobanzilor de catre bancile dintr-o tara pentru a se incuraja consumul. Cum se intampla mecanismul asta? O banca centrala, pe langa faptul ca reduce dobanzile printr-un ordin, aduce si o infuzie de capital in banci prin faptul ca le crediteaza pe acestea la o dobanda mai mica si prin cumpararea titlurilor de valoare. O recesiune inseamna o scadere continua a PIB-ului timp de 3-4 trimestre. Prin mecanismul impus de banca centrala de a scadea dobanzile, se incurajeaza luarea de credite de catre populatie, riscul fiind preluat de banca centrala. Incurajarea de a lua credite trimite banii din banci pe piata, catre consum. Cresterea consumului, influenteaza cresterea PIB-ului. PIB-ul este format, prin metoda cheltuielilor, din: cheltuieli de consum, cheltuieli guvernamentale, din investitii si din exporturi nete. Este doar o metoda a unei banci centrale, din multe altele, de a iesi dintr-o recesiune si a creste PIB-ul unei tari, prin incurajarea comertului si consumului. Asta e rationamentul complet, dupa teoria monetar-bancara.

| Yuoia a răspuns:

Dobanda va fi cum e mentionata in contractul initial: fixa sau variabila. Dar foarte rar se intampla sa scada.

| laSoledad explică (pentru Yuoia):

Pai, evident ca e ori fixa ori variabila. laughing Intrebarea mea este daca poate fi modificata pe parcurs in contract.

| Yuoia a răspuns (pentru laSoledad):

Nu. Ti-am spus: ramane cum este in contract. Sa razi cand vei intelege ca nu intelegi nimic.

| laSoledad explică (pentru Yuoia):

Tu ai afirmat asa: "Dobanda va fi cum e mentionata in contractul initial: fixa sau variabila. Dar foarte rar se intampla sa scada." Sa spui ca ramane cum este in contract este cel mai banal raspuns pe care l-am primit si n-are nici o legatura cu ce am intrebat eu. Evident ca ramane asa cum este in contract - fixa sau variabila. Eu am intrebat insa daca procentajul ei va fi schimbat dupa scaderea dobanzilor pe piata sau daca va ramane la acelasi procentaj. Si e gresit sa spui ca rămâne cum este trecuta in contract. Doar dobanda fixa ramane neschimbata, insa procentajul dobanzii variabile se schimba constant pe toata perioada creditului, din cauza ROBOR-ului. Si evident, ca daca o banca centrala ordona cresterea dobanzilor, creste si ROBOR-ul, pe aceasta cale crescand si dobanda variabila din contract. Insa nu toate bancile centrale din lumea asta dau ordine sa creasca dobanzile. Unele ordona si scaderea dobanzilor (prin mecanismele lor specifice) in anumite situatii. Ceea ce rezulta intr-o scadere a dobanzii variabile din contract. Asadar, raspunsul tau cum ca ramane cum a fost stabilita in contract se aplica doar la dobanzile fixe. Cele variabile sunt influentate de multi factori. Mai revizuieste-ti cunostintele financiare inainte sa ii critici pe altii. Eu admit ca nu inteleg ceva, tocmai de aceea am si pus intrebarea - ca sa aflu de la cei cunoscatori. Insa nu m-ai ajutat deloc - ai spus ceva ce stiam deja, eu cautam sa aflu daca intr-adevar se va schimba procentajul si in contract si ce-i drept, se va schimba. Voi, romanii, daca vedeti doar cum creste BNR dobanzile, nu puteti crede ca acestea pot fi influentate si sa scada. Mai consultati teoria financiara si exemplele internationale.

| sofisis a răspuns (pentru laSoledad):

Cea fixa nu. Cand ai un credit cu dobanda fixa(desi nu prea iti da nimeni bani multi si pe termen lung cu dobanda fixa) creste sau scade rata doar in functie de ROBOR.

| laSoledad explică (pentru sofisis):

Dobânda fixă rămâne nemodificată pe toată durata contractului. Si se da pe o perioada maxima de 5 ani. Dobanda fixa nu se modica in functie de ROBOR. Nici nu era vorba de ea in intrebarea mea. Dobânda variabilă se modifică pe perioada contractului în funcție de diferite criterii, cel mai frecvent fiind vorba despre indicatori monetari (ROBOR). Intrebarea mea se referea la cazul scaderii dobanzilor pe piata in timpul crizei. Ceea ce ar face ca si ROBOR sa scada. De aici, reiese ca dobanda se schimba si in contractul individual.

Daca nu ai fi citit in diagonala ai fi vazut ca am zis ca RATA se schimba in functie de ROBOR. Nu dobanda. Si exista si credite pe 10 ani cu dobanda fixa. Si pe 7 ani. Oricum bancile isi pun dobanzile ca sa iasa in castig. Avantajul dobanzii fixe este ca se cunoaste inca de la achizitia creditului, iar dezavantajul este ca aceasta poate fi la un moment dat mai mare decat dobanda variabila.
Dobanda niciodata nu va scadea fata de cea mentionata in contract. Tu poti contracta la 7% sa zicem.Si intram in criza si ajung dobanzile la 3%. Tu vei ramane la dobanda ta de 7%. Daca alegi dobanda fixa. Daca e varialbila, iti scade si tie la 3%.
Tu ce vrei sa aflii de fapt? Daca poti plati mai putin? Da. Poti. In sensul ca poate scadea costul creditului si sa ai norocul incredibil sa platesti inapoi cam tot atata cat ai luat initial sau cu putin peste.

Cum am explicat inainte si celorlalti care au interpretat ca intrebarea era despre mine, eu am pus intrebarea despre oamenii sau companiile care isi permit sa contracteze credite de sume MARI, anticipand o scadere a dobanzilor in criza. Iar avand in vedere ca am vorbit de sume mari, asta implica scadente indepartate, fapt ce era clar ca vorbim doar de dobanda variabila.

Cum am spus si celorlalti, evident ca dobanda fixa nu se schimba. Nici nu mai trebuia luata in discutie dobanda fixa in subiectul asta, se vede ca majoritatea care ati raspuns aici ati citit in diagonala. Vorba era clara despre modificarea dobanzii variabile din capul locului.

sofisis: "am zis ca RATA se schimba in functie de ROBOR. Nu dobanda." - Observatie: Roborul nu afecteaza direct rata creditului. Rata creditului e compusa din principal si dobanda. Robor afecteaza direct DOAR dobanda variabila si nimic altceva. Astfel, ca un efect al modificarii dobanzii, se modifica si rata. Dobanda fixa nu e afectata de Robor.

Dati cu totii ati dat raspunsuri doar ca sa spuneti lucruri deja stiute de toata lumea. Veniti sa explicati aici ce-nseamna dobanda fixa si variabila, pe cand intrebarea mergea dincolo de niste definitii stiute de tot omul. Aici vorbim de parghiile unei banci centrale amintite in teoria financiar-bancara si cum pot influenta acestea fluctuatia dobanzilor pe piata. Pe baza astora am eu intrebarea. Aici aveam eu nelamurirea.

Nu am venit aici sa va pun intrebari ca restul utilizatorilor d-aici despre cand scad dobanzile ca sa-si ia si ei credite de nevoi personale sa-si umple casa cu electrocasnice. Nu mai interpretati atat de rapid. Intrebarea mea era una punctuala despre teoria financiara, care prezinta una dintre modalitatile de iesire dintr-o criza (scaderea dobanzilor) si cum pot unii oameni cunoscatori sa profite de pe urma asta, prin faptul ca au mai putin de returnat.

Voi ati lungit-o, v-ati invartit in jurul cozii cu raspunsurile voastre, unu ba zicea ca nu se poate asa ceva (sa scada dobanzile pe piata) si saracu' n-avea nici o cunostinta in acest domeniu, altul ba se apuca sa-mi spuna mie ce-i dobanda fixa si variabila, de parca imi spunea ceva nou, altul batea campii cu gratie!

Raspunsul l-am gasit tot pe cont propriu. Era unul evident si simplu. Ca urmare a modificarii pe piata, automat se modifica si cele variabile din contractul individual. Asta-i concluzia. Punct.

Adica ai descoperit pe cont propriu ceea ce ti-am zis si noi. Bravo! Esti foarte perspicac.
"O modificare a dobanzii in contract, chiar si pe timp de criza, se poate aplica numai dobanzilor variabile, nu? " - atunci de ce pui intrebari tampe daca nu vrei raspunsuri la ele?

Ce mi-ati raspuns voi? Informatii generale nepunctuale la intrebarea mea?! Eu am vrut sa ma asigur ca se pot schimba si pe timp de criza. Daca stiati exact procedura cum se schimba dobanda in contract, nu o mai ocoleati niciunul sa povestiti despre dobanzi la modul general. Aici era un caz special: criza. Foarte perspicace sunteti voi, astia datatorii cu parerea in toate domeniile. Afirmati raspicat ca dobanda fixa e modificata de robor si va mai credeti avizati. Lasati-i pe cei cunoscatori sa raspunda altadata!

| Yuoia a răspuns (pentru laSoledad):

Da, daca e variabila, poate sa scada. Ramane cum e in contract, in sensul ca e variabila si daca vor creste dobanzile, va creste si a ta, nu ramane fixa.
Acum, ori o faci pe-a proasta numai ca sa sacaii userii pe aici, ori chiar esti analfabeta si nu intelegi nimic nici daca ti se baga in cap cu bata.
" Voi, romanii"?! Dar tu ce *pitpalaci esti? Noi romanii stim cum e realitatea in practica, nu teoria viselor.

| laSoledad explică:

Pentru @RAY: Stii tu ce-i ala autocontrol? Vorbesti fara a cunoaste proprietatea termenilor. Daca ai da dovada de autocontrol, nu ai mai comenta la toate intrebarile intr-un mod inutil si lipsit de logica. Autocontrol mai inseamna si a-ti cunoaste limitele si a nu face spam la o intrebare, daca nu ai un raspuns fundamentat. Pe langa ca raspunzi inutil, sa te afli-n treaba, mai esti si neobrazat. Uita-te intai la lipsa ta de control inainte sa vorbesti de altii.

| laSoledad explică:

@Youia - Tu si cu multi alti useri de aici sacaiti oamenii care pun intrebari serioase, raspunzand cu notiuni generale, pe care le stie toata lumea si care nu ajuta punctual nelamurirea mea. Eu ca incerc sa aduc mai multe explicatii la intrebare, am tot dreptul sa instiintez userii ca divagheaza de la subiect si pe aceasta cale sa-i indrept mai aproape de raspunsul de care am nevoie. Asa ca nu mai raspunde daca nu ai habar de ceea ce intreb.
In astfel de caz, am cerut un raspuns despre cum se obisnuieste in teoria financiara, in politicile bancare, nu despre parerea ta "practica" izolata. Eu aveam nevoie de lamuriri concrete, nu de spam-ul tau si-al altor cativa care au comentat neavizat. N-ai habar sa-mi explici despre situatii exceptionale, dar vii sa-mi spui ce ai auzit tu despre definitia dobanzii - un lucru banal de care nu aveam nevoie.
Nu este prima intrebare la care va dati destepti, indiferent de domeniu, insa doar in aparenta. Cunoasteti fix 2 vorbe despre dobanzi, in cazul asta, si le repetati la maxim. Nu iti dai seama de complexitatea unui subiect ca influentarea dobanzilor pe timp de criza. De fapt oricare ar fi subiectul, tu si cu multi altii de aici faceti pe desteptii, dand raspunsuri superficiale si nefolositoare.
Tu esti unul din acei multi useri de aici care mai mult incurcati lumea cu raspunsurile voastre banale, decat sa o ajutati. Tu nu vrei sa ajuti oamenii care au nelamuriri ca si mine. Tu vrei doar sa-ti afisezi "cunostintele", fiind insa prea, prea sigura pe ele. N-ai habar cata flatulenta si aroganta poate genera ignoranta din tine. Fii mai inteleapta si nu comenta, daca nu ai habar despre subiect!

Nici nu ma mir ca la nesimtirea de care dai dovada, n-ai deloc scrupule sa jignesti gratuit alti useri care au intr-adevar nevoie de lamuriri punctuale. Comentariile tale sunt inutile si tendentioase si nu va trece mult timp pana cand o sa fii raportata! Nu-ti ajunge daca-ti zice omul sa nu mai comentezi ca esti in afara subiectului, ca tu vii si-a doua oara si-a treia oara cu raspunsuri copy-paste si pe deasupra si cu jigniri gratuite. Ocupi locul degeaba pe pamantul asta.