Salariu o sa-l primesti din SRL-ul tau, cel pe acre trebuie sa-l faci pentru tine, ca sa lucrezi cu ei de la firma la firma.
Comisionul primit de la ei iti intra direct in contul bancar al firmei tale (SRL) iar tu iti platesti din el salariul ( pentru tine) si taxele la stat.
Ce vor ei este o colaborarea de la firma la firma, nu sa te angajeze pe tine ca salariat.
Aici nu-i de investit decat banii sa-ti faci firma persoanala (SRL-ul) si munca ta.
Cand iei in calcul daca doresti sa investesti in asta, trebuie sa te gandesti la urmatoarele aspecte:
- Ca sa infiintezi un SRL este destul de simplu dar atentie daca te ocupi personal pentru ca sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le cunosti, altfel o sa devina din ceva simplu ceva foarte complicat. De exemplu, trebuie sa stii cum sa selectezi corect vectorul fiscal la infiintare.
- Ca sa scoti bani dintr-un SRL, pentru folosinta ta personala, o poti face prin doua moduri: 1. Sa iti platesti un salariu, pentru care vei plati si taxele si impozitele la stat, cam 40% din suma bruta, sau 2. sa iti dividende, la fiecare trimestru sau anual, cu plata impozitului de 5% din suma si a contributiilor salariale daca se trece de plafon, dar doar in cazul in care EXISTA PROFIT. Nu iti poti face cumparaturile "pe firma", pentru ca ce se cumpara in numele firmei trebuie sa aiba legatura cu activitatea economica a firmei, si sa fie generatoare de profit. Nu poti nici sa scoti bani din firma si sa ii cheltuiesti cum ai chef, deoarece sumele disparute nejustificat si fara documente inseamna caz penal pentru administrator, incadrat la delapidare.
- La un SRL este obligatorie contabilitatea, asa ca sa tii cont de acest cost. Exista periodic diferite declaratii de trimis catre ANAF, iar nedepunerea acestora duce la tot felul de probleme cu autoritatile, mergand pana la penalizari, si chiar cazier fiscal.
- Se poate opta, in loc de SRL, pentru PFA. Costurile sunt mai mari, adica se vor plati contributii similare salariatilor, insa avantajul este ca dispui de bani imediat, banii PFA-ului sunt banii persoanei fizice. Nu ai nevoie de contabilitate decat o data pe an, cand trebuie sa depui declaratia anuala, asa ca costurile cu contabilitatea sunt considerabil mai mici.