| UnOmCeIntreaba57 a întrebat:

Am nevoie de ajutorul cuiva dacă cunoaște. Am lucrat 9 luni într-o Empresa iar după m-am mutat la comisionari ca să fac zile pentru șomaj. Sunt la Portocale. Cam în fiecare lună scoatem câte 2/3 "cecuri" de la bancă cajamer în valoare de 800 de euro, însemnând aproximativ 2500euro pe lună. O să mă afecteze pe mine cu ceva? Mi se pare ciudat ca pe acele plicuri, când primim banii semnez pe "cecuri." O să îmi crească renta? O să am probleme la șomaj sau care-i treaba? Menționez ca la empresa unde am lucrat 9 luni am câștigat până în 12.000 euro. L-am întrebat pe șef și mi-a spus ca n-are treabă chestia asta deoarece noi banii ii scoatem pe firma. Eu nici nu castig 2400 de euro pe lună la ei, sunt plătit la lada. Va dați seama ca nici n-aș vrea sa ajung la nu stiu cat cu renta și sa dau banii înapoi. Nu cunosc legile, sunt nou în Spania.

2 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Nu cunosc legislatia din Spania, dar ca idee generala: daca lucrezi cu contract de muncă (angajat) atunci ai dreptul la somaj. Daca lucrezi drept firma (PFA, independent), nu ai dreptul la somaj. Pentru ca in acest caz activezi pe piata afacerilor, nu pe piata muncii.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

De asemenea, in caz ca esti angajat, patronul tau plateste taxele. Daca esti PFA/independent, este raspunderea ta proprie sa-ti platesti taxele si impozitele.