Logic ar veni ca daca tu ai un act pe partea aia de 20%, faci ce vrei cu ea, in ea, nu are ce sa iti faca.Doar esti proprietar pe 20%.
Nu va puteti da una pe cealalta afara din casa, amandoua aveti o parte din casa, parerea mea este ca nu s-a impartit bine, 20%-80%? Tu poti duce pe cine vrei tu in casa atata timp cat o parte din casa este a ta, intreadevar partea cea mai mica, dar ai voie oricum, iar sora ta nu te poate da afara atata timp cat ai o parte din casa, ca sa te dea afara ar trebui sa iti cumpere partea ta, daca ii vinzi partea ta ei atunci da, te poate da afara, in schimb altfel nu are cum, exista legi pentru asa ceva, oricum ar trebui sa vorbesti cu un agent imobiliar care sa vina sa valorifice pretul apartamentului, iar soara ta sa iti dea banii pe cei 20 % din apartament, pentru ca hai sa fim seriosi, cat crezi ca vei putea rezista tot in cearta si in scanda? Iar parintii tai nu au impartit bine casa, trebuia 50- 50.Numai bine!
Intreaba aici pe forum:
http://www.avocatnet.ro/
Sunt oameni care lucreaza in domeniu si te vor ajuta cu siguranta.
Din punct de vedere legal nu este indreptatita sa te dea afara din casa, chiar si fara actul ala care te indreptateste la 20% din drepturile lasate ca mostenire de ambii parinti. In cazul in care faceti dezbaterea mostenirii poti fi sau nu de acord cu partea care iti revine. ATENTIE! Ea nu are dreptul sa aleaga cuantumul acestei parti ci va fi calculata din total. Nu ai drept la cat iti da ea, ai drept la cat iti revine in urma impartirii. Daca vrei o parere mai avizata iti recomand sa postezi intrebarea ta pe un site/forum de avocatura.
Apropo, poti contesta decizia parintilor. Mergi in instanta si contestezi acea decizie, iar in final vei obtine 50-50, pentru ca sunteti frati de sange, nu veri sau frati vitregi. O zi buna.
Inteleg ca nu exista o cale amiabila de intelegere intre parti(tu si sora ta) si faptul ca amandoua aveti domiciliul stabil(CI) in acel apartament.
Indiferent de cota parte detinuta din imobil, nici una din parti nu are dreptul de a o "da afara" din imobilul respectiv pe cealalta.
In cazul in care acest fapt se intampla totusi, este caz de abuz si se pedepseste penal.
Faptul ca ai dori o garsoniera, este optiunea ta, dar o poti cumpara numai cu banii personali adaugati la valoarea de 20% ce ti se cuvin, numai in urma stabilirii acestei valoari de 20% din imobil, pe cai legale. Adica:
Una din parti va trebui sa actioneze in judecata pe cealalta, formuland o "cerere de iesire din indiviziune". Dupa judecarea cauzei, in urma unei evaluari a imobilului se va putea stabili cat reprezinta valoric 20% si 80%, parti care se cuvin fiecareia, conform actelor ce le detineti in prezent.
Dupa ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei judecatorului respectiv, una din parti va despagubi pe cealalta cu suma stabilita de instanta, fapt dupa care partea despagubita va putea fi evacuata din imobil(pentru.ca a fost despagubita si nu mai are nici un drept asupra casei).
Poate sa foloseasca in discutii(certuri) faptul ca detii numai 20%, dar fara nici un temei legal, deoarece nu are o hotarare judecatoreasta de stabilire/delimitare a cat reprezinta 20% din suprafata apartamentului. Deci poti folosi fara teama o camera si acces la dependinte, atat tu personal cat si invitatii tai.
Daca iti face "scandal", o face intentionat pentru. a te determina sa pleci singura din casa, fapt ce il poti reclama penal, dar cu martori oculari la certurile respective.
De dat afara, te poate da numai in urma unei horarari judecatoresti si numai in urma achitarii celor 20% despagubire.
Nu te poate da afara pe tine si nici pe invitatii tai, decat numai dupa definitivarea celor scrise anterior.
Ai dreptul prin lege sa organizezi in domiciliul tau serate, petreceri, ceaiuri cu respectarea regulilor de bun simt si a prevederilor legale in acest sens(deranjarea linistii publice- fara muzica tare, fara discutii la anumiti decibeli, etc.) Si as mai adauga ca : in cazul in care va cauta cearta, va tipa, va injura, etc. este fff.important sa nu-i raspunzi in acelasi fel. Sa o lasi sa strige si sa se certe singura, nu raspunde indiferent de provocarile ce ti le face. Asigura-ti martori, deci invita-ti prieteni adevarati si care sa te ajute in instanta.
Oricare din parti are dreptul prin lege de a primi persoane in locuinta sa.
Sper si cred ca-ti va folosi ceea ce am scris si iti doresc sa rezolvi situatia asa cum se va putea, dar incercand si o rezolvare pe cale amiabila. Eu am scris partea juridica.
Succes si multa sanatate!
andreiscripcaru întreabă: