"Daca aplicarea pentru viza va duce cu gandul la cozile fara sfarsit si la o mare de oameni care asteapta cu orele trebuie sa stiti ca acum procesul s-a schimbat foarte mult si ca aproape totul (mai putin partea finala, interviul) este online. Mai mult, website-ul ambasadei este un instrument foarte eficient si unul dintre cele mai complete website-uri institutionale pe care le-am accesat (dovada ca nu am simtit nevoia sa dau un telefon la ambasada pentru detalii suplimentare).
Asadar, daca va hotarati ca vreti sa mergeti in SUA in calatorie, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va documentati in aceasta enciclopedie care este website-ul ambasadei pentru a afla tot ceea ce aveti de facut.
Acolo veti vedea ca viza de turist (Non-Immigrant Tourist Visa) are indicativul B2 si ca primul pas in obtinerea vizei este sa faceti o vizita la Banca Transilvania pentru a achita taxa de viza (140 dolari) si taxa de PIN pentru apelul telefonic pentru programarea la interviu (11 dolari). PIN-ul pentru apelul telefonic poate fi achitat si in momentul in care sunati, folosindu-va cardul, insa pentru siguranta va sfatuiesc sa scapati de amandoua platile la Banca Transilvania.
Apoi, inainte de a suna pentru programarea la interviu, trebuie sa completati formularul electronic DS-160. Acesta va include toate datele personale, datele si motivul calatoriei, precum si backgroundul educational si profesional. Formularul poate avea intrebari diferite de la persoana la persoana asa ca este bine ca inainte sa il incepeti sa fiti pregatiti la orice.
Atentie, pana sa incepeti completarea formularului, asigurati-va ca aveti aproape :
O fotografie in format digital, patrata, minim 600 x 600 pixeli si maximum 1200 x 1200 pixeli, format JPG, maximum 240 Kb. Daca cumva fotografia nu va este acceptata de aplicatie cei de la Ambasada SUA va pun la dispozitie un program foarte interesant care va modifica poze astfel incat sa fie acceptata de aplicatia electronica. Daca nici in acest caz fotografia nu va este acceptata, atunci puteti incarca aplicatia fara poza si sa mergeti cu poza in format fizic, la interviu. Fotografia in format fizic trebuie sa aiba 5×5 cm.
Pasaportul ;
Biletul de avion, rezervarile pentru cazare si o persoana de contact (puteti solicita o persoana de la hotel) ;
Apoi puteti incepe completarea formularului care are pagini succesive, pornind de la informatii generale, de identificare si pana la detalii personale, informatii despre parinti, educatie, experienta profesionala din ultimii 5 ani (posibil sa vi se ceara inclusiv numele fostilor sefi) si in final intrebari care sa verifice daca sunteti sau daca aveti legaturi cu grupari teroriste. Nu uitati sa salvati fiecare pagina completata, deoarece daca vi se intrerupe conexiunea veti putea recupera formularul salvat folosind numarul aplicatiei (vi se afiseaza de la inceput si este recomandat sa il imprimati).
Odata formularul finalizat si printata confirmarea, puteti suna la numarul de telefon 0371.720.053 pentru programarea la interviu. Veti introduce codul PIN trecut pe chitanta celor 11 dolari de la banca si operatorul va solicita numarul pasaportului si numarul confirmarii formularului.
In Romania programarea la interviu dureaza cam 2 saptamani (cca 13 zile), timp in care nu ai voie sa lenevesti deoarece vei construi dosarul pentru viza. Eu am strans un teanc de documente de la diferite persoane si institutii, insa nu mi-a fost solicitat nicaieri nimic in final. Pentru linistea voastra sufleteasca o sa va povestesc cu ce m-am pregatit si cu ce va sfatuiesc si pe voi sa va pregatiti.
Ideea acestor vize si a selectarii persoanelor care le intra in tara vine din teama ca te-ai putea stabili si ramane acolo. Facand o paranteza, cel putin in cazul anumitor persoane, mie mi se pare o teama nejustificata, pentru ca din punctul meu de vedere SUA nu mai este de mult "tara tuturor posibilitatilor" si uneori consider Romania mult mai atractiva si cu mai multe oportunitati pentru un tanar care chiar vrea cu adevarat sa faca ceva in viata. Inchid paranteza.
Atentie daca aveti rude care au aplicat la Loteria Vizelor sau care au fugit inainte de ’89 in State. Este important sa puteti dovedi ca aveti legaturi solide in tara si ca nu va tenteaza / intereseaza sa ramaneti in SUA. Daca aveti familie sa aveti toate actele care sa demonstreze ca exista lucruri care va leaga de Romania, proprietati, afaceri la care sunteti administrator, un extras de cont si eventual un bilant contabil. Este bine sa aveti o adeverinta / scrisoare de la angajator si bineinteles rezervarile de calatorie, daca ati riscat sa va faceti ceva: avion, hotel, etc. Eu aveam biletele de avion si cazarile facute pentru New York. Este bine sa aveti la voi si pasapoartele mai vechi, cu vize, care sa ateste pe unde v-ati mai plimbat.
Tot inainte de interviu este bine sa faceti o solicitare pe website-ul curierului, pentru a va fi livrat pasaportul, in cazul in care obtineti viza.
In ziua interviului puneti la indemana pasaportul si confirmarea aplicatiei si apoi un dosar cu toate de mai sus. Daca nu vi s-a incarcat poza in aplicatie, nu uitati sa aveti la voi o poza. Este bine sa ajungeti cu cca 15-20 minute mai devreme decat ati fost programat. Noul sediul al ambasadei SUA este pe strada Liviu Librescu, nr. 4-6, prin spatele Metro Baneasa, intr-o zona care pare din cu totul alta poveste. Bine pazita, cu intrari securizate, in care fiecare miscare este atent monitorizata. Toate aparatele electronice va vor fi oprite la intrare si puze in cutii de depozitare pana cand veti iesi din Ambasada.
Veti lua un bon de ordine care o sa va foloseasca pana la iesire. Mai intai sunteti legitimati si verificati ca aveti ce este mai important: pasaport si confirmare. Apoi vi se iau amprentele. In final sunteti invitati la interviu, experienta mult visata si temuta.
De mult nu mai simtisem emotii, dar m-am infiintat in fata ofiterului increzator si a doua intrebare a lui, dupa "scopul vizitei", a fost "Unde ati fost in China, in ce orase ?". Aveam impresia ca vrea sa stam la povesti despre calatorii astfel ca am inceput sa ii povestesc despre Beijing, Xi’An, Shanghai, si zambea. Apoi m-a intrebat cum a fost in Chile si daca am prieteni / rude in SUA, ceea ce s-a intamplat sa nu am, astfel ca in maximum 3 minute am aflat ca am luat viza. Nu am scos nicio hartie din dosarul pregatit, nu m-a intrebat nimic suplimentar despre hotel, avion, angajator, conturi bancare, firme si asa mai departe.
Va scriu toate acestea pentru ca am trecut prin asta si pentru ca nu vreau ca, aflandu-va in aceeasi situatie, sa va faceti aceleasi ganduri stupide ca mine si pentru ca sper sa va inspir sa nu mai plecati urechea la ceea ce va povesteste negativ unul sau altul. Culmea ironiei a fost ca pana si taximetristul care m-a dus ieri dimineata la ambasada SUA mi-a spus ca el a aplicat de 2 ori si nu a obtinut viza SUA, fara nicio explicatie. Cand am inceput sa il "descos" si-a amintit brusc ca sora lui a fugit din Romania pe vremea lui Ceausescu si ca s-a stabilit … culmea … in Statele Unite.
Da, sistemul de obtinere a vizei SUA este complex, insa realitatea este departe de ceea ce se povesteste. Este evident ca in perioada de 2 saptamani pana cand esti programat la interviu se fac niste verificari la adresa celor care au aplicat, insa cred ca acestea sunt verificari sumare si personal nu cred in teoriile conspirationiste ca iti verifica conturile bancare, taxele platite la FISC, zborurile pe care le-ai mai facut prin lume si lucruri de genul acesta. Si as fi crezut asta chiar daca nu primeam viza ieri. Daca nu as fi primit viza m-as fi invinovatit pe mine pentru ca nu am fost in stare sa il conving pe domnul de la ghiseu ca vreau sa merg in Statele Unite in scop pasnic, ca turist si prieten al SUA, pasionat de calatorii. In niciun caz nu as fi dat vina pe americani.
Daca nu ai nimic de ascuns si daca nu ai probleme de tainuit, totul va fi ok. Eu va sfatuiesc din toata inima sa mergeti dupa viza SUA cu sufletul deschis, fara emotii, cu multa sinceritate si fara sa va faceti griji prea multe. Lasati grijile pentru perioada de dupa procesul de obtinere a vizei, concentrati-va sa faceti totul bine la interviu, mergeti cu documente care sa va sustina activitatea declarata in Romania si ramaneti increzatori ca daca nu aveti nimic de ascuns nimeni nu are nimic cu voi. Eu m-am dus cu unele idei preconcepute la Ambasada SUA si apoi am realizat ca ideile mele erau nefondate si m-am intrebat "De ce nu mi-ar fi dat viza daca nu am gresit cu nimic, niciodata, nicaieri ?".
P.S. Aceeasi viza SUA a obtinut-o ieri si logodnica mea, deci nimeni nu poate spune ca faptul ca am cel mai citit blog despre calatorii din Romania sau ca lucrez la ING Asigurari a fost neaparat un avantaj in aceasta situatie."
Sursa: http://razvanpascu.ro/......bucuresti/
Nu precizezi ce tip de viza te intereseaza--- gasesti informatii care te ajuta pe acest site: http://romania.usembassy.gov/vize/non-immigrant.html --- ai la dispozitie, pentru detalii, coloana din stanga paginii.
Inainte de a aplica pentru viza, este recomandat sa stii ceva despre refuzul acordarii vizei : :http://travel.state.gov/visa/frvi/denials/denials_1361.html
Este suficient sa scrii un e-mail unui prieten cum ca planuiti sa faceti un atentat cu toate detaliile care-ti trec prin minte.In doua zile esti in America tara "democratiei" cu prieten cu tot.
boghdi întreabă: