| Alecx19 a întrebat:

Azi tocmai m-am angajat, iar patronul mi-a spus ca imi va opri jumatate din cat da el la stat pentru mine. de exemplu daca da 500lei mie imi opreste din salar 250lei ca impozit, este o chestie normala sau exista vreo situatie in care are dreptul sa faca asta?

Răspuns Câştigător
| Rony23 a răspuns:

Intr-adevar el patronu trebuie sa plateasca la stat taxe pentru fiecare angajat, insa asta nu te priveste pe tine, statul percepe taxe de la amandoi: si de la patron si de la angajat, DECI salariu minim brut e de 975lei (sau cel putin asa ar trebui sa fie de la 1 ianuarie) din care o sa ai trageri de la stat asa: cnpas 10, 5%, somaj 0, 5%, sanatate 5, 5% deci in mana ar trebui sa ai 820lei

4 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Da, exista doua asemenea situatii, respectiv ai savarsit o abatere disciplinara sau ai provocat o paguba materiala.
Angajatorul nu poate sa iti retina CAT si CUM vor "muschii" lui! --- trebuie sa respecte ceea ce se prevede in Codul Muncii.

In cazul unei sanctiuni disciplinare care consta in reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%, angajatorul este OBLIGAT sa emita o DECIZIE in forma scrisa (citeste cu atentie tot continutul articolului 252 din Codul Muncii:http://www.avocat-dreptul-muncii.eu/codul_muncii_2015.php#51).

In cazul in care angajatul a provocat o paguba materiala din vina sa si in legatura cu munca, citez din Codul muncii:
Art. 254
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Art. 255
(1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
Art. 257
(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
Art. 258
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

Art. 259
În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.

p.s. Vezi, in link, Codul Muncii:http://www.avocat-dreptul-muncii.eu/codul_muncii_2015.php#51

| mont a răspuns:

Din pacate e normal. Diferenta dintre salariu brut si net + taxele platite de angajator cam atat sunt.

| BadBoy1998 a răspuns:

Nu e normal! Am parinti care au fost angajati in multe locuri dar in nici un loc nu a fost chestia asta. Cum ai spus tu exemplu el trebuie sa iti dea 500lei nu 250lei.

| andreo92 a răspuns:

Exista salar net si salar brut.

Salar brut - este suma de bani pe care ar trebui sa o primesti daca nu ar fi taxe de platit la stat.

Salar net - suma de bani care iti mai ramane dupa ce au fost retrase toate taxele pe care trebuie sa le platesti (se retrag automat), adica banii pe care-i primesti efectiv in mana.

Pe langa asta, si angajatorul (patronul) tau plateste taxe ca te are pe tine ca angajat, doar ca acestea nu sunt luate din salariul tau, sunt platite de el separat. Fii atent ca te prosteste rau la bani daca esti de acord sa-ti opreasca din salar pentru taxele care trebuie sa le plateasca el happy