Ți-o zic eu, orășean fiind... Și la mine în cartier sunt multe magazine alimentare, buticuri și nu numai. Este un magazin non stop la 2 minute de blocul meu unde nu prea e deloc ieftin față de LIDL care e la 5 minute de bloc, sau Profi care e la 10 minute de bloc. Ce sa mai zic de kaufland unde sunt client cred ca de 10 ani chiar dacă e la 6 km de locația mea. Eu prefer magazinele în care îți poți lua singur de la raft, nu îmi plac magazinele în care sa intru și sa întreb "aveți asta, aveți cealaltă?!" și ce sa mai zic despre legume și fructe. Când am spus cuiva ca eu cumpăr legume și fructe de la Kaufland mi s-a reproșat ca eu mănânc numai chimicale și cumpărând de la kaufland sau LIDL ofer bani nemților pentru ca ăștia sunt veniți din Germania. Cică să merg la piață să cumpăr numai produse românești. Bun! Într-o zi am mers la piață. Și piața este la 7 minute de blocul meu să nu mai zic că am în zonă și un ditamai Mall-ul ( Coresi Brașov) și interiorul Mall-ul alt supermarket ( Auchan), dar nu mi se pare accesibil la preturi și gama de produse. La piață am găsit roșii cu 10 lei kg, când la kaufland, Profi și LIDL roșiile sunt 4, 50 sau 5, 00 lei kg. Și când ii vezi pe țărani ca se plâng "ca românii nu mai vin la noi, merg și cumpără legume pline cu chimicale". Când ei își vând produsele la preturi de dai pe spate. Și nu toți sunt producători, doar cumpără de la țărani cu 1 leu kg de roșii, apoi vin aici și vinde cu 10 lei kg de roșii. Cum se întâmplă și cu pepenii, s-a scris și un articol pe un site local pe acest subiect. În piață kg de pepene 2 lei ăla verde, 3, 5 lei ala galben când ei au cumpărat kg de pepene cu 0.70 lei respectiv 1 leu ăla galben.
Iar tu dacă ai redus 5 bani față de concurență asta nu înseamnă că ai produse ieftine. Iar clientul bineînțeles că merge acolo unde s-a obișnuit sa își facă cumpărăturile. Poate la concurență se mai dă și "pe caiet", unde tu poate nu accepți asta. La mine în cartier am observat ca pentru a-și păstra clienții, vânzătoarele sunt lingușitoare cu clientii și ii lasă să consume alcool în fața magazinului și bârfesc cu ei. Odată am mers pana la magazinul ăla non stop despre care am spus la început. Era un bărbat băut, iar pe lângă pâine, cașcaval și șuncă i-a cerut vânzătoarei sa ii facă și trei sandvișuri. Femeia i-a făcut cum i-a cerut. Pentru a păstra clienții am observat ca trebuie să dansezi după cum vrea clientul.
De asta nu prea îmi place sa cumpăr de la astfel de magazine, pentru ca mereu sunt numai gura cască și mai ales aici la mine în cartier dacă s-ar putea sa ții se uite și în plasă ce cumperi să îți tina cont ce mănânci. La LIDL, Profi, Kaufland doar pui în cos apoi pe bandă, îți scanează și la revedere. Iar la magazinele astea pe care tocmai le-am menționat sunt întâmpinat de fețe mai blânde, nu acreala de pe fața vânzătoarei de la parterul blocului meu de ex. Merg odată să cumpăr o pâine, zic bună ziua și nici nu răspunde. Asa ca mai bine merg la LIDL, pâinea e și mai ieftină și sunt mai respectat.
Ai uitat de Carrefour, mai ales hypermarket-urile mi se par misto, chiar poti sa te detasezi putin cand mergi la cumparaturi, am si lucrat la ei si au un mediu de lucru foarte placut.
Eu ma duc unde ma simt bine, chiar daca dau cu 20 de bani mai mullt. Poate servirea e mai buna, poate e mai curat, poate nu stiu, e o vanzatoare draguta, poate ...acolo merge amicu meu, poate x poate y, poate aia dau pe caiet si tu nu dai(Nu e treaba mea ce dau ei pe caiet sau tu ) dar iti spun ca la tara trebuie sa dai pe caiet sa faci vanzare, altfel lulu
4 magazine intr-un sat mi se pare deja suprasaturata piata. E normal ca cei mai vechi pe piata sa atraga cea mai multa clientiela.
Iar daca unii clienti au fost la tine si au vazut ca sunt preturi mici si totusi nu revin e clar ca ceva nu e ok la magazinul tau, poate serviciile, poate marfa
Marfa e buna, preturile sunt foarte ok la mine. E ca și cum ai merge să cumperi roșii cu 9 lei kg, în alta parte iei roșii cu 5 lei kg. De ce preferi roșii scumpe? Le convine sa cumpere scump.
Inseamna ca serviciile sunt proaste
Preț și valoare. Mergi și vizitează acele magazine. Cumpără câte ceva mic, ca să ai motiv să treci de mai multe ori pe acolo. Simte diferența dintre magazinul lor și al tău. Poate este acolo o vânzătoare mai ochioasă, poate miroase mai frumos, poate s poartă altfel. Comerțul nu înseamnă doar preț mic, înseamnă ca atunci când cumpără, clientul să își satisfacă o nevoie sufletească, să se simtă bine. Învață să faci comerț. nu să vinzi ieftin.
Exemplu. La Paris sunt 3 bulagengerii una lângă alta. Fiecare cu prețurile ei, cui clienții ei.
Din felul în care răspunzi se vede ce fel de persoană ești. Oamenii simt asta. Dacă tu ești aceea care vinzi, tu poți fi motivul. Pune pe altcineva să vândă.
Poate ai produse mai slabe calitativ, sau celelalte magazine au amplasare mai buna/dau "pe caiet".
Un contract cu o brutarie buna, sau un program diferit de celelalte magazine te-ar putea ajuta sa-ti castigi clienti.
Doua-trei mese afara ai pus si vinzi bere/vin/tuici? Daca nu, probabil asta e unul dintre raspunsuri... si mai e si posibilitatea ca ceilalti sa dea "pe caiet", asta ca sa nu mentionez si faptul ca sunt clienti fideli.
"Asta e mentalitate de roman!", ai dreptate dar nu uita ca magazinul este in Romania asa ca va trebui sa te adaptezi. Daca la celelalte magazine se vinde "pe caiet" va trebui s-o faci si tu, chiar daca nu este prea legal, chiar daca exista riscul sa nu-ti recuperezi banii.
La mine in resita, asta, Piata Resita (Bucuresti) a fost o shaormerie la un colt, care a dat faliment, si a fost preluata de altii care au facut tot saormerie, si care are success grupa mare, pentru ca arta mult mai bine si da impresia de curat (aia de dinainte era vai mama ei)
Si eu voiam sa zic de caiet. Am o ruda care a deschis un magazin intr-un sat si are foarte mare succes. De ce? Am observat mai multe motive: au preturi foarte mici, au tigari, alcool si racoritoare din belsug, au cateva mese si scaune afara pentru ca se gasesc multi care sa stea la o bere, la o barfa etc. Au caiet (se mai intampla sa ramana cu datorii neplatite dar procentul e foarte mic, majoritatea cumpara aproape zilnic pe caiet de sute de lei si apoi isi platesc datoria), au foarte multe tipuri de produse, inclusiv chestii pentru casa, imbracaminte, alimente la vrac, congelate, mezeluri, lactate astfel incat sa intri in magazin si sa gasesti tot ce ai nevoie. Si nu in ultimul rand, ea si sotul ei sunt niste oameni foarte sociabili si primitori, cu zambetul pe buze. Si nici macar nu este situat in centru ca alte magazine, ci e la marginea satului pe o strada neasfaltata dar lumea tot se duce, cu bicicleta ori cu masina.
Daca tu ai aceste lucruri ar mai fi o singura varianta foarte plauzibila de altfel: oamenii se duc la celalalt patron de rusine pentru ca nu vor sa se certe cu el ducandu-se la concurenta, probabil si-a atras multi sateni de partea lui.
Vinzi pe "caiet"? Celelalte magazine vand? Ca am inteles ca la tara asta e un avantaj important. Celelalte magazine sunt mai bine pozitionate, central sau aproape de concentrari mai mari de locuitori? Sunt multe intrebari pe care trebuie sa ti le pui si la care trebuie sa dai raspunsuri.
Nu se vinde pe caiet niciodată. Orice e pe bani. Nu e niciun avantaj. Dezavantaj e ca ramai cu caietul și ai dat în faliment.
De acord cu aceasta afirmatie, taranii (oamenii de la tara, nu acei tarani ) nu sunt insa, nu te incurajez sa dai pe caiet, dar sunt de acord cu ceilalti uitilizatori ca oamenii la tara doresc sa fie serviti "pe caiet"
esti putin recalcitranta, incearca sa domolesti pornirile astea totusi, sunt oameni care iti ofera ajutor aici si tu raspunzi in doi peri.
Cum sa vând pe caiet? Când nu mai vin ei cu banii în veci. Nu se vinde marfa pe caiet. Scurt. Marfa costa bani, cheltuielile costa pe bani! Asta e mentalitate de roman!
Mai da critici mai suntem cu "asta e mentalitate de roman" de parca tu nu ai fi romanca, nu stiu daca te-as lua la puricat cate chestii gasesc la tine care sa fie din mentalitatea "de roman", sa inteleg ca tu ai crescut in Romania, dar intr-un glob de cristal fara sa te afecteze mentalitatea "de roman" deloc?
iar daca nu ai fost atenta, o sa fac cum ai facut si tu, mai reciteste postarea, am zis ca NU TE INCURAJEZ sa dai pe caiet, dar ei se asteapta sa dai pe caiet.
esti foarte acida, ai atitudine recalcitranta, aroganta, cu oamenii care incearca sa te ajute, schimba-ti atitudinea.
Bună, Daniela!
Îți recomand să urmărești documentarul „De la faliment la Profit" (engl. The Profit) al lui Marcus Lemonis. Te-ar putea ajuta.
Acest om ajută mii de afaceri de familie aflate în impas să se regăsească și să obțină profit. Mult succes!
Și la mine în comună sunt vreo 3 magazine, dar nu m-a preocupat niciodată să compar prețurile. Bănuiesc că sunt destul de similare.
Ce mă preocupă cel mai mult e:
- locul să fie primitor - dacă vâzătorul ar scăpa o vorbă urâtă n-aș mai merge acolo. Practic e un moment de relaxare când decid să fac cumpărături, nu vreau să mi-l strice vreun om sau contextul. Bănuiesc că clienților tăi nu le zici: „Mai recitește postarea!"
- să aibă ce caut - dacă mergi la un magazin în sat și nu găsești ce ai vrut, ai pierdut niște minute și data viitoare te gândești de două ori dacă merită efortul
- să-l găsesc deschis - degeaba are de toate și totul e super, dacă mă trezesc că e închis în momentul în care am de cumpărat ceva
Alte idei:
- fă-l să arate bine din exterior, discută cu cineva cu înclinații artistice - se poate face mult cu puțin efort. Dacă arată bine, câștigi atenția trecătorilor. (Poți să ne dai și aici o poză cu magazinul văzut din exterior, poate putem contribui cu idei.)
- fă și interiorul cât mai plăcut, organizat, ordonat. (poză și o să ai feedback)
- fă-i ceva publicitate, cumva. Dacă ai prețuri minime, și oamenii nu observă, fă-le cunoscut.
Succes!
Pozele poți să le pui pe imgur sau undeva și ne dai link.
Ba, nu înțelegi nimic. Magazinul arată foarte bine, e cu gust. E curat, marfa buna, am de toate ca celelalte magazine. Nu asta e ideea. Ideea e lumea ca ii convine sa cumpere scump, mergi sa cumperi roșii cu 9 lei kg sau o pita de 1 kg cu 8 lei? Ai da atâta? Nu vorbi aiurea.
GhitaB27 ti-a dat niste sfaturi foarte bune, daca esti atat de nervoasa ca in postarea asta nu este de mirare de ce nu intra nimeni in lagarul tau, degeaba ai preturi mai mici daca faci crize de asta si le vorbesti urat, esti foarte nervoasa omule, mie deja mi-ai dat o stare negativa si nici nu te cunosc
Nu sunt nervoasa. Am spus și eu o părere. Ți se pare. Mă judeci. Asta e mentalitate proasta de-a romanilor.
Nu te judec deloc dar mi-ai stricat energia pozitiva pe ziua de azi
Mai poți să faci un sondaj. Pui pe cineva să întrebe oamenii de ce preferă celelalte magazine și nu al tău. Asta fiind o alternativă la a ghici cauza și a purta discuția amicală de aici. Spor!
Să vezi exact prețurile. Poate că diferența nu este suficient de mare, încât să merite unora să mai facă 1 km până la tine.
Vezi, românii au o mentalitate proastă. Poate așa gândești și despre cei de cumpără mai scump, că ei sunt proști. Dar ei te cunosc? Dacă a fost obișnuiți să cumpere de ani întregi din altă parte, de ce ar intra la tine în magazin pentru prima dată?
Inseamna ca lumea are bani si nu sta sa se mai uite sa compare, nu mai pierd ei timpul cu asta, iau direct de unde au luat si gata, plus si prostie, ca si daca am bani tot ma uit, rocmai ca am bani, nu vreau sa imbogatesc inutil pe altul.
Ideea este in felul urmator, normal ca as lua de unde e mai ieftin daca este aceiasi marfa, ma duc, compar si iau de unde e mai bine, asa mi se pare normal. Insa la ei este altceva, au bani si nu isi mai pierd timpul sa compare, se duc acolo unde stiu ei, si iau si gata. Un om care nu are, automat compara, si ia de unde e mai ieftin. Insa si daca au bani tot prostie este, ca eu si daca as avea bani multi, de ce sa-i imbogatesc pe altii moca? Tot de unde e mai ieftin as lua asa din principiu.
Poate locatia magazinului tau sa fie putin mai incomoda pentru ei!? Daca nu e asta, este ce am zis mai sus, deci ai oameni cam batuti in cap in sat.
Poate fi si cum a zis un coleg aici, sa le fie rusine sa vina la magazinul tau, sa nu se supere celelalte magazine de unde luau inainte mereu, nu stiu ce sa zic. In general falimentul apare invers, la aia cu preturi mari, daca au aceiasi calitate ca la celalalt.
Ar intra in magazin pentru prima data tocmai ca afle ce e acolo, daca ala da mai ieftin si la fel de okey ca si ceilalti ca si conditii?! Ia sa vedem.
Nimeni nu cunoaste pe nimeni din prima, ne cunoastem dupa, intai ai contact cu omul si apoi incepi sa-l cunosti, oricine inainte era un necunoscut, dar a devenit cunoscut tocmai ca am luat contact prima data ca si necunoscuti! Nu gen "aaa nu te cunosc, nu vb cu tine", ce e aia?
Afacerea perfecta pentru tine, asa la o evaluare sumara a personalitatii, e adusul blugilor din turcia...la ocazie, cu trenul cu tirul...N.ai ce cauta in alte domenii?
Iar pe tine te frustrează pentru că nu îți merge afacerea cum vrei tu. Îți zic că nu îți va merge niciodată afacerea după felul în care te comporți. Și eu dacă as fi din același sat cu tine nu îți veneam sa cumpăr nici guma de mestecat. Pentru că ce vad aici? Intra clientul, cumpără apoi îl tratezi cu dispreț și îl vezi ca pe un fraier care ți-a făcut și ție vânzare. De client nu trebuie sa te folosești ca de o pereche de papuci, clientul trebuie sa îl păstrezi. Și ce sfaturi îți dau aici, nu le am cu administrarea de magazine. Însă dacă as avea un magazin, cred ca m-aș descurca mai mult decât tine pentru că știu a socializa cu oamenii. Dacă tu de ex ai făcut un client de al tău prost cum m-ai făcut pe mine, gândește-te ca ești în sat și vorba s-a dus și a început să spună lumea ca să nu mai meargă la magazinul tău pentru ca nu știi sa vorbești.
Sunt mai multe motive de nu aveti clieti, invidia care e f mare si relatiile, poate ca locuitorii sunt mai apropiati de ceilalti patroni, e departe magazinul de casa lor, sau nu stiu deocamdata care e oferta acolo.Trebuie sa perseverati vor veni si clientii
Dacă atitudinea ta lasa de dorit, sa nu te mai miri ca nu vin clienti la tine.
1. Clientii sunt fidelizati la celelalte magazine, vanzatorii se vor comporta cat mai frumos cu clientii pentru a se asigura ca nu cumpara de la tine
2. Reputatia, eu cand ma duc la magazin nu vreau sa dau de alcoolisti sau persoane care stau la barfa, sa fie liniste, iau ce am de luat, platesc si la revedere
3. Produsele trebuie sa fie de calitate, degeaba sunt ieftine daca nu sunt bune.
4. Oamenii de la tara isi platesc datoriile inapoi, trebuie sa fii atenta cui dai sa aiba un loc de munca sau un venit constant si sa ai un numar de telefon ca sa suni in caz de ceva, nu suntem in jungla, stiu vanzatori care daca nu vindeau pe caiet, aveau vanzari foarte reduse, dar probabil aici e piata ocupata deja, de exemplu din 3 magazine cate ai in sat e suficient sa dea unul pe caiet care acopera toti cei care vor sa cumpere asa si au bani ca sa plateasca inapoi exact la data stabilita.
E in satul tau natal magazinul respectiv sau in satul natal al unuia din actionari ai magazinului? daca da, de aia.
daca nu, poate nu e suficient de variata oferta si cand merg in alta parte isi mai iau lucruri pe care tu nu le aduci.
E în satul meu natal, e aceeași marfă la mine, ei tot au aceeași marfa dar preturile sunt mari la ei, la mine sunt preturi mici. Mai recitește postarea!
In postare nu apare ca e in satul tau natal, faptul ca ai spus ca e intr-un sat nu inseamna implicit ca e in cel natal, iar problema cu preturile e clara, poate nu ai tigari sau alcool, cine merge sa cumpere paine si e fumator nu o sa mearga la tine daca nu ai si tigari, alcool la fel, ceilalti proprietari de magazine sunt tot din acelasi sat?
Cred că a reușit să strângă mai multe comentarii aici, decât clienți în propriul magazin. Cred ca problema pleacă fix de la ea, pentru asta nu are clienți. Nu știe a se comporta cu clienții. Dacă la fel se comporta cu oamenii din sat cum răspunde oamenilor pe TPU...Atunci totul e clarificat care e motivul. Urmează faliment.
Cand am vazut intrebarea am fost foarte incantata. Am zis, uite, am ocazia sa ajut si eu pe cineva gratis, sa il/o invat cum se face un plan de crestere vanzari, un marketing eficient, o analiza swot corecta, un cash flow, un plan de afaceri si mai stiu eu cate in luna si in stele, lucruri pentru care de obicei iau o caruta de bani (un carucior, asa). Dar dupa aceea am citit raspunsurile celorlalti si reactiile dumitale. O gramada de oameni si-au rupt din timpul si nervii lor si au incercat sa te ajute. Ai fost recalcitranta, aroganta, artagoasa si cu aere "de patron", probabil tipice Germaniei, ca te legi de altii ca au mentalitate de roman. Deci banuiesc ca, prin contrast, mentalitatea de roman e cea buna. Aceasta atitudine arogant-zeflemitoare dar nici macar ironica si nici inteligenta se reflecta in modul inc are te comporti cu angajatii sau, daca esti vanzatoare (cu toate ca ma indoiesc ca te-ai "cobori" la niveluld e a-ti lucra singura propriul ogor), cu clientii. Asa cum ii tratezi pe ceilalti iti vor rasplati. Fie angajatii tai sunt ca tine si cand un client vrea sa va ajute cumparand de la voi, il tratati ca pe un slujitor care va datoreaza ceva, fie angajatii tai sunt terorizatid e tine si volens nolens iti pun bete in roate dintr-o comanda din inconstient. Ce sa zic, tine-o tot asa, da-le in cap tuturor care iti intind o mana si plange-te ca numai in Romania se poate asa ceva.
Total de acord cu tine, Ralena, exact acelasi lucru l-am simti si eu, citind intrebarea si comentariile postate.
1.Depinde de distanta eu de exemplu prefer sa merg la cel mai apropriat magazin de mine chiar daca are mult mai putine lucruri + preturi putin mai mari.
2.Cum au zis si ceilalti iti trebuie tigari si bautura, eventual si niste mese cu scaune afara ca sa mai stea lumea la o bere " la mine in sat sunt 2 magazine oarecum apropriate care traiesc din statu la bere".
3. Daca la tine in sat nu da lumea banii daca isi face datorie e nasol, mai ales la sat se ia mult pe datorie.
anonim_4396 întreabă: