Daca au trecut mai mult de 5 ani de la inceperea executarii silite si nu au fost motive de intrerupere sau suspendare a executarii atunci executarea silita s-a prescris, termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala pentru amenzi este de 5 ani, citez:
ART. 215. Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.
ART. 216.Suspendarea termenului de prescripţie
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 215 se suspendă:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) în cazurile şi în condiţiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanţa judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilităţii înlesnirii acordate potrivit legii;
d) cât timp debitorul îşi sustrage veniturile şi bunurile de la executarea silită;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
ART. 217. Întreruperea termenului de prescripţie
(1) Termenul de prescripţie prevăzut la art. 215 se întrerupe:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) În cazul în care pentru acelaşi titlu executoriu organul fiscal emite şi comunică debitorului mai multe somaţii, termenul de prescripţie se întrerupe potrivit alin. (1) lit. c) doar în cazul primei somaţii.
ART. 218. Efecte ale împlinirii termenului de prescripţie
(1) Dacă organul de executare silită constată împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită a creanţelor fiscale, acesta va proceda la încetarea măsurilor de realizare şi la scăderea acestora din evidenţa creanţelor fiscale.
(2) Sumele achitate de debitor în contul unor creanţe fiscale, după împlinirea termenului de prescripţie, nu se restituie."
Se poate ca organul fiscal sa fi constatat prescriptia si atunci a scos amenzile din evidenta, dar asta o poate afla doar de la organul respectiv.
Am acasa extrasele de cont care dovedesc ca banii au fost virati, dar s-au intors. O firma asa mare ca aceasta crede-ma ca nu se preteaza la o asa suma.
Daca s-a ajuns la executor, va trebui sa afli cine este executorul.
In plic nu era mentionat vreun executor ci doar numele celui care a scris aceasta adresa. Stampila si semnatura, nu stiu daca ei lucreaza cu executor.
Sa mearga la taxe si impozite sector 5. Acolo ar trebui sa afle raspunsul.
Banii se pot intoarce netrimisi din cauza contului bancar scris gresit!
Se intampla oricui, inclusiv la firmele foarte mari. Este suficient ca doua cifre din 10, sa fie scrie pe dos (de exemplu: 111111111156 in loc de 11111111165) si contul nu mai corespunde.
Daca deja s-a intamplat asta de 2 ori, este clar ca CONTUL BANCAR unde se face transferul este intrat in sistemul lor, gresit!
Alt cont nu am primit. Initial juristul si noi am spus,, Ba poate este o greseala de tipar ca e normal sa mai gresim,,. Am mers la Taxe si Impozite si am rugat o doamna sa ne ofere un alt cont, mentionad si de cel din plic insa a spus ca au unul singur pentru acest tip taxe. Maine o sa mergem iar acolo si poate reusim sa discutam cu cineva de mai sus.
Nu ai inteles!
Contul care il aveti voi pe hartie este cel corect, dar contabilul care a bagat numerele contului in sistemul bancar ca sa faca plata, l-a scris incorect!
Sunt contabil si stiu f bine asta. Mi s-a intamplat si mie de 2 ori in 30 de ani, cand am fost obosita si platile mi s-au intors nerambursate, pana am realizat ca contul era scris corect pe factura lor, dar eu intrasem gresit in programul care facea platile online.
Nu va duceti la taxe degeaba, ca aia nu au alt cont sa va dea, ca nu ei au gresit!
Greseala este facuta la compania unde lucreaza prietenul tau, de unul din contabili, care a bagat contul gresit in sistemul de plata.
Contul in care se vireaza banii este corect? Asta ar fi primul motiv de refuz la... incasare. Alte informatii sunt corecte? Juristul habar nu are de contabilitate. Contabilul firmei ce spune?
Contul este identic cu cel din plicul unde a venit poprirea, doamna de la Taxe Si Impozite ne-a oferit acelasi cont. Juristul era normal sa se implice, contabilul prima oara a spus ca poate a gresit el contul insa nu s-a intamplat asa.
Atunci, tot la Texe si impozite este raspunsul. Dar nu mai mergeti la ghiseu, ci direct la director. Cu dispozitii de la el, functionarii se vor stradui sa dezlege itele.
Aveti grija! Nu strigati, nu injurati (cam asa fac romanii) ci explicati-i clar si logic ca vreti sa platiti dar suma se returneaza. Si ca vreti sa se rezolve problema. Ii aratati ca ati verificat tot ce ati stiut sa verificati (si exemplificati) dar nu s-a gasit cauza. Mergeti si cu extrasele de cont si ce acte mai aveti.
Succes!
Nu suntem genul sa ne tiganim ca nu rezolvam nimic. O sa incercam si varianta aceasta desi slabe sanse sa prindem pe cineva de sus sa discute. Multumesc
lvr întreabă: